17/10/2020 17/10/2020 Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης με την ευκαρία του εορτασμού της 108ης επετείου της απελευθερώσεως της πόλεως. Στο τέλος τελέστηκε Δοξολογία με την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και ακολούθησε...
17 Οκτωβρίου, 2020 - 11:29
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2020 - 11:26

Επέτειος 108 χρόνων απελευθερώσεως της Νάουσας

Διαδώστε:
Επέτειος 108 χρόνων απελευθερώσεως της Νάουσας

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης με την ευκαρία του εορτασμού της 108ης επετείου της απελευθερώσεως της πόλεως. Στο τέλος τελέστηκε Δοξολογία με την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και ακολούθησε τρισάγιο πεσόντων στο ηρώο της πόλεως και κατάθεση στεφάνων. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

Η ηρωική πόλη της Ναούσης εορτάζει σήμερα μία σημαντική επέτειο της λαμπράς ιστορίας της. Εορτάζει την επέτειο της εκπλη­ρώσεως των προσδοκιών των γεν­ναίων κατοίκων της, οι οποίοι πριν από διακόσια σχεδόν χρόνια είχαν ξεσηκωθεί για να ελευ­θε­ρώσουν την πατρίδα τους από τον αλλόθρησκο δυνάστη. Εορτάζει τη θυσία και το μαρτύριο των παι­διών της, που χωρίς να υπο­λο­γι­σουν ούτε τη ζωή ούτε τον θα­νατο πρόσφεραν τον εαυτό τους ως σπόρο ευγενή για να βλαστήσει η ελευθερία της πατρίδας τους, για να μπορούν να λατρεύουν ελεύ­θερα τον Χριστό και να ομιλούν χωρίς φόβο τη γλώσσα των πατέ­ρων τους.

Μπορεί βεβαίως οι περιορισμοί που ισχύουν φέτος για την απο­φυγή της διαδόσεως της πανδη­μίας του κορωνοιού να μην μας επιτρέπουν να εορτάσουμε όπως κάθε χρόνο τη μεγάλη αυτή ημέρα των ελευθερίων της Ναούσης, αυτό όμως δεν μειώνει καθόλου τη σημασία της. Γιατί το νόημα και το περιεχόμενο των εθνικών εορ­των μας δεν εξαντλείται ούτε στις παρελάσεις, ούτε στις δοξολογίες, ούτε στους λόγους και τις κατα­θέσεις στεφάνων.

Όλα αυτά έχουν τη σημασία και την αξία τους και πρέπει να γίνο­νται, όχι μόνο γιατί αποτελούν έκφραση των συναισθημάτων μας για το μεγάλο γεγονός της απε­λευθερώσεως της πόλεώς μας από τους Τούρκους, αλλά και γιατί αποτελούν έκφραση της τιμής και του σεβασμού μας προς όλους εκεί­νους που αγωνίσθηκαν, που έχυσαν το αίμα τους και θυσιά­σθη­καν, για να ζούμε εμείς ελεύ­θεροι.

Όμως δεν αρκούν μόνο αυτά. Είναι ανάγκη να αισθανθούμε όλοι μας το προσωπικό μας χρέος απέναντι στην πατρίδα μας και την ελευθερία της. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στους ηρωικούς προγόνους μας που μας χάρισαν την ελευθερία αλλά και απέναντι στα παιδιά μας, στις επερχόμενες γενεές, στο μέλλον αυτού του αιματοβαμμένου τόπου. Είναι ανάγκη να μελετήσουμε την ιστορία μας και να την διδάξουμε στους νεωτέρους. Γιατί έθνος χωρίς γνώση της ιστορίας δεν μπορεί να επιβιώσει. Γιατί, όταν ο κάθε ένας δεν αισθάνεται την προσω­πική του ευθύνη για το συνολικό καλό, κανένα έθνος και καμία πα­τρίδα δεν μπορεί να προοδεύσει.

Αν οι πρόγονοί μας δεν θεω­ρού­σαν την απελευθέρωση της πατρί­δος μας προσωπική τους υπόθεση, αν ο καθένας από αυτούς δεν έθε­τε την ελευθερία της πατρίδος πάνω από κάθε προσωπικό σκοπό ή όφελος, αν δεν τολμούσε να δια­κινδυνεύσει την άνεσή του, την οικογένειά του και τη ζωή του, και να αγωνισθεί για την ελευθερία, η ιστορία θα ήταν διαφορετική και η ελευθερία μπορεί να μην είχε έρθει στον μαρτυρικό αυτό τόπο.

Όμως οι πατέρες μας τόλμησαν να προσφέρουν ο,τι πολυτιμότερο είχε ο καθένας τους, τη ζωή τους, και με τη δύναμη της ψυχής τους, δύναμη που αντλούσαν από την πίστη τους στον Θεό και την αγά­πη τους στην πατρίδα, έκαναν πραγ­ματικότητα το όνειρο πολ­λων γενεών, ελευθερώνοντας την πατρίδα μας.

Γι᾽ αυτό και τους τιμούμε σήμερα. Γι᾽ αυτό και υποκλινόμεθα ενώ­πιον του μεγαλείου της ψυχής τους και της δυνάμεως της θελή­σεώς τους. Γι᾽ αυτό και εκφρά­ζου­με τον θαυμασμό μας για την πι­στη τους στον Θεό και την αγάπη τους προς την πατρίδα που τους ικάνωσαν να δημιουργήσουν αυτό το θαύμα.

Γι᾽ αυτό και αποτελούν και πρε­πει να αποτελούν παραδείγματα γενναιότητος και προσφοράς για όλους μας. Όχι για να τους επαι­νούμε και να τους εγκωμιάζουμε μόνο κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, την ημέρα των ελευθερίων της πόλεώς μας, αλλά για να βαδί­ζου­με καθημερινά στα ίχνη τους και να διδασκόμεθα από τη ζωή και τη θυσία τους.

Ας υψώσουμε, λοιπόν, σήμερα τη σημαία του Έθνους μας, τη ση­μαία της πατρίδος μας, για την οποία αγωνίσθηκαν και θυσιάσθη­καν οι ηρωικοί πρόγονοί μας, όχι μόνο στους ιστούς των δημοσίων κτιρίων ή των σπιτιών μας αλλά και μέσα στην ψυχή μας, για να μας καθοδηγεί στις επιλογές και τις αποφάσεις μας.

Ας παιανίσουμε τον Ύμνο στην Ελευθερία, τον εθνικό μας ύμνο, όχι μόνο καταθέτοντας δάφνινα στε­φάνια στο Ηρώο τους αλλά και μέσα στην καρδιά μας, και ας προσπαθήσουμε να συντονίσουμε μαζί του τους παλμούς της.

Ας παρελάσουμε με τη σκέψη στους δύσβατους και τραχείς το­πους από τους οποίους πέρασε ο Ελληνικός Στρατός για να φθάσει μέχρις εδώ και να ελευθερώσει τον τόπο μας, την πόλη μας, τη Μα­κεδονία μας.

Και ας υποσχεθούμε στους ήρωες που τιμούμε ότι στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η πατρίδα μας σήμερα, θα προσπα­θη­σουμε να φανούμε αντάξιοί τους, θα προσπαθήσουμε να κα­νου­με το χρέος μας με τη βοήθεια του Θεού και υπό τη σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και των αγίων μας, υπό την προστασία των οποίων αγωνίσθηκαν και εκεί­νοι για να μας χαρίσουν την ελευθερία. Άλλωστε η πόλη της Ναούσης έχει να καυχάται και για τους ήρωες του 1822 αλλά και για τους δύο χιλιάδες περίπου Νεομάρτυρες, οι οποίοι κοσμούν το Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας και εύχονται για την ηρωική αυτή πόλη μας”.

Δείτε φωτογραφίες: 

περισσότερες φωτογραφίες εδώ. 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων