05/01/2020 05/01/2020 Τελέσθηκε την Παραμονή των Θεοφανείων, Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 , στον Ιερό ναό της Αγίας Τριάδος στην πρόνοια Ναυπλίου η τελετή του Πρωταγιασμού . Την θεία λειτουργία καθώς και την ακολουθία του Αγιασμού τέλεσε ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος . Στην Ελλάδα ο Μεγάλος Αγιασμός ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση» γίνεται για πρώτη φορά...
05 Ιανουαρίου, 2020 - 13:28
Τελευταία ενημέρωση: 05/01/2020 - 13:22

Η “Πρωτάγιαση” στο Ναύπλιο και ο Ιωάννης Καποδίστριας

Διαδώστε:
Η “Πρωτάγιαση” στο Ναύπλιο και ο Ιωάννης Καποδίστριας

Τελέσθηκε την Παραμονή των Θεοφανείων, Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 , στον Ιερό ναό της Αγίας Τριάδος στην πρόνοια Ναυπλίου η τελετή του Πρωταγιασμού .

Την θεία λειτουργία καθώς και την ακολουθία του Αγιασμού τέλεσε ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος . Στην Ελλάδα ο Μεγάλος Αγιασμός ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση» γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανίων .

Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Ο Αγιασμός που τελείται την παραμονή και ανήμερα της γιορτής των Θεοφανείων είναι ακριβώς ο ίδιος. Ο ιστορικός ναός της Αγίας Τριάδος χτίσθηκε το 1836 και αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο της πόλης . Βάση μαρτυριών από το βιβλίο για την πρόνοια Ναυπλίου, που έγραψε ο τέως διευθυντής του υπουργείου παιδείας ,  αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Χώρας, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως μετά την απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον Τουρκικό ζυγό , η πόλη επεκτάθηκε προς την σημερινή περιοχή της πρόνοιας . Οι κάτοικοι τότε ζήτησαν από τον νέο κυβερνήτη της Ελλάδος τον Ιωάννη Καποδίστρια να τους φτιάξει σχολείο και εκκλησία. Ο Καποδίστριας έδωσε την άδεια και τα χρήματα για να ξεκινήσει ο ναός που θα ήταν αφιερωμένος στον Τίμιο Πρόδρομο και θα γιορτάζει στις 7 Ιανουαρίου μία ημέρα μετά τα Θεοφάνια.

Να σημειωθεί πως ο Καποδίστριας ήρθε στο Ναύπλιο το βράδυ των Θεοφανείων του 1828.

Τελικά ο πρώτος κυβερνήτης της Ελεύθερης Ελλάδος δεν έζησε για να δει το έργο του. Φυσικά ο ναός ολοκληρώθηκε το 1836 και αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα ,βάση ενός μικρού ναΐσκου που προϋπήρχε στο χώρο που χτίσθηκε ο ναός. Πάντως αφιερώθηκε στο Καποδίστρια το δεύτερο κλίτος του ναού να τιμάται στη σύναξη του προδρόμου στις 7 Ιανουαρίου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων