20/02/2019 20/02/2019 Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γλυφάδας κυρός Παύλος είχε ομιλήσει στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ κατά την εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, για σύγχρονα ποιμαντικά θέματα της επαρχίας του, τονίζοντας τη μέριμνα της τοπικής Εκκλησίας για τους πρόσφυγες του Ελληνικού ενώ είχε αναφερθεί στο σπουδαίο αγαθό της προσευχής. Σήμερα ο Μακαριστός Ιεράρχης δεν είναι πια κοντά μας  και όλοι...
20 Φεβρουαρίου, 2019 - 8:16
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2019 - 9:18

Γλυφάδας Παύλος: «Αυτό που μας έμεινε είναι η εκ βαθέων προσευχή»

Διαδώστε:
Γλυφάδας Παύλος: «Αυτό που μας έμεινε είναι η εκ βαθέων προσευχή»

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γλυφάδας κυρός Παύλος είχε ομιλήσει στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ κατά την εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, για σύγχρονα ποιμαντικά θέματα της επαρχίας του, τονίζοντας τη μέριμνα της τοπικής Εκκλησίας για τους πρόσφυγες του Ελληνικού ενώ είχε αναφερθεί στο σπουδαίο αγαθό της προσευχής.

Σήμερα ο Μακαριστός Ιεράρχης δεν είναι πια κοντά μας  και όλοι θα τον θυμούνται πέρα από το έργο του και ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα, για τον αυθορμητισμό του και την ευθύτητα του χαρακτήρα του.

Το ξημέρωμα της Τρίτης στις 2:30 εκοιμήθη σε νοσοκομείο των Αθηνών σε ηλικία 76 ετών.

Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 θα τελεσθεί η νεκρώσιμος ακολουθία του μακαριστού κυρού Παύλου στις 12 μ.μ.στον Ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας και η ταφή του στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας.

Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως  ανέλαβε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα με την καρδιά του και νοσηλευόταν καιρό τώρα λόγω επιδείνωσης της υγείας του.

Η καταγωγή του ήταν από τη  Σμύρνη και καυχόταν γι αυτό άλλωστε αυτό ήταν κι ένας λόγος που είχε περισσότερη ευαισθησία στους πρόσφυγες, όπως έλεγε.

Ηταν  πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών , τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών  (εισήγηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος) στην Ποιμαντική- Κοινωνιολογία και Ψυχολογία για νέους. Ήταν γνώστης της αγγλικής  γλώσσας. Υπήρξε υπότροφος του Ελληνικού Κράτους στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Βιομηχανίας «Γιώτης».

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1966 και πρεσβύτερος το 1969. Στις 11 Οκτωβρίου 2002, εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Γλυφάδας, χειροτονήθηκε στις 14 του ίδιου μηνός και ενθρονίσθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2002.

Σήμερα έχουμε πολλές του παρεμβάσεις να θυμόμαστε αλλά και ομιλίες για θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Η Παρακάτω του συνέντευξη είναι μια από αυτές.

Τελευταία του ηχηρή παρέμβαση ήταν λίγο πριν την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών όπου με μια δημόσια επιστολή του συντάχθηκε με τους 22 Μακεδόνες Ιεράρχες,  γράφοντας τα εξής:

Δημοσιευθέντος το πό μερομηνίαν 19ης Δεκεμβρίου 2019 στορικο πομνήματος περί τς «Συμφωνίας τν Πρεσπν», πογραφομένου πό πάντων τν ν Μακεδονί διακονούντων ΣεβασμιωτάτωνΣυνεπισκόπων Μητροπολιτν, ρχόμεθα διά το παρόντος, πως κθύμως κφράσωμεν τά ελικριν καί κ βάθους καρδίας συγχαρητήρια τς μετέρας λαχιστότητος, πρός τούς πογράφοντας Σεβασμιωτάτους δελφούς καί Συλλειτουργούς, διά τήν εθύτητα, τήν νάργειαν, τήν επρέπειαν καί, περάνω πάντων, τήν π΄ Ατν διατετυπωμένην πικράν λήθειαν περί τς Μακεδονίας τν πό αώνων γηγενν Πατέρων μν καί τν γίων τς πίστεως μν.

 φωνή μν, ε καί σχνοτέρα τν μαχομένων πί τν πάλξεων το Γένους Σεβασμιωτάτων ν Μακεδονί δελφν, νωθήτω μετά το βροντώδους καί καταλυτικο Ατν λόγου, στις κφράζει καί τήν φωνήν σύμπαντος το ερο Κλήρου καί τν εσεβν Χριστιανν τς καθ΄ μς ερς Μητροπόλεως.

 παράδοσις, νευ ρων, τς νδόξου στορίας τς Πατρίδος μν ες κέντρα λλότρια τολληνισμο, ξένον στί σημεον τν μετέρων Παραδόσεων καί τς δι΄ αματος ρώων καί Μαρτύρων ποτισθείσης Μακεδονικς γς.

Μή γένοιτο τοιαύτη προσβολή ναντι τν τετιμημένων νεκρν ! Μή γένοιτο τοιαύτη προσβολή, ναντι τς λπιδοφόρου νεολαίας μν !

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†  Γλυφάδας, λληνικο, Βούλας, Βουλιαγμένης καί Βάρης

ΠΑΥΛΟΣ  Α΄

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε δελτίο Τύπου αναφορικά με την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Γλυφάδας κυρού Παύλου.

Διαβάστε αναλυτικά:

Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει ότι μετέστη προς Κύριον σήμερα, 19 Φεβρουαρίου 2019, ο μακαριστός Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βου-λας, Βουλιαγμένης και Βάρης κυρός Παύλος σε ηλικία 76 ετών.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κυρός Παύλος  γεννήθηκε το 1943 στην Ερμούπολη Σύρου. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1966 και Πρεσβύτερος το 1969 και υπηρέτησε επί 36 έτη ως Ιεροκήρυξ των Ιερών Μητροπόλεων Νικοπόλεως-Πρεβέζης και Νικαίας, του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από το 1999 διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

Την 14η Οκτωβρίου 2002 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κυρού Παύλου θα ψαλεί την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στις 12.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης ορίσθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων