01/09/2019 01/09/2019 Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμία 1. Όταν, χριστιανοί μου, μπαίνετε στην Εκκλησία, πρέπει να σκέπτεστε ότι από την γη ανεβαίνετε στον ουρανό. Έτσι λέγει ένας ύμνος της Εκκλησίας μας: «Εν τω Ναώ εστώτες της δόξης Σου, εν ουρανώ εστάναι νομίζομεν»!Αυτό το κτήριο, στο οποίο πηγαίνουμε όλοι μας για να λατρεύσουμε τον Θεό μας, το λέμε...
01 Σεπτεμβρίου, 2019 - 18:36
Τελευταία ενημέρωση: 01/09/2019 - 18:37

Μητρ.Γόρτυνος: “O Θεός είναι πανταχού παρών, αλλά στο Ναό είναι και σωματικά παρών”

Διαδώστε:
Μητρ.Γόρτυνος: “O Θεός είναι πανταχού παρών, αλλά στο Ναό είναι και σωματικά παρών”

Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμία

1. Όταν, χριστιανοί μου, μπαίνετε στην Εκκλησία, πρέπει να σκέπτεστε ότι από την γη ανεβαίνετε στον ουρανό. Έτσι λέγει ένας ύμνος της Εκκλησίας μας: «Εν τω Ναώ εστώτες της δόξης Σου, εν ουρανώ εστάναι νομίζομεν»!Αυτό το κτήριο, στο οποίο πηγαίνουμε όλοι μας για να λατρεύσουμε τον Θεό μας, το λέμε «Ναό». Από το ρήμα «ναίω», πού σημαίνει «κατοικώ», παράγεται η λέξη «Ναός», πού σημαίνει «κατοικία». Κατοικία ποιου; Κατοικία του Θεού! Αλλά θα πείτε και με το δίκαιο σας: Ο Θεός είναι πανταχού παρών και πώς λοιπόν λέμε ότι έχει κατοικία ένα κτήριο, τον Ναό;

Ναι, χριστιανοί μου, ο Θεός είναι πανταχού παρών, αλλά στο Ναό είναι και σωματικά παρών. Αλλά πάλι θα πείτε: Έχει σώμα ο Θεός, για να λέμε ότι κατοικεί σωματικά στον Ναό; Ναι, αδελφοί μου! Ο Υιός του Θεού σαρκώθηκε στην Κοιλία της Παναγίας μας και έγινε κανονικός άνθρωπος. Και το Σώμα και το Αίμα του Χριστού βρίσκεται πάντα πάνω στην Αγία Τράπεζα των ιερών μας Ναών. Και έτσι λοιπόν λέγουμε ότι στον Ναό κατοικεί και σωματικά ο Θεός.

2. Όταν πηγαίνουμε στην Εκκλησία πρέπει να είμαστε ντυμένοι με καθαρή, απλή και σεμνή ενδυμασία. Μπαίνοντας στον Ναό καλό και πολύ καλό είναι να ανάβουμε κερί. Όπως έλεγε ο άγιος πατήρ Παΐσιος «υποχρεώνονται πολύ οι άγιοι, όταν τούς ανάβουμε κερί και μάς το πληρώνουν»! Αλλά έχει και βαθειά έννοια και σημασία το κερί. Με το κερί, αυτός πού το ανάβει, παριστάνει τον εαυτό του. Ανάβει το κερί και το βάζει στο μανουάλιο. Αυτό σημαίνει ότι βάζει τον εαυτό του στο μανουάλιο του Χριστού! Εκεί είναι η θέση μας: «Εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα»!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων