28/03/2022 28/03/2022 Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 27 Μαρτίου 2022 το απόγευμα, ο Αγιασμός και κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού στον λόφο του Αρκαλοχωρίου, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία είναι σημείο πνευματικής παρακαταθήκης και...
28 Μαρτίου, 2022 - 9:39
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2022 - 10:31

Θεμέλιος λίθος στον «σεισμόπληκτο» Προφήτη Ηλία Αρκαλοχωρίου

Διαδώστε:
Θεμέλιος λίθος στον «σεισμόπληκτο» Προφήτη Ηλία Αρκαλοχωρίου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 27 Μαρτίου 2022 το απόγευμα, ο Αγιασμός και κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού στον λόφο του Αρκαλοχωρίου, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία είναι σημείο πνευματικής παρακαταθήκης και πολιτιστικής παράδοσης για το Αρκαλοχώρι. Από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ότι είναι από τις ανοικοδομήσεις που οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής επιθυμούσαν να προχωρήσει. Η οικοδόμηση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου με το υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα της ίδιας της υπουργού Λίνας Μενδώνη που τον περασμένο Νοέμβριο που επισκέφθηκε την περιοχή και ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Μητρόπολης, εξέφρασε τη στήριξή της.

Παραβρέθηκαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, οι βουλευτές κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, και ο κ. Νίκος Ηγουμενίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Δήμαρχος Μίνωα πεδιάδος κ. Μανόλης Φραγκάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Μηνάς Σταυρακάκης, αστυνομικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων, κληρικοί της Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου από το Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν, αλλά ιδιαίτερως τον κόσμο του Αρκαλοχωρίου για την συνεργασία του με την Μητρόπολη. Επίσης τελέστηκε τρισάγιο στον μακαριστό Ιάκωβο Τζαγκαράκη ο οποίος έχασε την ζωή του μέσα στον Ναό την ώρα του σεισμού.

Σε ανάρτησή του ο ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης ανέφερε για την τελετή:

«Σήμερα, 27.03.2022 πραγματοποιήθηκε στο λόφο του ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ στη δυτική πλευρά του Αρκαλοχωρίου, μία σεμνή, ιδιαίτερη, ξεχωριστή αλλά και σημαδιακή τελετή. 
Τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος στο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που ο Καταστροφικός Σεισμός της 27ης Σεπτέμβρη 2021 γκρέμισε ολοκληρωτικά και εκεί έχασε τη ζωή του και το μοναδικό θύμα ,ο αείμνηστος φίλος Ιάκωβος .
Το Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία διαχρονικά για την ευρύτερη περιοχή είναι σύμβολο Πίστης, Αγάπης, Ιστορίας, αλλά και Πολιτισμού. 
Η σημερινή τελετή, έξι ακριβώς μήνες μετά τον Καταστροφικό σεισμό, πέρα από το γεγονός ότι σηματοδοτεί την ανοικοδόμηση του Ναού, στέλνει και μηνύματα Χαράς, Ελπίδας, Ανάτασης και Αισιοδοξίας για το Αύριο».

 

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία πάνω στο λόφο του Αρκαλοχωρίου, χτίστηκε στα ερείπια παλαιότερου ναού, από τον Γιώργο Χαραλαμπάκη με καταγωγή από την περιοχή, ο οποίος ανέλαβε την οικονομική ευθύνη περί το έτος 1929, μετά την επιστροφή του στο Αρκαλοχώρι από την Αμερική.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου ο Γιώργος Χαραλαμπάκης ήταν ασθενής στην Αμερική και οραματίστηκε τον Προφήτη Ηλία, ο οποίος του είπε ότι θα γίνει καλά και πως θα έπρεπε να φτιάξει στο λόφο του Αρκαλοχωρίου ένα «σπίτι» αφιερωμένο σε εκείνον.

Κάτω από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται το σπήλαιο του Προφήτη Ηλία που υπήρξε σημείο λατρείας και είχε μεγάλο αριθμό επισκεπτών αλλά και αφιερωμάτων. Μάλιστα ο μεγάλος αριθμός των διπλών πελέκεων, που είναι το ιερό σύμβολο του μινωικού πολιτισμού, έχει καταστήσει το Σπήλαιο, ως ένα από τα σημαντικότερα της μινωικής Κρήτης.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων