04/02/2019 04/02/2019 Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 στις 6:30 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση για το νέο έτος 2019. Κατά την εκδήλωση ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Ψωΐνος, ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως με την παρουσία των Ιερέων Νεότητος και των περισσοτέρων Κατηχητών-Κατηχητριών αυτής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο...
04 Φεβρουαρίου, 2019 - 8:28
Τελευταία ενημέρωση: 04/02/2019 - 8:30

1η Συνάντηση και κοπή Αγιοβασιλόπιτας των Κατηχητών στη Μητρ. Γλυφάδας

Διαδώστε:
1η Συνάντηση και κοπή Αγιοβασιλόπιτας των Κατηχητών στη Μητρ. Γλυφάδας

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 στις 6:30 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση για το νέο έτος 2019. Κατά την εκδήλωση ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Ψωΐνος, ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως με την παρουσία των Ιερέων Νεότητος και των περισσοτέρων Κατηχητών-Κατηχητριών αυτής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, μετά τον Εσπερινό που τέλεσε ο Γραμματεύς του Γραφείου Νεότητος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Χρήστου, ο οποίος είχε και τον γενικό συντονισμό στην Εκδήλωση.

Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Κουμαριανός (Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών), προέβη σε μία σύντομη δεκαπεντάλεπτη περίπου εισήγηση με θέμα «Λατρεία και Κατήχηση», δίνοντας αφορμή και προβληματισμό για συζήτηση.

Πράγματι ο ομιλητής με απλό, όμορφο και βαθυστόχαστο τρόπο, κατέθεσε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του, για μια ουσιαστική σύγχρονη κατήχηση, αξιοποιώντας στοιχεία από την λειτουργική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, κάνοντας και ιστορικές αναφορές από αντίστοιχες περιπτώσεις από τους πατέρες και μεγάλους λειτουργιολόγους της Εκκλησίας μας. Στόχος μας είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με την λειτουργική γλώσσα, αλλά και την δομή των Ακολουθιών του νυχθημέρου, προσαρμόζοντας στοιχεία στη δομή του Κατηχητικού μας μαθήματος.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις, ερωτήσεις και προβληματισμοί επί της εισηγήσεως από τους Κληρικούς και τους Κατηχητές, τόσο για θέματα που άπτονται την διακονία τους την Κατήχηση, όσο και τις σύγχρονες διαμορφωμένες συνθήκες που καθιστούν την μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών  να απέχουν ή να έχουν πλήρη άγνοια από τις ακολουθίες  την εκκλησιαστική ζωή γενικότερα.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρωτοσύγκελος π. Αλέξιος, μεταφέροντας στην αρχή τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Γλυφάδας κ. Παύλου.

Στη συνέχεια σχολίασε και συνόψισε όλα αυτά που ειπώθηκαν, προτείνοντας έχοντας τον βασικό κορμό του εορταστικού κύκλου (Χριστούγεννα-Θεοφάνεια-Τριώδιο-Μ. Εβδομάδα-Ανάσταση-Ανάληψη) να ενσωματώσουμε εκτός από την Θεολογική τους σημασία και τα Απολυτίκιά τους στα παιδιά, εξηγώντας όπου είναι δυνατόν και μερικές λέξεις και θεολογικά νοήματα. Κάτι τέτοιο θα είναι αρκετό για τα παιδιά να κατανοήσουν και να αφομοιώσουν αρκετά πράγματα. Κλείνοντας ο π. Αλέξιος,  ευχαρίστησε όλους για την παρουσία και την διακονία τους στον ευαίσθητο τομέα της Νεότητος, ιδιαιτέρως δε την Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, (Προϊστάμενο, Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, λαϊκούς συνεργάτες), για την αβραμιαία και ζεστή φιλοξενία της.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, όταν ο Πρωτοσύγκελος π. Αλέξιος, μοίρασε στους Κληρικούς, τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες από ένα κομμάτι Βασιλόπιτα και ένα βιβλίο ωφέλιμο ως ευλογία. Στους δε τρεις  που βρέθηκαν στα κομμάτια τους τα αντίστοιχα 3 φλουριά που υπήρχαν, έλαβαν μία ιδιαίτερη υλική και πνευματική ευλογία εκ μέρους του Μητροπολίτου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων