10/07/2021 10/07/2021 Εξεδήμησε εις Κυριον σε ηλικία 81 ετών ο Άρχων Διδάσκαλος του Ευαγγελίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Νικηφόρος Ψυλλάκης. Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Καστελλίου Πεδιάδος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου. Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Εμμανουήλ Δασκαλάκης εκ μέρους του Προέδρου της Εστίας...
10 Ιουλίου, 2021 - 10:12
Τελευταία ενημέρωση: 10/07/2021 - 10:07

Εκδημία Νικηφόρου Ψυλλάκη, Άρχοντος Διδασκάλου του Ευαγγελίου

Διαδώστε:
Εκδημία Νικηφόρου Ψυλλάκη, Άρχοντος Διδασκάλου του Ευαγγελίου

Εξεδήμησε εις Κυριον σε ηλικία 81 ετών ο Άρχων Διδάσκαλος του Ευαγγελίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Νικηφόρος Ψυλλάκης. Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Καστελλίου Πεδιάδος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Εμμανουήλ Δασκαλάκης εκ μέρους του Προέδρου της Εστίας Θεολόγων Χάλκης,
ο Άρχων Μέγας πρωτονοτάριος της ΜτΧ Εκκλησίας και Ομοτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Θεοχάρης Δετορακης, ο Ελλογιμ. τέως Λυκειάρχης του Λυκείου Καστελλίου κ. Κωνσταντίνος Στρατάκης, ενώ ψηφισματα ανέγνωσαν εκ μέρους του Γυμνασίου Καστελλίου η Καθηγήτρια κα Αικατερίνη Ψυλλάκη και εκ μέρους της Ενορίας Αγίου Αντωνίου Καστελλίου Πεδιάδος ο Προϊστάμενος της Ενορίας Αρχιμ. κ. Ιερόθεος Χιώτης.

Στην επικήδεια προσλαλιά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το διδακτικό έργο του εκλιπόντος και εξήρε τα χαρίσματά του. Επίσης τόνισε την στενή σχέση του με την Α. Θ. Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Κύριο Κύριο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τέλος, μετέφερε τις συλλυπητήριες ευχές και την συμπάθεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα, ο οποίος ευρίσκετο εκτός Κρήτης.

Παρόντες στην εξοδιο ήταν ο Δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδας κ. Εμμανουήλ Φραγκάκης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστελλίου, ο τέως Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο τέως Δήμαρχος του τέως Δήμου Αρκαλοχωρίου κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστελλίου κα Μαρία Σκουλούδη, καθηγητές τέως και νύν, συμφοιτητές του στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, πλήθος ιερέων και κόσμου.

Σύντομο βιογραφικό:

Ο αείμνηστος Νικηφόρος Ψυλλάκης γεννήθηκε στο Καστέλλι Πεδιάδος στις 13 Μαΐου του 1940. Υιός του Ιερέως Εμμανουήλ Ψυλλάκη κοινώς παπά-Ψύλλου και της Πρεσβυτέρας Καλλιόπης Ξυδάκη. Ήταν το τέταρτο κατά σειράν τέκνο μετά από την Κλεάνθη, τη Χρυσούλα και τον Μιχαήλ ο οποίος έφυγε μικρός, τεσσάρων ετών εκ του κόσμου τούτου.
Τις εγκύκλιες σπουδές του περάτωσε στο Καστέλλι αποφοιτώντας από το ιστορικό Γυμνάσιο Καστελλίου. Στη συνέχεια εισάγεται στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αποφοιτεί το έτος 1963 και διορίζεται καθηγητής της μέσης εκπαιδεύσεως, διδάσκων την ιερά επιστήμη της Θεολογίας σε Σχολεία των Νομών Χανίων και Ηρακλείου, ενώ υπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης του ιστορικού Γυμνασίου Καστελλίου.
Σεβόταν έμπρακτα το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και την Α. Θ. Π τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Κύριο Κύριο Βαρθολομαίο.
Τιμήθηκε από την Εκκλησία με το Οφφίκιο του «Αρχοντος Διδασκάλου του Ευαγγελίου» της ΜτΧ Εκκλησίας από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Κύριο Κύριο Βαρθολομαίο και με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης με τον Σταυρό των Αποστόλων Παύλου και Τίτου ιδρυτών της Εκκλησίας Κρήτης από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ.κ. Ανδέρα. Επίσης, η Ενορία Αγίου Αντωνίου Καστελλίου απένειμε εις αυτόν εγχάρακτη πλακέτα εκφράζουσα δια του τρόπου αυτού την ευγνωμοσύνη της στην όλη διακονία του σε αυτήν.

Επικήδειος λόγος εκ μέρους του Προέδρου της Εστίας Θεολόγων Χάλκης:

Ο Ελλογιμώτατος Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Νικόλαος Ξεξάκης, Πρόεδρος της Εστίας Θεολόγων Χάλκης, ο οποίος λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών μη δυνάμενος να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του Νικηφόρου Ψυλλάκη, ανέθεσε στον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Δασκαλάκη Εμμανουήλ, να τον εκπροσωπήσει και να αναγνώσει τον επικήδειο λόγο που απέστειλε:

«Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκε η Εστία Θεολόγων Χάλκης την προς Κύριον εκδημίαν του φίλτατου ομογαλάκτου αδελφού και επιλέκτου μέλους της Νικηφόρου Ψυλλάκη.

Η Εστία, την οποία τόσο πολύ αγάπησε και στήριξε ο κοιμηθείς σε όλες τις δραστηριότητές της. Πάντοτε παρών στις εκδηλώσεις και συνελεύσεις της συμμετέχοντας ενεργά και εποικοδομητικά, εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αγάπη, την αφοσίωση, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του προς το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο και την κοινή πνευματική Μητέρα, Χαλκίτιδα Θεολογική Σχολή, στην οποία γαλουχήθηκε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», με τα νάματα της Ορθόδοξης πίστεως και Θεολογίας, κατά τα έτη 1959 – 1963.

Κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα πρόσφερε με χαρά, επί Ηγουμενίας του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μοσχονησίων και τώρα Γέροντος Μητροπολίτου Δέρκων κ. Αποστόλου, τις υπηρεσίες του και τη συμπαράστασή του στη φιλόστοργη πνευματική Μητέρα Χαλκίτιδα Σχολή.

Ανελλιπής και συνεχής υπήρξε η παρουσία του εκδημήσαντα ομογαλάκτου αδελφού στις ετήσιες προσκυνηματικές συνάξεις της Εστίας στο γοητευτικό λόφο της Ελπίδας.

Πάντοτε διεκρίνετο με το χαμόγελο, την ευχάριστη διάθεση, τη ζωντάνια και δυναμικότητα, την καταδεχτικότητα και την ευγένεια.

Αισθανόταν ιδιαίτερη υπερηφάνεια και τιμή για την απονομή στο πρόσωπό του, του οφφικίου του Άρχοντα Διδασκάλου του Ευαγγελίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, δια χειρός του Ομογαλάκτου, Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά την ιερή και συγκινητική αυτή στιγμή της εξοδίου ακολουθίας, απευθύνω προσωπικώς και υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Εστίας Θεολόγων Χάλκης (δυστυχώς από μακριά, λόγω των ειδικών συνθηκών εκ της φοβεράς πανδημίας του κορωνοϊού) τον ύστατο χαιρετισμό όλων των μελών της Εστίας, προς τον ομογάλακτο αδελφό Νικηφόρο.

Είθε ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να κατατάξει την ψυχή σου αγαπητέ Νικηφόρε, εν σκηναίς δικαίων, ένθα ουκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος και στους οικείους σου να δώσει την εξ ύψους παρηγορίαν.

Επικήδειος λόγος κ. Θεοχάρη Δετοράκη, Αρχοντος Μέγα Πρωτονοτάριου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας:

Εἰς ἄρχοντα τοῦ Εὐαγγελίου Νικηφόρον Ψυλλάκην

εἰς Κύριον ἐκδημήσαντα

Ἐπιτάφιον

Τοῖς εὐθέσι πρέπει αἴνεσις

Πίστιν τηρήσας ἀκλόνητον ἐν βίῳ,

καὶ Νικηφόρος ἀναδειχθεὶς γεναῖος

ἐν ταῖς σπουδαῖς τῶν ἱερῶν γραμμάτων,

ἐν ταῖς διδαχαῖς καὶ σχολικοῖς ἀγῶσιν,

ἐν ψαλμῳδίες πάντων ἔξοχος ἄλλων,

καλὸς κἀγαθός, προσηνής, πᾶσι φίλος,

εὐθύς, σταθηρὸς, ἐν ἔργοις καὶ ἐν λόγοις

πεπλήρωκας νῦν τὸ κοινόν πᾶσι χρέος.

Καὶ Νικηφόρος ὀνόματι καὶ ἔργοις,

πολλαῖς πτερωθεὶς αρεταῖς ἐν τῷ βίῳ

τανῦν ἀπαίρεις πρὸς μονὰς οὐρανίους,

ἀφεὶς κατὰ γῆς τὴν σκιὰν τοῦ σαρκίου.

Δέξαι μου, ἄρχον, ἀσπασμὸν τελευταῖον

φίλου πρὸς φίλον, ἀγαθῆς μνήμης χάριν.

Θεοχάρης Δετοράκης

Ἄρχων Μέγας Πρωτονοτάριος

τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας

Ἐν Καστελλίῳ Πεδιάδος, 8 Ἰουλίου 2021

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων