25/04/2022 25/04/2022 Με κάθε λαμπρότητα εόρτασε ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο. Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία της Αγάπης και ο εορταστικός εσπερινός. Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς της...
25 Απριλίου, 2022 - 16:31

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό στο Ναύπλιο

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό στο Ναύπλιο

Με κάθε λαμπρότητα εόρτασε ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο. Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία της Αγάπης και ο εορταστικός εσπερινός.

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς της πόλης, όπου έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Θεωρείται ότι χτίστηκε περί τις αρχές του 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ενετοκρατίας της πόλης, ενώ μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τους Τούρκους το 1540, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί. Κατά τις Ιερές ακολουθίες έψαλλε ο πρωτοψάλτης του ναού Δημήτριος Καρκαλάτος.

Το 1686, όταν οι Βενετοί κατάφεραν να επανακτήσουν την πόλη από τους Τούρκους, στον Άγιο Γεώργιο έγινε η υποδοχή του νικητή αρχιστράτηγου Φραντσέσκο Μοροζίνι και εδώ τελέστηκε η δοξολογία. Στη Δεύτερη Τουρκοκρατία η εκκλησία μετατράπηκε πάλι σε τζαμί και μετά την Απελευθέρωση της πόλης, το 1822, ο Άγιος Γεώργιος περιήλθε στους Ορθοδόξους.

Ο ναός είναι οικοδομημένος στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και οι τοιχογραφίες του θα πρέπει να φιλοτεχνήθηκαν στη Δεύτερη Eνετοκρατία, γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα, σε δυτικότροπο στιλ. Μάλιστα, η παράσταση του Μυστικού Δείπνου αντιγράφει την πασίγνωστη σύνθεση του Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Βίντσι. Tο 1823 οι τοιχογραφίες επιζωγραφίστηκαν από τον Δημήτριο Βυζάντιο, συγγραφέα της περίφημης «Βαβυλωνίας».

Στο ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκαν οι κηδείες σπουδαίων μορφών της Ελληνικής Επανάστασης, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού ή του Δημήτριου Yψηλάντη που ενταφιάστηκε μάλιστα στο νάρθηκα του ναού. Εδώ τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και η κηδεία του δολοφονηθέντος Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Το ταριχευμένο μάλιστα λείψανο του Κυβερνήτη εναποτέθηκε στο διακονικό του ναού, για έξι περίπου μήνες, μέχρι τις 29 Μαρτίου του 1832.

Στο ναό του Αγίου Γεωργίου εισήλθε, μόλις αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, στις 25 Ιανουαρίου του 1833, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος, Όθωνας. Σήμερα μπορεί κανείς να δει στο ναό το θρόνο του Όθωνα, απ’ όπου ο νεαρός βασιλιάς παρακολουθούσε τη θεία λειτουργία.

Ο νάρθηκας και το κωδωνοστάσιο προστέθηκαν το 1834, από την Αντιβασιλεία, σε ανάμνηση της άφιξης του βασιλιά Όθωνα στην πόλη.

Προς προσκύνηση είχε τεθεί τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου.

Στον εορτάζοντα ναό παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δ .Σχοινοχωρίτης ,ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος και ο ενταταλμένος σύμβουλος αθλητισμού της Π. Αργολίδας Ιωάννης Μαντζούνης.

 

 

 

Φωτογραφίες: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων