27/02/2024 28/02/2024 «Η Παιδαγωγία κατά τον Άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη» ήταν το θέμα που ανέπτυξε στη Σχολή Γονέων και Νέων Ζευγαριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς, ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος, εφημέριος του Ιερού Προσκυνηματικού ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών και υπευθύνου του Εκκλησιαστικού Ραδιοφώνου της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών...
27 Φεβρουαρίου, 2024 - 20:46
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2024 - 3:59

Ομιλία του π. Σπυρίδωνος Βασιλάκου: «Η παιδαγωγία κατά τον Άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη»

Διαδώστε:
Ομιλία του π. Σπυρίδωνος Βασιλάκου: «Η παιδαγωγία κατά τον Άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη»

«Η Παιδαγωγία κατά τον Άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη» ήταν το θέμα που ανέπτυξε στη Σχολή Γονέων και Νέων Ζευγαριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς, ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος, εφημέριος του Ιερού Προσκυνηματικού ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών και υπευθύνου του Εκκλησιαστικού Ραδιοφώνου της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Ο καλεσμένος, που έζησε αρκετά καλά και από κοντά τον Άγιο Εφραίμ, ξεκίνησε λέγοντας πως: «συχνά ψάχνουμε την παιδαγωγία στους αγίους και λησμονούμε πως η παιδαγωγία των αγίων ήταν το βίωμά τους που μύριζε από το Άγιο Πνεύμα. Οι σύγχρονοι άγιοι ως παιδαγωγοί εκείνο που μπορούν να προσφέρουν είναι ο αληθινός άνθρωπος, γιατί είχαν αντικρίσει τον αληθινό Θεό. Μέσα από τον Θεό έβλεπαν τον κάθε άνθρωπο, ως κάτι ιδιαίτερο, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει και γι’ αυτό δεν συναντιούνται ποτέ οι άνθρωποι. Αντίθετα, οι άγιοι έβλεπαν ως ξεχωριστό πλάσμα κάθε άνθρωπο, και γι’ αυτό παιδαγωγούν σωστά. Βάζοντας τον ‘Χριστώ εν τω μέσω ημών’ τότε επικοινωνούν με τον άλλο με κάθε τρόπο. Η παιδαγωγία των πατέρων είχε σταθερότητα, υπομονή, θυσία, ταπείνωση. Οι άγιοι δεν άφηναν ποτέ τον άνθρωπο, γιατί γνώριζαν πως όταν αφήνεις τον άνθρωπο, αφήνεις και τον Θεό. Έψαχναν πάντα να βρουν αυτά που τους ενώνουν με τους ανθρώπους και όχι αυτά που τους χωρίζουν. Εν τέλει, παιδαγωγία είναι η αγάπη, η καθαρότητα, η ειρήνη, που κρύβεται και αντικατοπτρίζεται στην ζωή των αγίων».

Αποφωνώντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ  ζήτησε να κρατήσουν όλοι δύο λέξεις: Καθαρή σχέση. Αυτό χρειάζεται να δουλεύουμε με όλους κάθε μέρα, παρότρυνε τους παρευρισκομένους.

Δείτε την ομιλία του π. Σπυρίδωνος Βασιλάκου:

Ο π. Σπυρίδων την ίδια μέρα, στα πλαίσια μίας αγαστής συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεώς Γρεβενών με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της ΠΕ Γρεβενών, μίλησε σε παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης με θέμα την Οδύσσεια του Ομήρου και τα βαθιά νοήματα που κρύβει αυτή.

Τέλος, η Σύναξη Νέων χάρηκε τον καλεσμένο σε ένα ελεύθερο θέμα που έκρυβε, όμως, πολλές εκπλήξεις πνευματικές.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων