10/11/2020 10/11/2020 Εγκύκλιο εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας για τα μέτρα προστασίας στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές για το διάστημα του “Lockdown”  αναφέροντας μεταξύ άλλων “προσδοκούμε την αποκατάσταση της διασαλευθείσας ενότητας ουρανίων και επιγείων, ορατών και αοράτων, από εμάς τους ανθρώπους, κτίσματα και δημιουργήματα του κτίστη και δημιουργού Τριαδικού Θεού” ενώ προτρέπει όσους...
10 Νοεμβρίου, 2020 - 20:10
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2020 - 18:45

«Η ειρήνευση των σχέσεων θα επιφέρει την επανάκαμψη της χάριτος»

Διαδώστε:
«Η ειρήνευση των σχέσεων θα επιφέρει την επανάκαμψη της χάριτος»

Εγκύκλιο εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας για τα μέτρα προστασίας στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές για το διάστημα του “Lockdown”  αναφέροντας μεταξύ άλλων “προσδοκούμε την αποκατάσταση της διασαλευθείσας ενότητας ουρανίων και επιγείων, ορατών και αοράτων, από εμάς τους ανθρώπους, κτίσματα και δημιουργήματα του κτίστη και δημιουργού Τριαδικού Θεού” ενώ προτρέπει όσους ιερείς και όσες ενορίες έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν διαδικτυακά τις λειτουργίες.

Δείτε την εγκύκλιο: 

Θέμα: Μέτρα προστασίας στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 7-11-2020 έως και 30-11-2020

Πατέρες και Αδελφοί,

Σας γνωρίζουμε ότι στις 6 Νοεμβρίου 2020 δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. (4899 τ.Β΄/6-11-2020) η υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 71342/6-11-2020 Κ.Υ.Α., η οποία αφορά στην επιβολή των νέων μέτρων προστασίας στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας που θα ισχύσουν για το χρονικό διάστημα από 07-11-2020 έως και 30-11-2020, καθώς και στην προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19.

Εναρμονιζόμενοι στις διατάξεις της ανωτέρω Κ.Υ.Α., Σας γνωρίζουμε τα παρακάτω και Σας προτρέπομε για την αυστηρή τήρησή τους:

Επιτρέπεται, χωρίς όμως την παρουσία πιστών, η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών, κεκλεισμένων των θυρών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από τους ιερείς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό (όπως ιεροψάλτης, νεωκόρος).

Στις κηδείες, όπου υπάρχει συμμετοχή και προσέλευση συγγενών και φιλικών προσώπων, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του ιερέα, έως εννέα (9) ατόμων, καθώς και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων αυστηρώς των λοιπών προληπτικών μέτρων προστασίας και οδηγιών των υγειονομικών αρχών.

Για τις Ιερές Μονές εξακολουθεί να ισχύει η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών, με τη συμμετοχή μόνο της μοναστικής αδελφότητος, με ανώτατο όριο τα δέκα (10) μέλη, και με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας των μοναχών, τηρώντας τον κανόνα ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. επιφανείας, με ελάχιστη απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ τους. Κατά το ως άνω χρονικό διάστημα δεν θα δέχονται πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις.

Επιτρέπεται η αναμετάδοση της Θείας Λειτουργίας, Ιεροπραξίας ή θρησκευτικής τελετής μέσω τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού μέσου ή μέσω διαδικτύου, με την παρουσία του υπευθύνου κληρικού και κατά το μέγιστο τριών ατόμων, κληρικών ή λαϊκών.

Ως εκ τούτου, προτρέπομεν τους κληρικούς, στην ενορία των οποίων υφίσταται η δυνατότητα διαδικτυακής αναμετάδοσης των Ιερών Ακολουθιών, να μεριμνήσουν σχετικώς, ώστε τα τελούμενα και τελετουργούμενα να εισέρχονται στις οικίες του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας μας.

Ήδη οι ενορίες: του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αρκαλοχωρίου, του Καστελλίου, του Θραψανού, των Αγιών Παρασκιών, του Σκινιά, των Αποστόλων, του Αρχοντικού, του Μιχαήλ Αρχαγγέλου Άνω Βιάννου, του Αμιρά, της Άρβης, του Συκολόγου και της Περβόλας Βιάννου, έχουν εμπειρία διαδικτυακής μετάδοσης των Θείων Λειτουργιών και άλλων Ιερών Ακολουθιών, από την προηγούμενη απαγόρευση.

Προτρέπομεν τις ανωτέρω ενορίες να επανέλθουν στις διαδικτυακές μεταδόσεις, καθώς και τις υπόλοιπες ενορίες της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα και Σας παρακαλούμε όπως ανταποκριθείτε επακριβώς στις ανωτέρω διατάξεις της Κ.Υ.Α.

Με τη Θεία Λειτουργία και τις προσευχητικές ακολουθίες μας στην Εκκλησία και στα σπίτια μας, προσδοκούμε την αποκατάσταση της διασαλευθείσας ενότητας ουρανίων και επιγείων, ορατών και αοράτων, από εμάς τους ανθρώπους, κτίσματα και δημιουργήματα του κτίστη και δημιουργού Τριαδικού Θεού.

Η ειρήνευση των σχέσεων του πνευματικού κόσμου με τον δικό μας κόσμο, θα επιφέρει την επανάκαμψη της χάριτος, του ελέους και της κοινωνίας των ουρανίων με τα καθ’ ημάς, τη λύση στο πνευματικό επιτίμιο της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού.

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης εν Κυρίω

Ο Μητροπολίτης

† Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου

Ανδρέας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων