31/01/2023 01/02/2023 Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια εορτάζεται στο Ναύπλιο η μνήμη του Προστάτη της πόλης Αγίου Αναστασίου του Νεομάρτυρος. Το απόγευμα της Τρίτης 31 Ιανουαρίου 2023, παραμονή της εορτής του Αγίου Αναστασίου, στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Προσκυνηματικό Ναό τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και...
31 Ιανουαρίου, 2023 - 21:36
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2023 - 3:23

Εσπερινός στο Ναύπλιο για την εορτή του Πολιούχου Αγίου Αναστασίου

Διαδώστε:
Εσπερινός στο Ναύπλιο για την εορτή του Πολιούχου Αγίου Αναστασίου

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια εορτάζεται στο Ναύπλιο η μνήμη του Προστάτη της πόλης Αγίου Αναστασίου του Νεομάρτυρος.

Το απόγευμα της Τρίτης 31 Ιανουαρίου 2023, παραμονή της εορτής του Αγίου Αναστασίου, στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Προσκυνηματικό Ναό τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Άρτης κ. Καλλινίκου και Αργολίδος κ. Νεκταρίου.

Κατά τον Εσπερινό έψαλλε ο Πρωτοψάλτης και Αντιδήμαρχος Ναυπλίου Κ. Ρούτουλας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Οικονόμου ευχαρίστησε εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου, τους αρχιερείς, τους ιερείς και τους πιστούς που με την παρουσία τους τίμησαν τον Άγιο Αναστάσιο.

Ανήμερα της εορτής, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, θα τελεστεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους δρόμους του Ναυπλίου.

Ο Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς ήταν Χριστιανός Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έζησε στο Ναύπλιο όπου και μαρτύρησε για την Χριστιανική πίστη του, στις 1 Φεβρουαρίου του 1655. Την ίδια ημερομηνία τιμάται κάθε χρόνο η μνήμη του, έπειτα από Βασιλικό Διάταγμα της 14 Νοεμβρίου 1935.

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα θρέμμα του Ναυπλίου και ζωγράφος επιδέξιος ως προς το επάγγελμα. Αρραβωνιάστηκε εκεί την κόρη ενός Χριστιανού και σε λίγες μέρες άκουσε κάποια σφάλματα για την αρραβωνιαστικιά του και την άφησε. Οι συγγενείς της κόρης, του έκαναν μαγικά, για να την αγαπήσει και να την πάρει. Έτσι σε λίγο καιρό υπό την επήρεια των μαγικών, έχασε ο νέος τα λογικά του και γυρνούσε από δω κι από κει.

Όταν τον είδαν οι Τούρκοι, έτσι αλλόκοτο, τον έκαναν να αλλαξοπιστήσει. Ο Θεός όμως τον λυπήθηκε και σε λίγες μέρες του έδωσε την υγεία του. Και ερχόμενος στα συγκαλά του, κατανοεί ότι είναι Τούρκος και ότι φορούσε στο κεφάλι άσπρο σαρίκι. Αμέσως το πετάει στο χώμα και αρχίζει να φωνάζει με δυνατή φωνή και με τόλμη μέσα στο πλήθος των Τούρκων ότι ήταν, είναι και θα είναι για πάντα χριστιανός.

Οι Τούρκοι μόλις είδαν ότι μετάνιωσε, έτρεξαν καταπάνω του και δέρνοντας και σπρώχνοντας τον έφεραν στον κριτή. Ο κριτής επιχειρούσε με διάφορες πλεκτάνες, πότε κολακεύοντας και πότε φοβερίζοντας, να τον κάνει να αρνηθεί την Χριστιανική πίστη. Αλλά ο Μάρτυρας δεν τα λογάριαζε όλα αυτά και ακλόνητος έλεγε με τόλμη ότι δεν αρνείται τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό, αλλά πιστεύει και Τον προσκυνά ως δημιουργό και σωτήρα του ενώ την πίστη στον Αλλάχ δεν την χρειάζεται και την αποστρέφεται. Όταν άκουσε αυτά ο κριτής έδωσε εντολή να τον αποκεφαλίσουν.

Αλλά οι Τούρκοι δεν τον άκουσαν και με το που τον έβγαλαν από το κριτήριο όρμισαν πάνω του όπως παλιά οι Ιουδαίοι στον πρωτομάρτυρα Στέφανο και άλλοι με ξύλα, άλλοι με σπαθιά, άλλοι με μαχαίρια κατατρυπούσαν το κορμί του Μάρτυρα μέχρι που το κατέκοψαν σε μικρά κομμάτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκίνησαν οι εορτασμοί για τον Πολιούχο του Ναυπλίου, Άγιο Αναστάσιο

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων