13/10/2023 13/10/2023 Στις 13 Οκτωβρίου πριν από 111 χρόνια τα Γρεβενά, απελευθερώθηκαν από τον τουρκικό ζυγό.  Το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 111α “Ελευθέρια” ξεκίνησαν χθες και συνεχίζονται σήμερα. Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών τέθηκαν προς προσκύνηση, τα ιερά λείψανα των Αγίων των Γρεβενών. Χθες, Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό...
13 Οκτωβρίου, 2023 - 11:47
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2023 - 15:19

Ελευθέρια: Τα Γρεβενά γιορτάζουν 111 χρόνια ελευθερίας και τιμούν τους Αγίους τους

Διαδώστε:
Ελευθέρια: Τα Γρεβενά γιορτάζουν 111 χρόνια ελευθερίας και τιμούν τους Αγίους τους

Στις 13 Οκτωβρίου πριν από 111 χρόνια τα Γρεβενά, απελευθερώθηκαν από τον τουρκικό ζυγό.  Το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 111α “Ελευθέρια” ξεκίνησαν χθες και συνεχίζονται σήμερα. Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών τέθηκαν προς προσκύνηση, τα ιερά λείψανα των Αγίων των Γρεβενών.

Χθες, Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας. Έπειτα έγινε η περιφορά της ιεράς εικόνας των Αγίων των Γρεβενών.

Σήμερα, τελέστηκε ο Όρθρος της εορτής και εν συνεχεία Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης. Των ανωτέρω ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ.

To μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών

Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Α. Δασταμάνης ανέφερε:

«Αποδίδοντας τις δέουσες τιμές στους ένδοξους ήρωες του ιστορικού μας παρελθόντος, οι οποίοι με θάρρος και αυταπάρνηση αποτίναξαν τον δυσβάσταχτο τουρκικό ζυγό, τα Γρεβενά γιορτάζουν τα 111 χρόνια της Ελευθερίας τους, στέλνοντας μηνύματα ενότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης, τα οποία απαιτούνται για να πορευτούμε όλοι μαζί στις νέες σύγχρονες προκλήσεις του παρόντος.

Οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα, ότι ο αέρας της Ελευθερίας που πνέει στον τόπο μας, αποτελεί μια κατάκτηση των προγόνων μας με φρόνημα και αίμα, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού από τη λήθη του χρόνου, κρατώντας καθαρή και αλώβητη την ιστορική μας μνήμη και την εθνική μας συνείδηση.

Χρόνια μας Πολλά και Πάντα Ελεύθεροι!».

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών

Στο μήνυμά του ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Αθανάσιος Φωλίνας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Γιορτάζουμε και φέτος το έπος των Βαλκανικών Πολέμων, που οδήγησε μετά από σκληρό αγώνα στην Απελευθέρωση των Γρεβενών μας από τον τουρκικό ζυγό πολλών αιώνων.

Κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του αγώνα εκείνου, γεμάτοι με περηφάνια για τις ένδοξες εκείνες στιγμές της Ιστορίας μας, και γεμάτοι ευγνωμοσύνη για όσους τότε αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία του Τόπου μας και τη δική μας Ελευθερία, αποδίδουμε και φέτος τις πρέπουσες τιμές σε πεσόντες και αγωνιστές, με τους καθιερωμένους εορτασμούς της πόλης μας.

Τιμούμε, λοιπόν, τους συμπατριώτες μας, ένστολους, εθελοντές, αλλά και ντόπιους, που αγωνίστηκαν με κάθε τρόπο για να έρθει η Ελευθερία και στα Γρεβενά, και λαμβάνουμε από αυτούς μαθήματα ώστε να συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Γρεβενιώτισσες και όλους τους Γρεβενιώτες!».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων