23/04/2023 24/04/2023 Συγκινητικές στιγμές έζησε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, στην επέτειο των 101 χρόνων από το Ταφικό Έθιμο στα Σούρμενα καθώς κατά τη διοργάνωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων του απονεμήθηκε η ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αντώνιο να του αποδίδει το Χρυσό Τίμιο Σταύρο μετά Αστέρος των Αγίων και...
23 Απριλίου, 2023 - 21:58
Τελευταία ενημέρωση: 24/04/2023 - 0:38

Τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας στο Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης

Διαδώστε:
Τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας στο Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης

Συγκινητικές στιγμές έζησε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, στην επέτειο των 101 χρόνων από το Ταφικό Έθιμο στα Σούρμενα καθώς κατά τη διοργάνωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων του απονεμήθηκε η ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αντώνιο να του αποδίδει το Χρυσό Τίμιο Σταύρο μετά Αστέρος των Αγίων και Ενδόξων Αυγούστων και Ισαποστόλων, Κωνσταντίνου Άνακτος του Μεγάλου και της μητρός αυτού θεοσέπτου Βασιλομήτορος Ελένης, συνοδευόμενο με Μέγα Αρχιερατικό Πιττάκιον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού Βούλας Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντωνίου.

 

 

Η απονομή έγινε σε ειδική τελετή κατά την οποία τον έχρησαν μέγα ευεργέτη της Τοπικής Εκκλησίας και της Ιεράς Μητροπόλεως ως αναγνώριση της προσφοράς του, καθώς στο πλαίσιο συμφωνίας που έχουν πραγματοποιήσει ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης με την Ιερά Μητρόπολη πρόκειται να κατασκευαστεί νέο Κειμηλιαρχείο και Επισκοπείο καθώς και Ιερός Ναός προς τιμήν των Αγίων Ιατρών και της Ζωοδόχου Πηγής για την θεραπεία της νόσου του καρκίνου, στα δύο οικόπεδα που διαθέτει ο Δήμος στο Ελληνικό, εντός του αεροδρομίου, πλησίον των Ιερών Ναών της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Παρασκευής.

 

 

Η απλόχερη προσφορά του Δημάρχου αναγνωρίστηκε από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος στο πρόσωπο του πρώτου πολίτη της πόλης, τίμησε και το λαό του Ελληνικού και της Αργυρούπολης που αγκαλιάζουν πραγματικά την Μητρόπολη και την Εκκλησία μας.

 

 

Το Αρχιερατικόν Πιττάκιον αναφέρει:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Ἡ Μετριότης Ἡμῶν
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ὁ τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ ΧΡΙΣΤΟΥ Ἐπίσκοπος
καὶ τῆς κατά Γλυφάδαν, Ἑλληνικόν, Βούλαν
Βουλιαγμένην καί Βάρην Ἐκκλησίας Ἀρχιθύτης,
ἀνακησύσσομεν ἀπό τοῦ νῦν
ΜΕΓΑΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΝ
τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως,
τόν Ἐκλαμπρότατον Δήμαρχον Ἑλληνικοῦ – Ἀργυρουπόλεως
κύριον ΙΩΑΝΝΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΝ
εὐγνωμοσύνης ἕνεκα βαθυτάτης,
ὅτι, ἐν τῇ πολυποικίλῳ αὐτοῦ μερίμνῃ πρός τε τοῖς ἄλλοις
καί διά τά τῆς Ἐκκλησίας,
προφρόνως ἐχορήγησε γαίας δύο κοινοχρήστους κατά τό Ἑλληνικόν,
ἐπί τῷ οἰκοδομηθῆναι
ἀφ᾿ ἑνός μέν Οἶκος περικαλλής τε καί λαμπρός
εἰς δόξαν, αἶνον καί μεγαλωσύνην τοῦ Τρισαγίου Θεοῦ,
τοῦ προσκυνητοῦ Δεσπότου καί τῆς κτίσεως ἁπάσης ποιητοῦ,
ὡς καί πάντων τῶν ὑπ᾿ Αὐτοῦ τό τῆς θεραπείας
τῆς ἐπαράτου τοῦ καρκίνου νόσου χάρισμα λαβόντων Ἁγιων,
ἀφ᾿ ἑτέρου δέ Κειμηλιαρχεῖον εὐπρεπές καί καλαίσθητον,
εἰς ἀνάδειξιν σύν τοῖς ἄλλοις καί θησαυρισμάτων ἐξαιρέτων
ὑπό Ποντίων προσφύγων κόποις διασωθέντων καί προσφερθέντων,
διό καί δικαίως ἀπονέμομεν αὐτῷ
τόν τῶν Ἁγίων καί Ἐνδόξων Αὐγούστων Ἰσαποστόλων,
Κωνσταντίνου Ἄνακτος τοῦ Μεγάλου
καί τῆς τούτου μητρός θεοστέπτου Βασιλομήτορος Ἑλένης,
ΤΙΜΙΟΝ μετά Ἀστέρος ΣΤΑΥΡΟΝ
χρυσοῦν τε καί ἐσμαλτωμένον,
συνῳδά τῷ παρόντι Εὐχαριστηρίῳ Πιττακίῳ,
ἅτινα εἰς ἀνάμνησιν διηνεκῆ κἀγαθήν ἐπεδόθησαν αὐτῷ
ἐν τῷ Θείῳ κατ᾿ Ἑλληνικόν Τεμένει τῆς τοῦ Σωτῆρος Μεταμορφώσεως μεθ᾿ ἡμέρας ὀκτώ ἀπό τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐγέρσεως,
ἐν ᾗ καί ἡ τοῦ ἀποστόλου Θωμᾶ σωτήριος ἄγεται ψηλάφισις,
εἰκοστῇ τρίτῃ μηνός Ἀπριλίου
ἔτους δισχιλιοστοῦ εἰκοστοῦ καί τρίτου

Ο Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ
† Ὁ Γλυφάδας, Ἑλληνικοῦ, Βούλας, Βουλιαγμένης καί Βάρης
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη θρησκευτική διάκριση που του απονέμεται, σε πολύ σύντομο διάστημα, καθώς πρόσφατα, κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδωρος Β’ του απένειμε τον Αστέρα Μεγαλοσταύρου Τάγματος του Αγίου Μάρκου, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα που έδωσε στους Αιγυπτιώτες να στεγαστούν στο φιλόξενο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.

 

 

101 χρόνια Ταφικό Έθιμο στα Σούρμενα

Για μια ακόμη χρονιά με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και την πρέπουσα τιμή τελέστηκε το Ταφικό Έθιμο, ένα πανάρχαιο έθιμο που έφεραν οι Πόντιοι και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων σε συνεργασία με το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης. Ανήμερα της Κυριακής του Θωμά, οι Πόντιοι των Σουρμένων τίμησαν τους κεκοιμημένους προγόνους τους, σύμφωνα με τα ήθη – έθιμα και τις παραδόσεις τους.

 

 

Πλήθος Ποντίων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώθηκε στα Σούρμενα για να τιμήσει και να βιώσει από κοντά το Ποντιακό αυτό έθιμο.

 

 

Το πρωί της Κυριακής του Θωμά τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας κ. Αντωνίου και στη συνέχεια ιερείς και ποίμνιο κατευθύνθηκαν στο Κοιμητήριο Σουρμένων με λιτανευτική πομπή.

 

 

Αρχικά οι ιερείς τέλεσαν τρισάγιο στην εκκλησία του Κοιμητηρίου των Σουρμένων υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απανταχού κεκοιμημένων Ποντίων. Στην συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο σε κάθε τάφο, ενώ νωρίτερα οι νοικοκυρές έστρωσαν λευκά τραπεζομάντηλα στα οποία ακουμπούν τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μεζέδες, ούζο. Η μέρα αυτή αφιερώνεται στην ανάσταση των νεκρών. Είναι μέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης.

 

 

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2023

Μετά από τρία χρόνια λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε ξανά το Παμποντιακόν Πανοΰρ στα Σούρμενα. Οι φετινές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα από 19 έως 23 Απριλίου 2023 και περιελάμβαναν ποντιακό θέατρο, προβολές, μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στα 100 της Μικρασιατικής καταστροφής, ποντιακό γλέντι και παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, φέτος, την Κυριακή του Θωμά γιορτάζει τα 99 χρόνια από την ίδρυσή της, και παραμένει ο γνήσιος εκφραστής και θεματοφύλακας της ποντιακής παράδοσης, διατηρώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και μεταλαμπαδεύοντας την στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας, έτσι ώστε να κρατηθεί άσβεστος ο Ποντιακός Πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων