16/01/2023 16/01/2023 Τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο συνάντησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023, ενώ το πρωί της προηγούμενης, ο Σεβασμιώτατος , συλλειτούργησε μετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αντανίας κ. Παρθενίου, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μπιγκόρσκι, όπου ο Άγιος Αντανίας είναι Ηγούμενος. Όταν αφίχθη, την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου...
16 Ιανουαρίου, 2023 - 21:15
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2023 - 21:52

Στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας (ΦΩΤΟ)

Ο αγώνας ο πνευματικός που καταβάλετε είναι ύψιστος και αναπαύει τον Παράκλητο, και το μυστήριο του Τριαδικού Θεού. Είναι μεγάλη ευλογία ότι εδώ στο κράτος της Βόρειας Μακεδονίας υπάρχει πλέον η κανονική Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος τις ευχές, τις ευλογίες και την αγάπη του οποίου μεταφέρω προς τον αγαπητό Ποιμενάρχη Σας Μητροπολίτη Δέβρων και Κιτσέβου κ. Τιμόθεο, προς εσάς προσωπικά άγιε Ηγούμενε, προς την μοναστική αδελφότητά σας, και προς παρευρισκόμενους προσκυνητές, ο οποίος συλλειτούργησε μετά του Μακαριοτάτου κ. Στεφάνου και έλαβε την ονομασία Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος.

Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ένα από τα πολυτιμότερα πνευματικά κι πολιτιστικά πετράδια της μίτρας του, αυτό της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος το προσέφερε στην Εκκλησία του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε χρήση του εκκλήτου ως κανονικού του δικαιώματος, κι έτσι ευρίσκεται σε κοινωνία με τις ορθόδοξες Εκκλησίες, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος και η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Λαμπρή και εξαίρετη είναι η ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Ας αναφέρουμε μόνο τους Αγίους Κλήμη και Ναούμ. Υπήρξαν μαθητές των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που η Κωνσταντινούπολη έστειλε για να εκχριστιανίσουν τον σλαβικό κόσμο. Ο Άγιος Θεοφύλακτος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος έχει γράψει τον Βίο των Αγίων Κλήμη και Ναούμ, που ενταφιαστήκαν στην Αχρίδα.

Εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί, από το 330 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Μεγάλος Κωνσταντίνος, ίδρυσε την Κωνσταντινούπολη, συνεχίζουμε και μετέχουμε στην αγιοπνευματική παρακαταθήκη και παράδοση, μέσα από την ευχαριστιακή ενότητα και κανονική τάξη, την οποία δημιούργησε και διαφυλάττει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως κέντρο του ορθοδόξου κόσμου, εν μέσω προσευχητικών θυσιών. Και προσδοκούμε το «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη» να επικρατήσει και στην δοκιμαζομένη ουκρανική γη.

Ερχόμενος από τα Σκόπια πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας στην Ιερά Μονή σας, στο Μπίγκορσκι, συνάντησα στο δρόμο πολλά τζαμιά.

Στον 21ο αιώνα καλούμεθα να ζήσουμε οι άνθρωποι με αγάπη, καταλλαγή, ειρήνη, και αλληλοσεβασμό σε σχέση με την πολιτιστική ταυτότητα και συνείδηση του άλλου.

Αναρωτιέμαι όμως: τα τζαμά τα οποία συνάντησα, αλλά και οι μουσουλμάνοι στα Βαλκάνια, δεν αποτελούν την συνέχεια της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται στην Κωνσταντινούπολη, όταν μετά τα δάκρυα, την οδύνη και την συντριβή της Άλωσης του 1453, εκεί εγκαθίσταται Σουλτάνος μουσουλμάνος;

Ας αναζητήσουμε την ειρήνη και την αγάπη, αντί οδύνης και δακρύων, για να βρούμε τον κοινό μας βηματισμό μέσα απο τη συνύπαρξη και την καταλλαγή, εν τω πλαισίω της διαφύλαξης και του σεβασμού, της πολιτιστικής ταυτότητας και της θρησκευτικής συνείδησης του καθενός μας. Ας αναλογιστούμε και τους Εβραίους, που ζούσαν μέσα στον χώρο αυτό, οι οποίοι μετά την ίδρυση του Ισραηλιτικού κράτους εγκατασταθήκαν στο Ισραήλ. Αδελφέ Άγιε Αντανίας κ. Παρθένιε, αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στο Άγιον Όρος στο οποίο ζούσατε για αρκετό χρόνο πλησίον του μακαριστού Καθηγουμένου της Ι. Μ. Γρηγορίου, αειμνήστου πατρός Γεωργίου. Η ορθόδοξη παράδοση είναι κοινή για όλους μας, ανεξαρτήτως της πατρίδας μας ή του κράτους μέσα στο οποίο ζούμε.

Καλούμεθα αυτή την εν Χριστώ πίστη μας να τη διαφυλάξουμε και να την συνεχίσουμε, όπως χάριτι Θεού το πράττετε υποδειγματικά, άγιε αδελφέ. Με αυτές τις σκέψεις εκφράζω και πάλι την καρδιακή μου χαρά, για την σημερινή μου επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου και μεταφέρω τις εγκάρδιες ευχές, ευλογίες, προσευχές, αλλά και την αγάπη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ. κ. Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Αχριδος κ. Στέφανο.»

Επίσκεψη στην Οχρίδα

Κατά την εκεί παραμονή του, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωριου κ. Ανδρέας μετέβη στην Οχρίδα και επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δεβρών και Κιτσέβου κ. Τιμόθεο, στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου.

Επισκέφθηκε επίσης, τις γυναικείες Ι. Κοινοβιακές Μονές του Αγίου Γεωργίου στη Ραίτσιστα και του Ευαγγελισμού στην Πρέτσιστα, ενώ στη συνέχεια παρακουλούθησε μετά του Αγίου Αντανίας κ. Παρθενίου, εκδήλωση με παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και τραγούδια, κάποια από τα οποία μετέφρασαν οι ελληνομαθείς Ιερομόναχοι της Ι.Μονής Μπιγκόρσκι, π. Ανατόλιος και π. Κύριλλος.

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων