25/04/2021 25/04/2021 Με κάθε λαμπρότητα και με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, 25 Απριλίου, η θεία λειτουργία στον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου. Στο τέλος της λειτουργίας ο ιερέας του Ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος μοίρασε τα Βάγια στους πιστούς. Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται...
25 Απριλίου, 2021 - 11:48
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2021 - 13:54

Η Κυριακή των Βαΐων στην Αγία Τριάδα Ναυπλίου

Διαδώστε:
Η Κυριακή των Βαΐων στην Αγία Τριάδα Ναυπλίου

Με κάθε λαμπρότητα και με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, 25 Απριλίου, η θεία λειτουργία στον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου.

Στο τέλος της λειτουργίας ο ιερέας του Ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος μοίρασε τα Βάγια στους πιστούς.

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης. Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών.

Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου που αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδας:

Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30

Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30

Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00

Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00

Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων