10/06/2019 10/06/2019 Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος της Ιεράς Μητρόπολής μας Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, για να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το πρώτο σαμποτάζ κατά του Άξονα στην Ευρώπη, που έγινε στο πολεμικό αεροδρόμιο του Καστελλίου Πεδιάδος, τον Ιούνιο του 1942. Μετά την άφιξη...
10 Ιουνίου, 2019 - 17:15

Μητρ. Αρκαλοχωρίου: “Πολύτιμες οι επισκέψεις σας στην Επικράτεια”

Διαδώστε:
Μητρ. Αρκαλοχωρίου: “Πολύτιμες οι επισκέψεις σας στην Επικράτεια”

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος της Ιεράς Μητρόπολής μας Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, για να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για το πρώτο σαμποτάζ κατά του Άξονα στην Ευρώπη, που έγινε στο πολεμικό αεροδρόμιο του Καστελλίου Πεδιάδος, τον Ιούνιο του 1942.

Μετά την άφιξη του Προέδρου στο Καστέλλι, πραγματοποιήθηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα. Προ της απολύσεως της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε καταλλήλως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέροντας, μεταξύ άλλων, «Είναι πολύτιμη η επίσκεψή Σας, Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, όπως είναι πολυτιμότατες οι επισκέψεις σας στην Ελληνική Επικράτεια, γιατί έρχεστε σε άμεση σχέση, συνομιλία και κοινωνία με τον Έλληνα πολίτη […]αναδεικνύετε την αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας μας, ενώ θέτετε παράλληλα και το μείζον πρόβλημα της αλληλεγγύης, με την εξ αυτής απορρέουσα κοινωνική συνοχή, προκειμένου η ευρωπαϊκή μας οικογένεια να εδράζεται στα στέρεα θεμέλια της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αντίθετες επιλογές θα επιφέρουν επώδυνες καταστάσεις με συνέπειες τραγικές, όπως εκείνες που οδήγησαν την ανθρωπότητα στη σφαγή, στην περιχαράκωση και στα ολοκαυτώματα του Β’ παγκοσμίου πολέμου».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε από τον κ. Παυλόπουλο κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Γενικού Αρχηγού της Πεδιάδος και των έξι ανατολικών Επαρχιών Αντωνίου Τρυφίτσου.

Ακολούθως, μετέβησαν όλοι στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου, όπου έγινε εκτενής παρουσίαση του γεγονότος από τον Δάσκαλο – Ιστορικό και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Καλογεράκη, ενώ στη συνέχεια ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγόρευσε τον πρώτο πολίτη της Χώρας σε Επίτιμο Δημότη, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου στο Καστέλλι Πεδιάδος.

Με την οποκλήρωση των εκδηλώσεων στο Καστέλλι, η Α.Ε. μετέβη μετά της συνοδείας Αυτού, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στο Αρκαλοχώρι, όπου τον υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, καθώς το σύνολο των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πονοσιολ. Αρχιμ. κ. Κορνήλιος Αθανασάκης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρ. Πέτρος Ψυλλάκης, ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιερόθεος Χιώτης και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος δεξιώθηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτιο Κουβέλη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, τους Βουλευτές κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κ. Σωκράτη Βαρδάκη, κ. Νίκο Ηγουμενίδη, κ. Σπύρο Δανέλη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, τους Δημάρχους, Αρχανών-Αστερουσίων κ. Μανόλη Κοκοσάλη και Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη, τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ της Ν.Δ. κ. Ευάγγελο Καρκανάκη, τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας κ. Μανόλη Φραγκάκη, τους πρώην βουλευτές κα Μαρία Σκραφνάκη και κ. Μάξιμο Σενετάκη, τον υποψήφιο Βουλευτή κ. Γρηγόρη Πασπάτη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου κ. Γιώργο Πιτσούλη τον Εντεταλμένο σύμβουλο Αθλητισμού κ. Νίκο Συριγωνάκη, καθώς και όλους τους εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Τελευταίος σταθμός της επισκέψεως του Προέδρου ήταν το Θραψανό, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος παρέθεσε επίσημο γεύμα στην πλατεία, ενώ αγγειοπλάστες έκαναν επίδειξη της κατασκευής των πήλινων αγγείων και το κρητικό συγκρότημα Ερφαλής του Μιχάλη Κορναράκη χόρεψε παραδοσιακούς χορούς προς τιμήν του Υψηλού προσκεκλημένου.

πήλινων αγγείων και το κρητικό συγκρότημα Ερφαλής του Μιχάλη Κορναράκη χόρεψε παραδοσιακούς χορούς προς τιμήν του Υψηλού προσκεκλημένου.

 

Καστέλλι:

 

Αρκαλοχώρι:

Θραψανό:


Φωτογραφίες: Ν. Χαλκιαδάκης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων