21/03/2024 21/03/2024 Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας τέλεσε χθες την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου Καραβάδω και ακολούθως το εννεαήμερο ιερό μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου Ευκαρπίας κυρού Ιεροθέου, διατελέσαντος κληρικού της Ιεράς Μητρόπολης, εν αποσπάσει. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον αοίδιμο Ιεράρχη και για την αρετή της αυτομεμψίας, ως προϋπόθεση της μετανοίας μας, κατά...
21 Μαρτίου, 2024 - 21:38
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2024 - 21:24

Ι.Μ. Αρκαλοχωρίου: Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και εννιάμερα Επισκόπου Ευκαρπίας κυρού Ιεροθέου

Διαδώστε:
Ι.Μ. Αρκαλοχωρίου: Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και εννιάμερα Επισκόπου Ευκαρπίας κυρού Ιεροθέου

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας τέλεσε χθες την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου Καραβάδω και ακολούθως το εννεαήμερο ιερό μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου Ευκαρπίας κυρού Ιεροθέου, διατελέσαντος κληρικού της Ιεράς Μητρόπολης, εν αποσπάσει.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον αοίδιμο Ιεράρχη και για την αρετή της αυτομεμψίας, ως προϋπόθεση της μετανοίας μας, κατά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Ο μακαριστός Επίσκοπος Ευκαρπίας κυρός Ιερόθεος

Ο μακαριστός Επίσκοπος Ευκαρπίας κυρός Ιερόθεος (κατά κόσμον Ιωάννης Ζαχαρής), γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος υπό του μουσικολογιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κυροῦ Νικοδήμου, του οποίου υπήρξε Πρωτοσύγκελλος.

Εις το Άγιον Όρος διετέλεσε Γέροντας του κελλίου Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιβηριτική Σκήτη και Σχολάρχης στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή.

Το 2012 του ανετέθη, υπό του Παναγιωτάτουκαι Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου και της περί Αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η Ηγουμενία της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στην Αστόρια Νέας Υόρκης. Το 2017, ως Ηγούμενος της ανωτέρω Ιεράς Μονής, εξελέγη Επίσκοπος Ευκαρπίας.

Προετοιμάστηκε για την ουράνια Βασιλεία, για την κοινωνία με τον Τριαδικό Θεό και ανήλθε στην Άνω Ιερουσαλήμ.

Ο Ηγούμενος του κελίου των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιβηριτική Σκήτη, μετά του Προηγουμένου Γέροντος Βασιλείου, τελετούργησαν τα οριζόμενα των Ορθοδόξων, δια την εις τα Άνω μετάβασή του. Και έμειναν μέρες κοντά του.

Μου είπε ο Ηγούμενος Ναθαναήλ: λίγο πριν του τέλους του, είχε πέσει σε ρόγχο. Η αδελφή του είπε ότι ο δεσπότης κοιμάται και ροχαλίζει. Και ο μακαριστός Ιερόθεος άνοιξε τα μάτια του και απάντησε: «Δεν ροχαλίζω. Είναι επιθανάτιος ρόγχος, φεύγω, σας αφήνω. Ελάτε να σας αποχαιρετίσω.» Μετά από λίγο ετελεύτησεν εν Κυρίω στις 11 Μαρτίου 2024.

Η εξόδιος ακολουθία του τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πατρών, όπου είχε υπηρετήσει ως προϊστάμενος, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ.Χρυσοστόμου, μετά των Σεβ. Μητροπολιτών Βεροίας κ. Παντελεήμονος, Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ηλίας κ. Αθανασίου, Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, Αιτωλίας κ. Δαμασκηνού, τωνΘεοφιλ. Επισκόπων Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου, συμπροσευχομένου του πρώην Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου, μετά πλήθους ιερέων. Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριο Κύριο Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος. Συμμετείχε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους π.Ναθαναήλ.

Η ταφή πραγματοποιήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, στο χωριό όπου γεννήθηκε, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων