10/09/2020 10/09/2020 Στη χρήση της μάσκας αναφέρεται μεταξύ άλλων για ακόμη μια φορά σε σύντομο κήρυγμά του με τίτλο “Μας λείπει το εκκλησιολογικό φρόνημα”, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας. “Αν η Εκκλησία μας πεί να φοράμε την μάσκα στο Ναό για προστασία μας από τον κορωνοιό, θα την φοράμε. Αν μας πεί να μην...
10 Σεπτεμβρίου, 2020 - 12:06
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2020 - 11:54

“Αν η Εκκλησία πει να φοράμε τη μάσκα στο ναό, θα τη φοράμε”

Διαδώστε:
“Αν η Εκκλησία πει να φοράμε τη μάσκα στο ναό, θα τη φοράμε”

Στη χρήση της μάσκας αναφέρεται μεταξύ άλλων για ακόμη μια φορά σε σύντομο κήρυγμά του με τίτλο “Μας λείπει το εκκλησιολογικό φρόνημα”, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας.

“Αν η Εκκλησία μας πεί να φοράμε την μάσκα στο Ναό για προστασία μας από τον κορωνοιό, θα την φοράμε. Αν μας πεί να μην την φοράμε, δεν θα την φοράμε! Το ίδιο σε όλα τα θέματα”, τονίζει ο Σεβασμιώτατος και καταλήγει: “η εκκλησιολογική κατήχηση είναι το κυριώτερο, αλλά πολλοί χριστιανοί είναι ακατήχητοι στην εκκλησιολογία, γι᾽ αυτό απεφάσισα τα συνεχή κηρύγματά μας να είναι εκκλησιολογικά”.

Αναλυτικά το γραπτό κήρυγμα:

1. Στα παρουσιαζόμενα θέματα της πνευματικής μας ζωής, αγαπητοί μου Γορτύνιοι και Μεγαλοπολίτες χριστιανοί, εμείς το είπαμε και το δηλώνουμε πάλι, ότι το φρόνημά μας θα είναι «εκκλησιολογικό». Δηλαδή, θα κάνουμε ο,τι μας πεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας. Αν η Εκκλησία μας πεί να φοράμε την μάσκα στο Ναό για προστασία μας από τον κορωνοιό, θα την φοράμε. Αν μας πεί να μην την φοράμε, δεν θα την φοράμε! Το ίδιο σε όλα τα θέματα.

2. Θα τολμήσω να πω, αδελφοί, και το εξής: Και λάθος ακόμη να κάνει η Εκκλησία, να ακολουθούμε το λάθος και όχι την κατά την γνώμη μας ακρίβεια. Και αυτό που σας λέγω δεν είναι δικός μου λόγος, αλλά του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (βλ. εις Άπαντα Αγίων Πατέρων, τομ. 4, 615). Αλλά και ο άγιος Πορφύριος λέγει το ίδιο: «Είναι προτιμότερο – λέγει – να είναι κανείς σε σφάλμα μέσα στην Εκκλησία, παρά να ενεργεί έξω απ᾽ αυτήν έστω και ορθά» (Περιοδ, Αποστολή, 10, σελ. 3). Σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Κανονικά, νομίζω, δεν έπρεπε να αλλάξει το Ημερολόγιο. Δεν είναι όμως θέμα δογματικό το θέμα του Ημερολογίου. Γι᾽ αυτό, αφού το είπε η Εκκλησία να αλλάξει, ακολουθήσαμε την αλλαγή. Κοιτάξτε όμως τώρα τα χάλια των Παλαιοημερολογιτών, που θέλησαν να εναντιωθούν στην Εκκλησία, ακολουθώντας τάχα την ακρίβεια και όχι την απόφαση της Εκκλησίας. Τα χάλια τους είναι το ότι βρέθηκαν εκτός Εκκλησίας! Δεν υπάρχει χειρότερο από αυτό!.. Δεν εννοώ βέβαια εδώ τους Παλαιοημερολογίτες του Αγίου Όρους ή των άλλων Ορθοδόξων Πατριαρχείων, αλλά εννοώ τις διάφορες παρατάξεις των Παλαιοημερολογιτών, που και μεταξύ τους αλληλοτρώγονται, γιατί δεν έχουν την Χάρη του Θεού, ως όντες εκτός της Εκκλησίας.

3. Επειδή, αδελφοί, η εκκλησιολογική κατήχηση είναι το κυριώτερο, αλλά πολλοί χριστιανοί είναι ακατήχητοι στην εκκλησιολογία, γι᾽ αυτό απεφάσισα τα συνεχή κηρύγματά μας να είναι εκκλησιολογικά. Με απλά και λίγα λόγια να ομιλώ κάθε φορά για την Εκκλησία μας και τους ιερούς κανονισμούς Της. Θα διακόπτω όμως την σειρά, όταν παρουσιάζονται σοβαρά θέματα στην Εκκλησία μας και την πατρίδα μας, αλλά θα επανέρχομαι πάλι στα εκκλησιολογικά μαθήματα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων