02/04/2020 02/04/2020 Νέο εγκύκλιο  μήνυμα για την πανδημία του κορωνοϊού απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας στα μέλη της Ιερής Μητροπόλεώς του σημειώνοντας ότι “το κέλυφος της Εκκλησίας επηρεάζεται πάντοτε από τα πέριξ αυτής συμβαίνοντα και ιδιαιτέρως μάλιστα, από τη σημερινή πρωτόγνωρη και σοβαρή αυτή κατάσταση, αυτόν τον πειρασμό, τη δοκιμασία, που δημιουργεί...
02 Απριλίου, 2020 - 10:19
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2020 - 9:32

“Το κέλυφος της Εκκλησίας επηρεάζεται από τα πέριξ αυτής συμβαίνοντα”

Διαδώστε:
“Το κέλυφος της Εκκλησίας επηρεάζεται από τα πέριξ αυτής συμβαίνοντα”

Νέο εγκύκλιο  μήνυμα για την πανδημία του κορωνοϊού απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας στα μέλη της Ιερής Μητροπόλεώς του σημειώνοντας ότι “το κέλυφος της Εκκλησίας επηρεάζεται πάντοτε από τα πέριξ αυτής συμβαίνοντα και ιδιαιτέρως μάλιστα, από τη σημερινή πρωτόγνωρη και σοβαρή αυτή κατάσταση, αυτόν τον πειρασμό, τη δοκιμασία, που δημιουργεί νέα δεδομένα ακόμα και στον χώρο της Θείας Λατρείας”.

“Η διαρκής προσευχητική μαρτυρία αυτών των ενοριών, αλλά και άλλων ενοριών όπου οι ιερείς μας προσεύχονται στους ναούς εν σιγή λαλούσα, αναπαύει τον ουρανό και παρέχει την εξ ύψους βοήθεια στον πιστό λαό του Θεού” τονίζει στη συνέχεια του μηνύματος ο Μητροπολίτης ενώ καταλήγει “σας παρακαλώ, όσοι εκ των ιερέων έχετε την δυνατότητα, να προσφέρετε από το μισθό Σας, περισσότερα από τριάντα ευρώ (€ 30), για το ταμείο του κορωνοϊού covid-19”.

Διαβάστε την εγκύκλιο αναλυτικά:

Προς το ευσεβές πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

«Καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων ὅπου ἦσαν οἱ μαθηταὶ συνηγμένοι διὰ τὸν φόβον τῶν Ἰουδαίων, ἦλθεν ὁ Ἰησοῦς καὶ ἔστη εἰς τὸ μέσον, καὶ λέγει αὐτοῖς· εἰρήνη ὑμῖν… ἐχάρησαν οὖν οἱ μαθηταὶ ἰδόντες τὸν Κύριον. εἶπεν οὖν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς πάλιν· εἰρήνη ὑμῖν… λάβετε Πνεῦμα Ἅγιον· ἄν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς, ἄν τινων κρατῆτε, κεκράτηνται… Καὶ μεθ᾿ ἡμέρας ὀκτὼ πάλιν ἦσαν ἔσω οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ καὶ Θωμᾶς μετ᾿ αὐτῶν. ἔρχεται ὁ Ἰησοῦς τῶν θυρῶν κεκλεισμένων, καὶ ἔστη εἰς τὸ μέσον καὶ εἶπεν· εἰρήνη ὑμῖν.» (Ιωαν. 20,19-23,26).

Πατέρες και αδελφοί,

Η πανδημία του κορονοϊού covid-19, αποτελεί μία μεγάλη δοκιμασία, η οποία καθιστά αναγκαία την λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσής της. Το κέλυφος της Εκκλησίας επηρεάζεται πάντοτε από τα πέριξ αυτής συμβαίνοντα και ιδιαιτέρως μάλιστα, από τη σημερινή πρωτόγνωρη και σοβαρή αυτή κατάσταση, αυτόν τον πειρασμό, τη δοκιμασία, που δημιουργεί νέα δεδομένα ακόμα και στον χώρο της Θείας Λατρείας.

Ευλαβικά, υπακούοντας στις υποδείξεις των υπευθύνων, της Ελληνικής πολιτείας και των αρμοδίων υγειονομικών αρχών, Σας προτρέπω και Σας παρακαλώ:

Η τέλεση των ιερών ακολουθιών επαναλαμβάνομε και πάλι, να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, δηλαδή κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών. Μέσα στον ναό να βρίσκεται, ο ιερέας που θα τελεί τις Ιερές Ακολουθίες ή τις Θείες Λειτουργίες, με μέγιστο αριθμό πέντε συνολικά ατόμων, κληρικών ή λαϊκών.

Την ασφαλιστική δικλείδα νομιμότητας στην διακονία του Θειοτάτου εκκλησιαστικού μυστηρίου, του ορατού και του αόρατου, παρέχει το εδάφιο 6 της κοινής υπουργικής απόφασης της 16ης Μαρτίου 2020, και η νέα κοινή υπουργική απόφαση της 29ης Μαρτίου 2020.

Οι ιερείς μας, θα μπορούν με αυτές τις διαδικτυακές συνδέσεις, να λειτουργούν «υπέρ των ημετέρων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων», ο δε πιστός λαός του Θεού θα αισθάνεται παραμένοντας και προσευχόμενος στο σπίτι του, ότι το Θυσιαστήριο και η Εκκλησία του, γρηγορούν και προσεύχονται.

Αξιοποίησαν την κοινή υπουργική απόφαση και μεταδίδουν διαδικτυακά, κεκλεισμένων των θυρών, ακουστικά ή οπτικοακουστικά τη Θεία Λειτουργία και τις Ιερές Ακολουθίες, οι παρακάτω ενορίες:

α. Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου, Αρκαλοχωρίου,

β. Άγιος Αντώνιος, Καστελλίου Πεδιάδος,

γ. Τίμιος Σταυρός Θραψανού,

δ. Άγιος Γεώργιος Αγιών Παρασκιών,

ε. οι ενορίες Μιχαήλ Αρχαγγέλου, Αγίας Αικατερίνης, Αγίου Δημητρίου στην Βιάννο, εναλλάσσουν τις μεταδόσεις των ακολουθιών τους,

στ. Άγιος Παντελεήμων Άρβης και Συνδωνίας (Ψαρής Φοράδας),

ζ. Άγιος Γεώργιος Αμιρά,

η. Τίμιος Σταυρός Συκολόγου,

Η διαρκής προσευχητική μαρτυρία αυτών των ενοριών, αλλά και άλλων ενοριών όπου οι ιερείς μας προσεύχονται στους ναούς εν σιγή λαλούσα, αναπαύει τον ουρανό και παρέχει την εξ ύψους βοήθεια στον πιστό λαό του Θεού.

Στην περίπτωση που υπάρχουν πιστοί, οι οποίοι επιθυμούν να κοινωνήσουν, θα τους γίνεται γνωστό ότι μετά τη Θεία Λειτουργία, θα μεταδίδεται στους έχοντας ανάγκη η Θεία Κοινωνία, συγκεκριμένες ώρες, π.χ. 9.00 π.μ., 9.30 π.μ. ή 10.00 π.μ., για να περιμένουν εκτός ναού, χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός. Ο ιερέας θα εξέρχεται μεταξύ ναού και πρόναου, όπου θα γίνεται η μετάδοση της Θείας Κοινωνίας. Για το λόγο αυτό ο προϊστάμενος- υπεύθυνος της ενορίας, θα έχει ορίσει δύο υπεύθυνους, οι οποίοι με γάντια και με μάσκες θα βοηθούν τους αδελφούς μας χριστιανούς, να στοιχίζονται σε απόσταση δύο και πλέον μέτρων, ο ένας πίσω από τον άλλον. Οι πιστοί θα αποχωρούν μετά την Θεία Μετάληψη.

Θεωρώ περιττό να αναφερθώ στο αυτονόητο. Η Θεία Κοινωνία είναι «φάρμακο αθανασίας, αντίδοτον του μη αποθανείν, αλλά ζην εν Χριστώ Ιησού δια παντός», κατά τον Άγιο Ιγνάτιο το Θεοφόρο, αλλά και κατά τη βιουμένη εκκλησιαστική μας συνείδηση.

Τα κεριά επίσης να τα δίνει, από το παγκάρι στους πιστούς, ο επίτροπος με γάντια.

Αναγκαίο και απαραίτητο είναι να μεριμνάτε, για την καθαριότητα και τον αερισμό των ιερών ναών, καθώς και να φροντίσετε να υπάρχει πάντοτε στο παγκάρι αντισηπτικό διάλυμα.

Θέλουμε να γνωρίζουμε στον κάθε αδελφό Πρεσβύτερο ότι, στις Ιερές Ακολουθίες θα προσέρχονται και θα τις τελούν μόνο οι ιερείς, που δεν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Το ίδιο ισχύει για τους ιεροψάλτες, νεωκόρους και τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων.

Όποιος ιερέας έχει λόγους υγείας να το αναφέρει στον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. Κορνήλιο Αθανασάκη, για να απαλλάσσεται.

Οι ενδείξεις που έχομε είναι ότι, την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, στις Εκκλησίες μας, οι ακολουθίες θα τελεστούν, όμως των θυρών κεκλεισμένων.

Σας παρακαλώ να υποβάλλετε στους Αρχιερατικούς Επιτρόπους τις προτάσεις σας για το άνοιγμα των ναών, μετά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών. Εκείνο που ιδιαιτέρως μας προβληματίζει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το επιτρέψουμε είναι:

α. οι μικρές ή μεγάλες συναθροίσεις των πιστών στα προαύλια των Εκκλησιών, ιδιαιτέρως τη Μεγάλη Παρασκευή με τον Επιτάφιο και το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση.

β. Επίσης μας απασχολεί το πώς θα μεταδώσουμε τη Θεία Κοινωνία τη Μεγάλη Πέμπτη, το Μεγάλο Σάββατο, αλλά και στις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, με δεδομένο ότι οι Ιερές Ακολουθίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στους Αρχιερατικούς Επιτρόπους των Περιφερειών Σας, να υποβάλλετε τις σκέψεις Σας για τα δύο τελευταία θέματα, αλλά και για όποιο άλλο θέμα νομίζετε διότι, πρώτα ο Θεός, θα ακολουθήσει νέα εγκύκλιος για την Μεγάλη Εβδομάδα, την Ανάσταση και την Διακαινήσιμο Εβδομάδα.

Τέλος, Σας επισυνάπτω την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών της Μητροπόλεώς μας, και σας παρακαλώ, όσοι εκ των ιερέων έχετε την δυνατότητα, να προσφέρετε από το μισθό Σας, περισσότερα από τριάντα ευρώ (€ 30), για το ταμείο του κορωνοϊού covid-19, να το γνωρίσετε στον Αρχιερατικό Επίτροπο της Περιφέρειάς Σας.

Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης πάντων Υμών

† Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου

ΑΝΔΡΕΑΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων