24/03/2020 24/03/2020 Σε εγκύκλιο σημείωμά του με αφορμή τον κορωνοϊό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας αναφέρει: “Ο πειρασμός και αυτή η δοκιμασία του κορωνοϊού, επιβάλλει εγρήγορση κατ’ άμφω, σωματική και πνευματική, αλλά και ιδιαίτερο σεβασμό στη νέα κατάσταση, που προϋποθέτει, περισσότερο από ποτέ, κοινωνική συνοχή και αγιοπνευματική αλληλεγγύη. Στην επίγεια αυτή μάχη, η...
24 Μαρτίου, 2020 - 16:17
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2020 - 16:18

“Το κάθε σπίτι να είναι μία μικρή ή μεγάλη Εκκλησία”

Διαδώστε:
“Το κάθε σπίτι να είναι μία μικρή ή μεγάλη Εκκλησία”

Σε εγκύκλιο σημείωμά του με αφορμή τον κορωνοϊό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας αναφέρει: “Ο πειρασμός και αυτή η δοκιμασία του κορωνοϊού, επιβάλλει εγρήγορση κατ’ άμφω, σωματική και πνευματική, αλλά και ιδιαίτερο σεβασμό στη νέα κατάσταση, που προϋποθέτει, περισσότερο από ποτέ, κοινωνική συνοχή και αγιοπνευματική αλληλεγγύη. Στην επίγεια αυτή μάχη, η κατ’ οίκον προσευχή μας εισακούεται ιδιαιτέρως”.

“Η δοκιμασία, ο εθνικός και παγκόσμιος πειρασμός θα παρέλθει” καταλήγει ο Σεβασμιώτατος ενώ κλείνει την Εγκύκλιό του με ένα ποίημα του Γ. Σεφέρη.

Διαβάστε αναλυτικά: 

Πατέρες και αδελφοί, χριστιανοί και χριστιανές,

Στην Ιερά Μητρόπολή μας παρακολουθούμε με αγωνία ό,τι συμβαίνει στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, αλλά και στην άλλη πατρίδα μας, την Οικουμένη. Βιώνουμε και γνωρίζουμε, ως άνθρωποι και ως ανθρωπότητα, μία μεγάλη δοκιμασία, έναν πειρασμό αόρατο, τον κορονοϊό, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή πολλών ανθρώπων, ενώ κάθε ώρα και κάθε στιγμή ο καθένας μας είναι υποψήφιος να προσβληθεί, εφόσον δεν προσέχει, δεν υπακούει και δεν εφαρμόζει τις προτροπές και τις υποδείξεις της Ελληνικής Πολιτείας και του ΕΟΔΥ.

Δόξα τω Θεώ, με την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και τη συνεχή μάχη του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, αλλά και των εθελοντών, στις μικρές και μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες της Χώρας μας, βοηθήθηκαν και βοηθούνται πολλοί συνάνθρωποί μας, με αποτέλεσμα να έχουμε, έως τώρα τουλάχιστον, αναλογικά με άλλες χώρες, μικρό αριθμό κρουσμάτων από τον κορονοϊό. Με τη χάρη και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου η κατάσταση στην Χώρα μας είναι, στην παρούσα φάση, διαχειρίσιμη.

Ο αγώνας αυτός των εργαζομένων στις νοσηλευτικές μονάδες, ιδιαιτέρως ευαρεστεί τον Τριαδικό Θεό. Προσλαμβάνεται από τον ουρανό, ο ιδρώτας και ο κόπος των ανθρώπων αυτών, ως μία αδιάλειπτη, καθαρή προσευχή της γης και του ορατού κόσμου, προς τον ουρανό και τον πνευματικό κόσμο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, των αγίων και όλων των δικαίων ψυχών, των εν Χριστώ αναπαυομένων και φωτιζομένων υπό του Θείου και ανεσπέρου Φωτός.

Ο πειρασμός και αυτή η δοκιμασία του κορονοϊού, επιβάλλει εγρήγορση κατ’ άμφω, σωματική και πνευματική, αλλά και ιδιαίτερο σεβασμό στη νέα κατάσταση, που προϋποθέτει, περισσότερο από ποτέ, κοινωνική συνοχή και αγιοπνευματική αλληλεγγύη. Στην επίγεια αυτή μάχη, η κατ’ οίκον προσευχή μας εισακούεται ιδιαιτέρως. Προσευχή στο σπίτι μας. Το κάθε σπίτι να είναι μία μικρή ή μεγάλη Εκκλησία.

Τίθεται όμως από όλους το ερώτημα και στις Εκκλησίες μας, θα μπορούμε με κλειστές τις πόρτες «των θυρών κεκλεισμένων» να τελούμε τη Θεία Λειτουργία και τις Ιερές Ακολουθίες;

Αδελφοί και πατέρες,

Την προηγούμενη εβδομάδα, τηρουμένων των όρων που έχει θέσει η Ελληνική Πολιτεία, με την Κ.Υ. Απόφαση 2867/Υ1 της 16ης Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους νεότερους ιερείς της Μητροπόλεώς μας, οι οποίοι και εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας τους, δεν ανήκουν στις ομάδες του υψηλού κινδύνου. Συμπροβληματιστήκαμε με τους ιερείς μας, πώς να ενισχύσουμε το φρόνημα και την συνείδηση των ενοριτών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στις δύσκολες αυτές ημέρες που, ανθρωπίνως τουλάχιστον, όπως δείχνουν οι υποδείξεις της Πολιτείας και των υγειονομικών υπηρεσιών, για την προστασία της υγείας μας και της ζωής μας, θα συνεχιστούν και την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Παρόλο που η παραπάνω απόφαση επιτρέπει νομίμως στους ναούς, όταν μεταδίδεται ακουστικά ή τηλεοπτικά η Θεία λατρεία, να είναι παρόντες πιστοί, ένας (1) ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα (10 τ.μ.) και σε απόσταση δύο μέτρων (2 μ.) ο ένας από τον άλλον, με τους ιερείς μας αποφασίσαμε οι ακολουθίες να τελούνται με κλειστές τις θύρες των ναών. Άλλωστε, ο υμνογράφος μας υπενθυμίζει ότι ο Χριστός και τότε και πάντα είναι εν μέσω ημών:  «Τῶν θυρῶν κεκλεισμένων, ἐπιστὰς ὁ Ἰησοῦς τοῖς Μαθηταῖς ἀφοβίαν καὶ εἰρήνην ἐδίδου».

Καταλήξαμε και αποφασίσαμε, σε όσους ναούς έχουν ή αποκτήσουν σύνδεση διαδικτυακή, ακουστική ή τηλεοπτική, να εφαρμόζεται το εδάφιο 6, της παραπάνω απόφασης και να τελούνται ιερές ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία του υπευθύνου κληρικού και κατά το μέγιστο τριών ανθρώπων, λαϊκών ή κληρικών.

Με τον τρόπο αυτό η Εκκλησία προστατεύει τη ζωή των χριστιανών και όλων των συνανθρώπων μας, αλλά και παράλληλα από τις κλειστές Εκκλησίες μας, με την τέλεση των διαδικτυακώς μεταδιδόμενων ιερών ακολουθιών  αναπέμπεται από τον κλήρο και τον λαό, η προσευχή μας προς τον Χριστό «υπέρ των ημετέρων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων».

Η δοκιμασία, ο εθνικός και παγκόσμιος πειρασμός θα παρέλθει. Πιστεύουμε με την προσευχητική υπομονή να επαληθευθεί η προσδοκία του Γ. Σεφέρη:

«Όλα να γίνουνε ξανά σαν πρώτα

στα δάχτυλα στα μάτια και στα χείλια,

ν’ αφήσουμε τη γερασμένη αρρώστια

πουκάμισο που αφήσανε τα φίδια

κίτρινο μες στα πράσινα τριφύλλια».

Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης πάντων Υμών

†Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου

ΑΝΔΡΕΑΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων