01/01/2023 01/01/2023 “Χωρίς οξυγόνο ο άνθρωπος παθαίνει ασφυξία και χωρίς Θεό, χωρίς συνεχή αναπνοή της ζωής του Θεού, θα πάθουμε πνευματική ασφυξία”. Αυτά είπε ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ στην ποιμαντορική του Εγκύκλιο για το Νέο Έτος. “Ήρθε ο νέος χρόνος, το 2023. Για όλους μας είναι χρόνος ελπίδας. Όσα δεν λύθηκαν και δεν τακτοποιήθηκαν στο παρελθόν,...
01 Ιανουαρίου, 2023 - 17:47
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2023 - 17:48

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μητροπολίτη Γρεβενών – Έκκληση για περισσότερη πίστη και αγάπη

Διαδώστε:
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μητροπολίτη Γρεβενών – Έκκληση για περισσότερη πίστη και αγάπη

“Χωρίς οξυγόνο ο άνθρωπος παθαίνει ασφυξία και χωρίς Θεό, χωρίς συνεχή αναπνοή της ζωής του Θεού, θα πάθουμε πνευματική ασφυξία”. Αυτά είπε ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ στην ποιμαντορική του Εγκύκλιο για το Νέο Έτος.

“Ήρθε ο νέος χρόνος, το 2023. Για όλους μας είναι χρόνος ελπίδας. Όσα δεν λύθηκαν και δεν τακτοποιήθηκαν στο παρελθόν, ελπίζουμε να τακτοποιηθούν στο μέλλον. Τέτοια ελπίδα έχει και η ψυχή μας. Αρκετά στο παρελθόν παρέκκλινε από το θέλημα του Θεού. Είναι καιρός, είναι ευκαιρία να επανέλθει στο πρόγραμμα του Θεού που αποβλέπει στο αληθινό μας συμφέρον”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω η ποιμαντορική εγκύκλιος του Μητροπολίτης Γρεβενών:

Δαβίδ ελέω Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης Γρεβενών

Προς το ευσεβές πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών

Αγαπητοί μου αδελφοί.

Μετά την Γέννηση του Χριστού, που γιορτάσαμε πριν από μία εβδομάδα, σήμερα έχουμε τη γέννηση ενός νέου χρόνου. Από τη στιγμή που ο Άχρονος Θεός μπήκε μέσα στο χρόνο, ο χρόνος πήρε μεγαλύτερη αξία. Ο άνθρωπος ζει μέσα στο χρόνο, αλλά προσμένει την άχρονη πραγματικότητα, την αιώνια ζωή. Ο χρόνος μόνο με τον Χριστό έχει νόημα. Φαντάζεστε ανατολή χωρίς ήλιο; Άλλο τόσο δεν μπορούμε να φανταστούμε χρόνο χωρίς Χριστό. Διότι χρόνος χωρίς Χριστό είναι ανατολή χωρίς Ανατολή, είναι μέρα χωρίς φως.

Πέρασε ένας χρόνος. Πολλά συνέβησαν κατά το 2022 και στην πατρίδα μας και στον κόσμο ολόκληρο. Πολλές φορές συννέφιασε ο ορίζοντας του 2022 από θλιβερά γεγονότα, όπως σεισμούς, μάχες, απειλές, εγκλήματα, τρομοκρατικές επιθέσεις, οικονομικά αδιέξοδα, έξαρση ανιάτων νόσων και προπαντός αύξηση της αμαρτίας και εξάπλωση της αθεΐας και της πλάνης. Αλλά και ήρθαν και κάποιες μέρες που ξαστέρωσε ο ορίζοντας και κάπως χαμογέλασε ο κόσμος και ένιωσε χαρά από ευχάριστα γεγονότα.

Πέρασε ένας χρόνος! Μπήκαμε σε νέο, στο 2023. Συμβατικό βέβαια αυτό. Ο χρόνος είναι ενιαίος. Απλά για λόγους πρακτικούς τον διαιρούμε. Ένας σταθμός είναι, χρήσιμος και για ανάπαυση και ανεφοδιασμό και για αναζωπύρωση του πόθου για να συνεχίσουμε την πορεία προς το ποθητό τέρμα. Και το ποθητό αυτό τέρμα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, για τους πιστούς, είναι η ουράνια πατρίδα, ο γλυκύτατος παράδεισος. Από τον χρόνο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να περάσουν στην εν Χριστώ Ιησού αιωνιότητα, γιατί υπάρχει και η άλλη η αιωνιότητα. Αιώνιος δεν είναι μόνο ο παράδεισος· είναι και η κόλαση.

Ήρθε ο νέος χρόνος, το 2023. Για όλους μας είναι χρόνος ελπίδας. Όσα δεν λύθηκαν και δεν τακτοποιήθηκαν στο παρελθόν, ελπίζουμε να τακτοποιηθούν στο μέλλον. Τέτοια ελπίδα έχει και η ψυχή μας. Αρκετά στο παρελθόν παρέκκλινε από το θέλημα του Θεού. Είναι καιρός, είναι ευκαιρία να επανέλθει στο πρόγραμμα του Θεού που αποβλέπει στο αληθινό μας συμφέρον.

Την καινούργια χρονιά είθε να έχουμε:

Λιγότερη θλίψη! Αρκετά πονέσαμε στο παρελθόν.
Λιγότερα δάκρυα! Αρκετά κλάψαμε για υλικές και πνευματικές ζημιές. Λιγότερη αδικία! Αρκετοί άνθρωποι αδικήθηκαν, συκοφαντήθηκαν, εξοντώθηκαν.
Λιγότερη αμαρτία! Αρκετά μας παρέσυραν οι σειρήνες του κόσμου. Λιγότερη αποστασία! Αρκετά ξεφύγαμε από τον δρόμο του Θεού και την αλήθεια της εκκλησίας.
Το νέο χρόνο είθε να έχουμε:

Περισσότερο πίστη! “Κύριε πρόσθες ημίν πίστη“.
Περισσότερη αγάπη! Ο κόσμος μόνο την αγάπη, που μεταφράζεται σε συμπάθεια, σε συγγνώμη, σε προσφορά, σε θυσία, μόνο με την αγάπη αυτή μπορεί να επιβιώσει.
Περισσότερη υπομονή! Δεν υπάρχει καταλληλότερο φάρμακο στις θλίψεις που βρίσκονται στο πρόγραμμα της ανθρώπινης πορείας μας.
Περισσότερη ταπείνωση! Δεν λύνονται οι διαφορές, παρά μόνο με ταπείνωση. Δεν υπάρχει συνύπαρξη, παρά μόνο με την ταπείνωση.
Περισσότερη αρετή! Ας φυτέψουμε στο φαλακρό τοπίο που έκαψε η διαφθορά και η ακολασία, τα λουλούδια της αρετής.
Περισσότερη εσωτερική σταθερότητα και γαλήνη και περισσότερη παγκόσμια ειρήνη!
Περισσότερη κοινωνία με το Θεό! Χωρίς οξυγόνο ο άνθρωπος παθαίνει ασφυξία και χωρίς Θεό, χωρίς συνεχή αναπνοή της ζωής του Θεού, θα πάθουμε πνευματική ασφυξία.
Αδελφοί μου αγαπητοί.

Ως Επίσκοπος και πνευματικός σας πατέρας, στέκομαι στο κατώφλι του νέου χρόνου και ικετεύω τον Κύριο του χρόνου και της αιωνιότητας “Κύριε, ευλόγησέ μας αυτήν τη χρονιά. Κύριε, αξίωσέ μας ώστε να γίνουμε λιγότερο γήινοι και περισσότερο ουράνιοι. Να γίνουμε σωστότεροι χριστιανοί“.

Καλή και ευλογημένη χρονιά, αδελφοί μου! Το 2023 κοντά και μαζί με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, για να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

Με πατρικές ευχές και αγάπη

σε όλους τους Γρεβενιώτες απανταχού της γης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΔΑΒΙΔ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων