07/06/2022 07/06/2022 Το πρωί της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ευστάθιος τέλεσε την πρώτη επίσημη πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου ενδόξου Εθνοϊερομάρτυρος Ιωσήφ Β΄, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, στην γενέτειρά του, τη Δημητσάνα. Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, που τελέσθηκε στον Ι.Ν. Αγίου...
07 Ιουνίου, 2022 - 11:02
Τελευταία ενημέρωση: 07/06/2022 - 11:03

Ο πρώτος εορτασμός του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Ιωσήφ στη γενέτειρά του

Διαδώστε:
Ο πρώτος εορτασμός του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Ιωσήφ στη γενέτειρά του

Το πρωί της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ευστάθιος τέλεσε την πρώτη επίσημη πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου ενδόξου Εθνοϊερομάρτυρος Ιωσήφ Β΄, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, στην γενέτειρά του, τη Δημητσάνα.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, που τελέσθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον επίσης Δημητσανίτη εθνεγέρτη Παλαιών Πατρών Γερμανό, ο οποίος πέθανε στο Ναύπλιο στις 30 Μαΐου 1826.

Στην ομιλία του προς το πυκνό εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στα μηνύματα που μπορούμε να αντλήσουμε από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας. Στη συνέχεια, μίλησε τόσο για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τη συμβολή του στην Επανάσταση του ‘21, όσο και για τον τιμώμενο Άγιο Ιωσήφ. Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην πρόσφατη έκδοση, από την ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, της ασματικής ακολουθίας του Εθνοϊερομάρτυρος Ιωσήφ του Β΄ και ειδικότερα τον καταξιωμένο στον χώρο της Εκκλησίας και της κοινωνίας, Πρωτ. Χρίστο Κυριακόπουλο, τον κ. Φώτιο Τζελέπη, Δρ. Θεολογίας και επιτυχημένο Υμνογράφο, ο οποίος με απαράμιλλη τέχνη, έμπνευση και γλαφυρότητα συνέθεσε το εν λόγω έργο, καθώς και τον κ. Δημήτριο Λιακωτίτη και τη σύζυγό του, Ουρανία, οι οποίοι ανέλαβαν τα έξοδα της έκδοσης. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στους Δημητσανίτες να βρίσκονται πάντα υπό την σκέπη των έξι Αγίων που γεννήθηκαν στον ευλογημένο αυτό τόπο.

Στη συνέχεια, σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή που κατέληξε στην οικία που γεννήθηκαν τόσο ο Άγιος Ιωσήφ, όσο και ο επίσης νέος Άγιος της Εκκλησίας μας Ανανίας Λαμπάρδης, Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας, και οι οποίοι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους, ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της Πίστεως και της Ελευθερίας. Μετά την τέλεση δέησης από τον Σεβασμιώτατο, η πομπή επέστρεψε στον Ιερό ναό για την απόλυση.

Ακολούθησε εκδήλωση, στο Πνευματικό Κέντρο Δημητσάνας, κατά τη διάρκεια της οποίας σκιαγραφήθηκε η προσωπικότητα και το έργο του Αγίου Ιωσήφ. Ομιλητές ήταν ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρίστος Κυριακόπουλος.

(φωτογραφίες: π. Εμμανουήλ Πετράκης και Ιωάννης Μητράκος)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων