19/05/2021 19/05/2021 Την 20ην Μαΐου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού και πανηγυρίζει το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην Καραθώνα Ναυπλίου. O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος χοροστάτησε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Μαΐου στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό.  Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:...
19 Μαΐου, 2021 - 20:21
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2021 - 21:47

Πανηγύρισε το Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Κρασόκτιστου στο Ναύπλιο

Διαδώστε:
Πανηγύρισε το Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Κρασόκτιστου στο Ναύπλιο

Την 20ην Μαΐου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού και πανηγυρίζει το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην Καραθώνα Ναυπλίου.

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος χοροστάτησε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Μαΐου στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό. 

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Η ονομασία του ως Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος προέκυψε σύμφωνα με την παράδοση, όταν ένας καπετάνιος που μετέφερε κρασί από κάποιο νησί του Αιγαίου προς το Ναύπλιο, πιθανότατα την περίοδο της πρώτης ενετοκρατίας, παρακάλεσε τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών, να σώσει το πλοίο του από την τρικυμία που είχε ξεσπάσει και ως αντάλλαγμα θα του έχτιζε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του από κρασί και χώμα.

Αφού το καράβι σώθηκε από τα βράχια και τους σφοδρούς χειμωνιάτικους ανέμους της περιοχής και έπιασε λιμάνι, ο καπετάνιος τηρώντας το τάμα του στον Άγιο, έφτιαξε το εκκλησάκι με κρασί και λάσπη.

Η πρόσβαση για τον επισκέπτη στο ξωκλήσι γίνεται μέσω ενός μονοπατιού, από το τέρμα της παραλίας της Καραθώνας, στο σημείο που υπάρχει χώρος στάθμευσης. Από εκεί ο επισκέπτης καλείται να διανύσει πεζός για να φτάσει στο πανέμορφο ξωκλήσι.

Ο Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος γιορτάζει κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, αφού το χειμώνα στις 6 Δεκεμβρίου οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο σημείο.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αργολικού κόλπου. Το μικρό ανεμοδαρμένο εκκλησάκι που έχει χτιστεί λένε από κρασί, θεωρείται από τους ντόπιους φύλακας άγγελος για τα πλοία που μπαίνουν στο λιμάνι της πόλης. Πρόκειται για ένα πανέμορφο εξωκλήσι της Αργολίδας στην Καραθώνα, μόλις 7 χιλιόμετρα μακριά από το Ναύπλιο, χτισμένο κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα.

Στο τέλος του εσπερινού ο Ιερέας π. Ελευθέριος Μίχος , ευχαρίστησε για τη τιμή που έκανε ο Μητροπολίτης Αργολίδας να παραβρεθεί και να τελέσει τον εορταστικό εσπερινό στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων