06/08/2022 06/08/2022 Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάζεται η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Λευκάκια Ναυπλίου. Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2022, εκεί τελέσθηκε πανηγυρικώς εσπερινός, ιερουργούντος του πρωτοπρεσβύτερου π. Ελευθερίου Μίχου.  Πρόκειται για ένα μικρό και πανέμορφο εκκλησάκι, μόλις 6 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. Το εκκλησάκι αυτό είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος....
06 Αυγούστου, 2022 - 9:35
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2022 - 9:36

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Λευκάκια Ναυπλίου

Διαδώστε:
Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Λευκάκια Ναυπλίου

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάζεται η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Λευκάκια Ναυπλίου. Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2022, εκεί τελέσθηκε πανηγυρικώς εσπερινός, ιερουργούντος του πρωτοπρεσβύτερου π. Ελευθερίου Μίχου.

Πρόκειται για ένα μικρό και πανέμορφο εκκλησάκι, μόλις 6 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. Το εκκλησάκι αυτό είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Στο τέλος του εσπερινού ο εφημέριος του ναού, π. Μιχαήλ Καλαμαράς, ευχαρίστησε όλους εκείνους που ήρθαν στα Λευκάκια και τίμησαν την εορτή.

Κατά τον εορταστικό εσπερινό έψαλε ο πρωτοψάλτης της Μητροπόλεως Αργολίδας Δημήτριος Καρκαλάτος.

Τα Λευκάκια βρίσκονται ανατολικά του Ναυπλίου σε απόσταση επτά χιλιομέτρων. Το χωριό το συναντάμε πάνω στο δρόμο Ναυπλίου – Τολού και Δρεπάνου. Είναι κτισμένο πάνω σε πέντε λόφους και ανάμεσα στο βουνό Μακρυβούνι και το βουνό της Αγίας Μαρίνας. Τα Λευκάκια βρίσκονται σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με γραφικούς λόφους, μαγευτική θέα και κάμπο με εσπεριδοειδή.

Τα Λευκάκια ενσωματώθηκαν στο Δήμο Ναυπλιέων το 1988 και στην απογραφή του 2001 είχαν 731 κατοίκους. Κατά βάση οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία .

Το χωριό διατηρεί έντονα ακόμη τον αγροτικό του χαρακτήρα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με σπίτια μονόροφα, κεραμιδόσκεπα με ανθισμένες αυλές και παλιές ξύλινες αυλόπορτες.

Ως ένα αξιόλογο ιστορικό μνημείο, που τα σημάδια του είναι ακόμη έντονα, χαρακτηρίζεται το υδρευτικό σύστημα του χωριού, που υποστήριζε την ύδρευση του χωριού μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες. Ένας υπόγειος πήλινος αγωγός (κοντίτο) που τροφοδοτούσε με νερό από το παλιό πηγάδι που σώζεται μέχρι και σήμερα, την παλιά δεξαμενή η οποία επίσης σώζεται ακέραια. Σημαντικός επίσης για το χωριό λογίζεται ο αρχαιολογικός χώρος δίπλα στην Εκκλησία της Υπαπαντής του Χριστού στο κέντρο του χωριού. Πρόκειται μάλλον για το ναό του θεού Απόλλωνα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων