12/07/2021 12/07/2021 Με κάθε μεγαλοπρέπεια οι κάτοικοι στη Νέα Κίο Αργολίδας τιμούν την Παναγία, την επονομαζόμενη “Τριχερούσα”, η οποία έχει μεταφερθεί από την Παλαιά Κίο της Μικράς Ασίας και φυλάσσεται στον Ενοριακό Ιερό Ναό “Θεομάνας” Νέας Κίου. Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος του Ιεροκήρυκα...
12 Ιουλίου, 2021 - 9:56

Την Παναγία “Τριχερούσα” τιμούν στην Νέα Κίο

Διαδώστε:
Την Παναγία “Τριχερούσα” τιμούν στην Νέα Κίο

Με κάθε μεγαλοπρέπεια οι κάτοικοι στη Νέα Κίο Αργολίδας τιμούν την Παναγία, την επονομαζόμενη “Τριχερούσα”, η οποία έχει μεταφερθεί από την Παλαιά Κίο της Μικράς Ασίας και φυλάσσεται στον Ενοριακό Ιερό Ναό “Θεομάνας” Νέας Κίου.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος του Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αργολίδος αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Μιχαλόπουλου

Μετά το πέρας του εσπερινού οι εφημέριοι του ναού, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημοσθένης Γάτσιος και π. Ηλίας Γάτσιος, ευχαρίστησαν όσους με την παρουσία τους τίμησαν την Πααναγία.

Στον ιερό ναό βρίσκονται τέσσερις εικόνες που οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της Ν. Κίου διέσωσαν από την καταστροφή της Βηθυνίας από τους Τούρκους.

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Νέας Κίου έχουν ρίζες από την Μικρά Ασία κι ήρθαν στην Αργολίδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Η Νέα Κίος Αργολίδος ιδρύθηκε το 1927 μ.Χ. και φιλοξένησε πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Παλιά πατρίδα η Κίος της Βιθυνίας, το επίνειον της Προύσσας, η έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νίκαιας.

Σοβαρός δεσμός, πνευματικός και ιστορικός με τις αλησμόνητες πατρίδες, είναι οι 4 παλαιές εικόνες που μεταφέρθηκαν από την Κίο της Μικράς Ασίας και φυλάσσονται ως ιερά κειμήλια – φάροι πίστης και μνήμης στον ιστορικό Ναό της Θεομάνας

Η ιερά εικόνα της Κουκουζέλησας – Τριχερούσας είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις τέσσερις, μεγάλης παλαιότητας και ιδιαίτερα ξεχωριστή, γιατί αποτελεί ένα θαυμάσιο συνδυασμό (μοναδικό στα ελληνοχριστιανικά δεδομένα) της Παναγίας της Κουκουζέλησας της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και της Τριχερούσας της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους .

Εκατέρωθεν της μορφής της Παναγίας απεικονίζονται ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλησας και ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης , όπως στην Κουκουζέλησα της Μεγίστης Λαύρας, στην εν λόγω εικόνα υπάρχει ασημένιο τρίτο χέρι που παραπέμπει στην Τριχερούσα του Χιλιανδαρίου και στο θαύμα που επετέλεσε η Θεοτόκος στον Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη. Ο μοναδικός στην ψαλτική Ιωάννης Κουκουζέλης ενώ αποκοιμήθηκε αποκαμωμένος στο ψαλτήρι, εμφανίστηκε ενώπιον του η Παναγία σε όνειρο και τον παρακίνησε να ψάλλει γι’ αυτήν και Εκείνη θα τον ανταμειψει. Αμέσως μόλις ξύπνησε, είδε μέσα στο χέρι του ένα χρυσό νόμισμα το οποίο αποτελούσε την υλοποίηση της υπόσχεση της Θεοτόκου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων