09/10/2022 09/10/2022 Στην εκλογή του κληρικού της και μέχρι πρότινος Α’ Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου τη ςΕκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτη Δωροθέου Πάπαρη σε Μητροπολίτη Δράμας, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Αναλυτικά αναφέρει για τον Θεοφιλέστατο Εψηφισμένο Μητροπολίτη: Η Ιερά Μητρόπολις Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου με εύλογη συγκίνηση και πνευματική ευφροσύνη αγάλλεται...
09 Οκτωβρίου, 2022 - 15:34
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2022 - 15:00

Η Μητρόπολη Γουμενίσσης για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Δράμας Δωρόθεου

Διαδώστε:
Η Μητρόπολη Γουμενίσσης για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Δράμας Δωρόθεου

Στην εκλογή του κληρικού της και μέχρι πρότινος Α’ Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου τη ςΕκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτη Δωροθέου Πάπαρη σε Μητροπολίτη Δράμας, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.

Αναλυτικά αναφέρει για τον Θεοφιλέστατο Εψηφισμένο Μητροπολίτη:

Η Ιερά Μητρόπολις Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου με εύλογη συγκίνηση και πνευματική ευφροσύνη αγάλλεται ευφραινόμενη για την εκλογή, ψήφοις κανονικαίς, του εκ των μελών της Αρχιμανδρίτου Δωροθέου Πάπαρη ως νέου Μητροπολίτου Δράμας από τα μέλη της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγκεντρώνοντας τόσο στην πρώτη ψηφοφορία της καταρτίσεως του τριπροσώπου με ψήφους 69 όσο και στη δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη μεταξύ των τριών του πρώτου. Στην δεύτερη ψηφοφορία, επίσης με 69 ψήφους, εξελέγη ο π. Δωρόθεος. Το γεγονός αυτό απηχείται ως ιδιαίτερη τιμή και περισσή ευλογία στην παραμεθόρια επαρχία της Μητροπόλεώς μας, που εμπεριέχει τον Δήμο Παιονίας με 43 ενορίες και εκ του Δήμου Χαλκηδόνος με 5 ενορίες, αλλά και σε όλη την Π.Ε. Κιλκίς, μέρος της οποίας τυγχάνει και η Μητρόπολή μας. Η τιμή βεβαίως απηχείται και στο πρόσωπο του Ποιμενάρχου μας κ. Δημητρίου, ο οποίος μερίμνησε ώστε κατά την περίοδο των 47 ετών που ο εκλεγείς π. Δωρόθεος υπαγόταν πνευματικά στην δική του ποιμαντορική δικαιοδοσία, αναδεικνύοντας τα εξαιρετικά προσόντα του νέου Ποιμενάρχου της Δραμινής Εκκλησίας, τον ενέπνεε και τον διατηρούσε στέλεχος μεγάλης προσφοράς στην τοπική Εκκλησία επί 33 ολόκληρα χρόνια στην ακριτική Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Φρόντισε για την καλλιτέρα και προσοδοφοτέρα, αλλά και ελπιδοφόρα αξιοποίηση των ικανοτήτων του προσάγοντάς τον με την σεπτή ετυμηγορία του Μακαριωτάτου σε επιτελικό επίπεδο στην Ιερά Σύνοδο ως πρώτον και δεύτερον Γραμματέα της. Τώρα πλέον μαζί με τον Μακαριώτατο και όλη την Ιεραρχία θα τον έχουν ως νεόφυτο Μητροπολίτη στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Μητροπολίτης μας εξ αρχής εμπιστεύθηκε στην πρόνοια του Θεού την περαιτέρω εξέλιξή του, τονίζοντας ότι η προσευχή που θαυμαστώνει το έλεος του Κυρίου επιμαρτυρεί αποτελεσματικά και του Πνεύματος τη δύναμη και την χάρη Του που συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας, που ως μέλος της τίμιο και ευσυνείδητο ευχόμεθα να αναδειχθεί ο εν λόγω ιερωμένος.

Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος-εκλεγμένος νέος Ποιμενάρχης Δράμας κ. Δωρόθεος γεννήθηκε το 1957 στην Καβάλα, τυγχάνει πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου. Μετά τη διετή στρατιωτική του θητεία, υπηρέτησε ως φιλόλογος στη γενική και την εκκλησιαστική εκπαίδευση (Καβάλα και Αθήνα), εκ παραλλήλου υπήρξε ο κατ᾽ εξοχήν άμεσος συνεργάτης του Μητροπολίτου μας ως Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη λειτουργία του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος ως υποδιευθυντής του. Και έχοντας επιπλέον καθημερινή δίωρη εκπομπή.

Μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας είχε συνδεθεί από την ηλικία των 18 ετών στην Καβάλα και έκτοτε τον ακολούθησε σε όλη την πορεία της ζωής του, ακόμη και στη Λάρισα, όχι μόνο στις χαρές της δόξας αλλά και στις θλίψεις και τις δοκιμασίες του μαρτυρίου της συνειδήσεως που υπέστη κατά τα διαδραματισθέντα λυπηρά για την Εκκλησία γεγονότα. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Σεβ. Μητροπολίτη τότε Λαρίσης κ. Δημήτριο στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου που είχε εγκαινιασθεί υπό του ιδίου στο όνομα των νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Και όταν το ΣτΕ για λόγους καθαρώς τυπικούς κατάργησε την εκλογή και το διάταγμα της αναγνωρίσεώς του, και κατόπιν τοποθετήθηκε στη Γουμένισσα, δεν εγκατέλειψε το Γέροντά του αλλά διάκονος ων ακολούθησε και εκείνος στην ακριτική Γουμένισσα. Δείχνοντας δι᾽ αυτού του τρόπου το μεγαλείο της ψυχής του και το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε πρεσβύτερος λαβόντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από το Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Δημήτριο, διατελώντας εκ των ιδρυτικών μελών της Ι. Μονής Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης Γουμενίσσης-Γρίβας, αναλαμβάνοντας για πολλά έτη τις επίπονες ευθύνες της Πρωτοσυγκελλίας και της σταθερής ποιμαντικής διακονίας 38 Ενοριών με το ι. Μυστήριο της Εξομολογήσεως στις τρεις περιόδους των μεγάλων προεόρτιων νηστειών, συμβάλλοντας έτσι σε μια διοικητική και πνευματική αρτίωση της νεοσύστατης Μητροπόλεως, δίπλα στο Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δημήτριο.

Με απόφαση του Μακαριωτάτου, υπηρέτησε τα τελευταία χρόνια ως Β’ Γραμματεύς και στη συνέχεια μέχρι της σημερινής εκλογής του ως Α’ Γραμματεύς-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου, θέση εξαιρετικά υπεύθυνη και προβεβλημένη κατά την οποία εκτιμήθηκαν τα προσόντα του, το ήθος του και το ζωηρόν ενδιαφέρον που επέδειξε καθ᾽ όλη την διακονία του στην Ιερά Σύνοδο. Στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη διέμενε καθ᾽ όλη τη διάρκεια της διακονίας του, ακολουθώντας και το λειτουργικό πρόγραμμα της Μονής. Δεν έπαυσε ωστόσο τα Σαββατοκύριακα, για μια τετραετία, να μοιράζεται τον εαυτό του και με την ποιμαντική διακονία του στη Μητρόπολη Γουμενίσσης, όπου και διέμενε εντός της Ιεράς Μονής Παναγίας, στο Επισκοπείο. Μέριμνά του και φροντίδα του ο ναός της Παναγίας Τριάδος, αλλά και η πνευματική πρόοδος των ενοριτών του Πολυκάστρου, αγωνιζόμενος με όλες του τις δυνάμεις για την αποπεράτωση του θαυμασίου νέου Ναού και για την όλη άριστη λειτουργική, κατηχητική, ποιμαντική και κοινωνική εκκλησιαστική λειτουργία της Ενορίας, με κοινωνικά φροντιστήρια για τα παιδιά, συναντήσεις νέων ζευγαριών, μόνιμη φιλάδελφη τροφοδοσία 80 εμπερίστατων οικογενειών σε σταθερή βάση, διοργάνωση μεθέορτων ανοικτών συναντήσεων οικογενειών στον περίβολο του Νού, μετακατασκηνωτικών συναντήσεων στο Βαλτοτόπι, πολλών κατηχητικών-προσκυνηματικών εκδρομών, συνεργασίας με τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους κ.π.α. Επιπλέον ήταν ο υπεύθυνος επί 6 χρόνια άρτιων κατασκηνωτικών διοργανώσεων για 220 παιδιά της επαρχίας μας, που φιλοξενούνταν στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου Ευόσμου.

Προγενέστερα, ως Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, μερίμνησε και για την αποκατάσταση του μεταβυζαντινού Ναού Αγίου Δημητρίου Αξιουπόλεως και υπήρξε ο κτητορικός δημιουργός του νέου πολυεπίπεδου και φωτεινού Ναού Παναγίας-Άξιόν Εστιν, που επανειλημμένα φιλοξένησε πολλές ποιμαντικές διοργανώσεις μέχρι σήμερα, αλλά και επίσημες κρατικές (επίσημη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου από τις τότε Νομαρχιακές αρχές). Ακολούθως του ανατέθηκε η όλη φροντίδα αποπεράτωσης και ολοκλήρωσης του διώροφου Ι. Ναού Αγίας Τριάδος (και Αγίων Πάντων) Πολυκάστρου, στον οποίο επέδωσε επιτυχημένα όλο του τον εαυτό.

Ο εψηφισμένος νέος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος δεν θα παύσει να συνοδεύεται από τις ευχαριστίες όλων μας, του Ποιμενάρχου μας, των κληρικών, του λαού, των στελεχών της πολιτικής, δημοτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής. Όπως και από τις ευχές, ώστε να ευδοκιμήσει και ως Ποιμενάρχης σε μια τόσο σημαντική Μητρόπολη της Μακεδονίας.

Άμα τη ανακοινώσει του αποτελέσματος της εκλογής του εψηφισμένου Μητροπολίτου Δράμας Αρχιμ. Δωροθέου Πάπαρη, έκρουσαν πανηγυρικά οι καμπάνες των εκκλησιών της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης διότι εξελέγη από την ακριτική μας Μητρόπολη ο γνωστός σε όλους μας αρχιμ. π. Δωρόθεος ως ο νέος Μητροπολίτης Δράμας. Η χαρά των πιστών απροσμέτρητη, αλλά και η θλίψη για τον αναγκαίο αποχωρισμό συνυπήρχαν στις συζητήσεις όλων. Να του δίδει ο Θεός δύναμη και σοφία να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες των προβλημάτων της ζωής που αναφύονται και να μην λησμονεί την αξιολογική μονάδα των ποιμαντορικών του καθηκόντων, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνον η αναζωπύρωση του χαρίσματος της Αρχιερωσύνης, εμπλουτιζόμενος υπ᾽ αυτού, ώστε να αναδειχθεί ιερουργός πανάξιος των ευαγγελικών αληθειών της πίστεώς μας και λειτουργός της θείας χάριτος.

Πάντα άξιος!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων