16/04/2023 16/04/2023 Με τον Αναστάντα Χριστό, ας μιλήσουμε στην προσευχή μας καρδιακά, με αυτομεμψία, με αυτοκριτική, με ταπείνωση, με εξομολογητική μετάνοια. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας στην εγκύκλιό του για το Πάσχα. Παρακάτω η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου: Προς το ευσεβές πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως «Χριστός ανέστη εκ...
16 Απριλίου, 2023 - 16:06
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2023 - 15:56

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου για το Πάσχα

Διαδώστε:
Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου για το Πάσχα

Με τον Αναστάντα Χριστό, ας μιλήσουμε στην προσευχή μας καρδιακά, με αυτομεμψία, με αυτοκριτική, με ταπείνωση, με εξομολογητική μετάνοια. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας στην εγκύκλιό του για το Πάσχα.

Παρακάτω η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου:

Προς το ευσεβές πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

«Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας…»

«Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός»

Αδελφοί και Πατέρες, χριστιανοί και χριστιανές,

Το μέγα μυστήριο της Αναστάσεως γεμίζει με φως και ευλογία την καρδιά και τον νού. Η Ανάσταση του Χριστού διώχνει, από την ψυχή μας, το σκοτάδι, τη θλίψη, την οδύνη του Άδη, που ονομάζουμε θάνατο.

«Μηδείς φοβείσθω θάνατον· ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος», μας λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στον Κατηχητικό Λόγο, που διαβάζουμε στην αποψινή αναστάσιμη Λειτουργία. Όσοι από τους πιστούς παραμείνουμε έως τέλους, θα ακούσουμε τον λειτουργό, από την ωραία πύλη, να αναγιγνώσκει τον Κατηχητικό Λόγο:

«-ο άδης φησίν, επικράνθη… -Επικράνθη˙ και γαρ κατηργήθη. -Επικράνθη˙ και γαρ ενεπαίχθη. -Επικράνθη˙ και γαρ ενεκρώθη. -Επικράνθη˙ και γαρ καθηρέθη. -Επικράνθη˙ και γαρ εδεσμεύθη…»

Εμείς, ο λαός του Χριστού, διαβεβαιώνουμε και επιβεβαιώνουμε τους λόγους του Ιερού Χρυσοστόμου. Επαναλαμβάνουμε κάθε φορά την λέξη «επικράνθη», ως μαρτυρία της πίστεώς μας.

Μαρτυρούμε ότι η Ανάσταση του Χριστού πικραίνει, γιατί καταλύει τις δαιμονικές δυνάμεις του Άδη, που είναι το σκότος, μέσα στο οποίο ζούν οι ψυχές όλων των ανθρώπων, που γεννήθηκαν στον γήινο και ορατό κόσμο επειδή αρνήθηκαν να φωτίσουν τις καρδιές τους, με το φως του Χριστού.

Μέσα στην Εκκλησία, από τον κόσμο αυτό, αν δεν αγωνιστούμε για να σκηνώσει στις καρδιές μας ο Αναστάς Κύριός μας, ο Άδης δεν θα πικραθεί, ούτε ο θάνατος, που είναι το σκοτάδι του Άδη, θα καταλυθεί.

Οι παλιοί έλεγαν «να είσαι καλοφώτιστος» και προσεύχονταν να μας φωτίσει το φως του Χριστού. Απόψε στην Ανάσταση, «νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες», ας επικαλεστούμε, στην προσευχή μας, φωτισμό από το φως του Αναστάντος Χριστού, για να Του ομολογήσουμε με ειλικρίνεια τα πάθη μας, τις αδυναμίες μας.

Δηλαδή ότι, πολλές φορές, δεν είμαστε ταπεινοί, πονόψυχοι, αληθινοί, μακρόθυμοι, δίκαιοι, ελεήμονες.

Με τον Αναστάντα Χριστό, ας μιλήσουμε στην προσευχή μας καρδιακά, με αυτομεμψία, με αυτοκριτική, με ταπείνωση, με εξομολογητική μετάνοια. Θα έχουμε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα της ευλογημένης μας συνάντησης με τον Χριστό. Τα άλλα εννέα, από τα δέκα βήματα, θα τα κάνει ο Αναστάς Χριστός. Θα έλθει, θα μας φωτίσει και θα αναστήσει από τα πάθη, τον νού και την καρδιά μας.

Το προσωπικό, συλλογικό και πανευρωπαικό πρόβλημα είναι πνευματικό. Το πνευματικό πρόβλημα μας οδηγεί στο σκοτάδι του Άδη, σ’ αυτόν τον κόσμο και στον άλλο.

Ο εγωισμός μας, η σκληροκαρδία μας, τα ψεύδη μας, οι μικροψυχίες μας, οι αδικίες μας, η φιλαργυρία μας, συσκοτίζουν τον νού μας και ζούμε την πνευματική οδύνη με τα αδιέξοδά της, απ’ αυτό τον ορατό κόσμο της γης. Με τις πράξεις μας και τα έργα μας, σκορπίζουμε το σκότος του θανάτου.

Συσκοτισμένοι, βασανίζουμε εαυτούς και αλλήλους. Αλλά και την ανθρωπότητα, με τους πολέμους, την πείνα και τα τόσα άλλα, που πλέον δεν είναι ζητήματα μόνο τριτοκοσμικά.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας τα κατέστησε ευρωπαικά και μάλιστα στον 21ον αιώνα. Οι θεωρίες, η όποια ιδεολογική μας αυτάρκεια, η βεβαιότητα των δικαιωματισμών, δεν επιλύουν το πρόβλημα. Αντιθέτως, κατά τον ποιητή: «Είν’ η προσπάθειές μας, των συφοριασμένων· είν’ η προσπάθειές μας σαν των Τρώων».

Όμως, Πατέρες και Αδελφοί, Χριστός Άνέστη! Πάντοτε η αλήθεια νικάει το ψεύδος, η δικαιοσύνη την αδικία, η ελπίδα την απελπισία, το φως το σκοτάδι. Η ειρήνη καταλύει τον ορατό και αόρατο πόλεμο, διότι oι πνευματικοί νόμοι, στο πνευματικό διά ταύτα, είναι ελεήμονες.

Το σκότος μας, προσωπικό και συλλογικό, θα φωτιστεί από το φως της ειρήνης του Αναστάντος Χριστού.

«Αυτώ η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.»

Χριστός Ανέστη!

Αληθώς Ανέστη!

Άγιον Πάσχα 2023

Διάπυρος προς τον Αναστάντα Χριστόν ευχέτης πάντων Υμών

+Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου

ΑΝΔΡΕΑΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων