19/09/2020 19/09/2020 Για τον κορωνοϊό μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας στους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως και τόνισε ότι:  Τα μέσα τα δέχθηκε και τα ευλόγησε η Εκκλησία μας και λάβαμε εντολή να σας τα μεταφέρουμε. Αυτό έπραξα και εγώ ο Επίσκοπός σας. Μάλιστα δε, όπως θα θυμάστε από πέρυσι, μαζί με αυτά σας...
19 Σεπτεμβρίου, 2020 - 17:01
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2020 - 16:18

“Ό,τι κακό συμβαίνει προέρχεται από τις αμαρτίες μας”

Διαδώστε:
“Ό,τι κακό συμβαίνει προέρχεται από τις αμαρτίες μας”

Για τον κορωνοϊό μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας στους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως και τόνισε ότι:  Τα μέσα τα δέχθηκε και τα ευλόγησε η Εκκλησία μας και λάβαμε εντολή να σας τα μεταφέρουμε. Αυτό έπραξα και εγώ ο Επίσκοπός σας. Μάλιστα δε, όπως θα θυμάστε από πέρυσι, μαζί με αυτά σας έλεγα να κάνουμε και προσευχή και να δείξουμε μετάνοια για τα αμαρτήματά μας” ενώ κατέληξε το κήρυγμά του παρακινόντας τους πιστούς να μην παραλείπουν τον κυριακάτικο εκκλησιασμό. 

Διαβάστε αναλυτικά: 

Θα αρχίσω τα εκκλησιολογικά κηρύγματα, που σας υποσχέθηκα, αγαπητοί μου χριστιανοί της Μητροπόλεώς μας, αλλά θεωρώ ανάγκη να σας γράψω ολίγα πάλιν περί του κορωνοιού.

1. Είχαμε την ησυχία μας κατά τα άλλα, αλλά μας ήρθε το κακό αυτό, που θερίζει την ανθρωπότητα. Οι ιατροί μας είπαν να λάβουμε τα μέτρα μας για την προφύλαξή μας από το κακό, και τα δύο βασικά μέτρα είναι το να κρατούμε αποστάσεις ο ένας από τον άλλο και να φορούμε την προστατευτική μάσκα, όταν βγαίνουμε από την κατοικία μας και είμαστε μεταξύ άλλων. Τα μέσα τα δέχθηκε και τα ευλόγησε η Εκκλησία μας και λάβαμε εντολή να σας τα μεταφέρουμε. Αυτό έπραξα και εγώ ο Επίσκοπός σας. Μάλιστα δε, όπως θα θυμάστε από πέρυσι, μαζί με αυτά σας έλεγα να κάνουμε και προσευχή και να δείξουμε μετάνοια για τα αμαρτήματά μας. Γιατί ο,τι κακό συμβαίνει προέρχεται από τις αμαρτίες μας. «Μετάνοια, χριστιανοί μου», σας έλεγα και σας λέγω. Γιατί και ο κορωνοιός να πολεμηθεί θα μας έρθει άλλο κακό, αν δεν μετανοήσουμε. Αλλά σείς αδιαφορείτε, γιατί δεν συνδέετε τα διάφορα κακά με την αμαρτία. Τέλος πάντων!…

2. Τώρα όμως μας λέγουν πολλοί ότι ψέματα είναι τα λεγόμενα περί κορωνοιού. Δεν υπάρχει κορωνοιός και δεν χρειάζεται να φοβούμαστε ούτε να φυλαγόμαστε απ᾽ αυτόν και να κάνουμε παρακλήσεις για να φύγει. Δεν υπάρχει! Μακάρι, χριστιανοί μου, χίλιες φορές μακάρι, έτσι να είναι τα πράγματα. Αλλά εδώ βλέπουμε ότι πεθαίνουν άνθρωποι. Και ενώ πέρυσι, που στην πατρίδα μας φυλαγόμασταν, είχαμε λίγα θύματα, τώρα που δεν φυλαγόμαστε, υπερπληθύνθηκαν τα θύματα. Το ακούμε και το βλέπουμε αυτό. Σ᾽ αυτό εγώ θυμήθηκα μια ιστορική κατάσταση από την Παλαιά Διαθήκη, που σας την θυμίζω γρήγορα. Ο προφήτης Ιερεμίας φώναζε στον λαό της Ιουδαίας να μετανοήσουν, γιατί διαφορετικά, θα τους έρθουν κακά, αν δεν μετανοήσουν. Και έφθασε το κακό. Να, ο βαβυλώνιος δυνάστης, τον 6ο αι., ο Ναβουχοδονόσορ, που απειλούσε την Ιουδαία ότι θα την καταστρέψει. Αλλά ήταν και οι ψευδοπροφήτες, που δεν κήρυτταν μετάνοια στον λαό, για να σωθούν από τον κίνδυνο, όπως ο Ιερεμίας, αλλά έλεγαν ότι ψέμα είναι τα κηρύγματά του, ψέμα είναι ότι θα μας κάνουν κακό οι Βαβυλώνιοι, αλλά θα έχουμε ειρήνη για πάντα στο έθνος μας. Και ο Ιερεμίας τους έλεγε απαντώντας, «ειρήνη, ειρήνη και που εστιν ειρήνη;» (Ιερ. 6,14). Προέτρεπαν μάλιστα οι ψευδοπροφήτες τον λαό και σε περιφρόνηση εναντίον της δύναμης των πανίσχυρων Βαβυλωνίων και σε επανάσταση εναντίον τους. Αντίθετα ο Ιερεμίας έλεγε στους Ισραηλίτες να καθήσουν φρόνιμα, να φυλάγονται από τον εχθρό, να ασχολούνται ειρηνικά με τις εργασίες τους και να μετανοούν για τα αμαρτήματά τους. Οι ψευδοπροφήτες όμως, με το ασυλλόγιστο και ασύνετο κήρυγμά τους, παρέσυραν τον λαό στον κίνδυνο, έως ότου ήρθε το κακό!…Το 586 π.Χ. καταστράφηκε η Ιουδαία.

Με αυτό που σας είπα, αγαπητοί μου, θέλω και εγώ να πω στην περίπτωσή μας εδώ, να φυλαγόμαστε από τον εχθρό κορωνοιό, να παίρνουμε τα ασφαλή μέτρα εναντίον του και να μετανοούμε παρακαλούντες τον Θεό να συγχωρεί τα αμαρτήματά μας. Ο «εχθρός» μας έκανε και μας κάνει μεγάλη ζημιά και στην Ελλάδα μας, αλλά και στην ανθρωπότητα όλη.

3. Αλλά λένε πάλιν άλλοι ότι μας το κατασκεύασαν επίτηδες αυτό το κακό, για να μας καταστρέψουν. Σ᾽ αυτό εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε, γιατί δεν έχω μελετήσει το θέμα. Αλλά και να μας κατασκεύασαν τον κορωνοιό σατανικά μυαλά, εγώ βλέπω τον κίνδυνο που υπάρχει μέσα στο σπίτι μου και πρέπει λοιπόν να φυλαχθώ. Ο εχθρός μου έρριψε το δηλητήριο στο σπίτι μου, αλλά πρέπει να το απολυμάνω πρώτα, για να κατοικήσω σ᾽ αυτό. Χριστιανοί μου, σας λέγω τελικά να φυλάγεστε από το κακό, γιατί είναι μία πραγματικότητα και πρόκειται για την ανθρώπινη ζωή μας, που μας την έδωσε ο Θεός και υποχρεούμαστε να την διαφυλάξουμε. Μαζί με την προσοχή μας και την τήρηση των μέτρων, που μας υποδεικνύουν οι ιατροί, να μη παραλείπουμε την προσευχή στην Παναγία μας και να πάμε όλοι μας να εξομολογηθούμε τα αμαρτήματά μας.

4. Με την ευκαιρία αυτών που γράφω θυμήθηκα ένα παλαιό διάλογο ενός αθέου με ένα μοναχό: «Ταλαίπωρο πλάσμα», έλεγε ο άθεος στον μοναχό. «Άδικα παιδεύεσαι με προσευχές και κακοπάθειες. Ψέματα είναι αυτά που σου είπαν, ότι υπάρχει κόλαση. Δεν υπάρχει άλλη ζωή». Και ο μοναχός του είπε: «Και αν υπάρχει άλλη ζωή; Τι θα γίνεις τότε εσύ; Αν δεν υπάρχει, εγώ δεν παθαίνω κανένα κακό για όσα έκανα. Εσύ όμως τι θα γίνεις, αν υπάρχει άλλη ζωή;». Φαίνεται άσχετο κάπως το παράδειγμα, αλλά είναι και κάπως σχετικό.

Μην παραλείπετε τον κυριακάτικο εκκλησιασμό μαζί με τα παιδιά σας.

Εύχομαι η Παναγία μας να ευλογεί σας και τις οικογένειές σας.

Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων