19/12/2022 19/12/2022 Το τριήμερο 16-18 Δεκεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος πραγματοποίησε επίσκεψη στην γενέτειρά του Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, προσκληθείς υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και έλαβε μέρος στις παρακάτω λειτουργικές και ποιμαντικές δραστηριότητες. Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος χοροστάτησε στον Εσπερινό προς...
19 Δεκεμβρίου, 2022 - 15:06
Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2022 - 15:14

Τριήμερη επίσκεψη του Μητροπολίτη Γόρτυνος στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Διαδώστε:
Τριήμερη επίσκεψη του Μητροπολίτη Γόρτυνος στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Το τριήμερο 16-18 Δεκεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος πραγματοποίησε επίσκεψη στην γενέτειρά του Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, προσκληθείς υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και έλαβε μέρος στις παρακάτω λειτουργικές και ποιμαντικές δραστηριότητες.

  • Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος χοροστάτησε στον Εσπερινό προς τιμήν των αγίων τριών παίδων Ανανίου, Αζαρίου και Μισαήλ, προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος τελέσθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του θρόνου της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος, ώστε, κατά την χειμερινή περίοδο, να καλύπτονται οι λατρευτικές ανάγκες των ενοριτών του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας του, εξαιτίας των αναστηλωτικών έργων που εκτελούνται εντός και πέριξ του ιστορικού Ιερού Ναού.

Στον εσπερινό συγχοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, αναφερθείς στην παλαιοδιαθηκική αφήγηση περί των τριών παίδων, ενώ παρόντες ήταν ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού, Υποστράτηγος Λύσανδρος Ξηρογιάννης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Αγιασοφίτης, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος, Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, ο Εντεταλμένος Π.Σ. για θέματα τουρισμού, αθλητισμού και εθελοντισμού κ. Ηλίας Μπουρμάς, ο Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, κοιμητηρίων και λαϊκών αγορών κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ευβοίας, Πύραρχος κ. Περικλής Κουλκουβίνης και πολλά στελέχη του Π. Σώματος με τις οικογένειές τους.

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στο Αρχιερατικό συλλείτουργο και κήρυξε τον θείο λόγο, αναπτύσσοντας ερμηνευτικά την διατεταγμένη ευαγγελική περικοπή (Λουκά 14, 1-11), αλλά αναφέρθηκε και στην 21η επέτειο της εις Επίσκοπον χειροτονίας του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου και τον ευχαρίστησε, εκ μέρους όλως των Κληρικών και λαϊκών πνευματικών του παιδιών, διότι, ως Μητροπολίτης είναι συνεχώς παρών, κοντά σε όλους, είτε στις χαρές, είτε στις θλίψεις.

Πριν την απόλυση τελέσθηκε και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Μαρίας Αγιαννίτη, μητρός του Προϊσταμένου της Ενορίας, Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη.

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος μετέβη στον Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Χαλκίδος, όπου υπηρέτησε ως Διευθυντής και στον Ι. Ναό του Ιδρύματος, επ’ ονόματι της Θεοτόκου Ζωοδόχου Πηγής, τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσοσόστομος, οι συνεργάτες του κατά την περίοδο που διετέλεσε Διευθυντής και πολλοί περίοικοι και πνευματικά του τέκνα.

Εκεί ο Σεβασμιώτατος Γόρτυνος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στο Αρχιερατικό συλλείτουργο και κήρυξε τον θείο λόγο εισάγοντας τους εκκλησιασθέντες πιστούς και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος (97,7 fm) απ’ όπου μεταδόθηκαν οι ι. ακολουθίες όλων των ημερών, στο νόημα των εκκλησιαστικών, δηλαδή των πραγματικών Χριστουγέννων.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, αφού εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία εκεί του πνευματικού του υιού Μητροπολίτη κ. Νικηφόρου, ευχαρίστησε και όλους τους παρόντες, που έδωσαν το προσευχητικό «παρών», αλλά και πριν ένα μήνα συνόδευσαν τον Σεβασμιώτατο κ. Νικηφόρο στο τόπο της διακονίας τους, ως Μητροπολίτη, στη Δημητσάνα και τη Μεγαλόπολη, ενώ αμφότεροι οι Αρχιερείς συνεχάρησαν και ευχήθηκαν εγκάρδια, για την ανάληψη των καθηκόντων του Διευθυντού του Ορφανοτροφείου, στον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος Γόρτυνος κ. Νικηφόρος είχε επικοινωνία με τους τροφίμους του Ορφανοτροφείου, υπερ των οποίων πολλά εργάσθηκε και προσέφερε και ο Σεβασμιώτατος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Ενορία Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, όπου παρακολούθησε την Χριστουγεννιάτικη γιορτή του κατηχητικού σχολείου της Ενορίας.

Το απόγευμα της Κυριακής, στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος παρέστη στην καθιερωμένη από πολλών ετών Μουσική Εκδήλωση της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, αφιερωμένη στη Μεγάλη Εορτή της Γέννησης του Χριστού.

Παρόντες στην Εκδήλωση ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού, Υποστράτηγος Λύσανδρος Ξηρογίαννης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, ο τ. Βουλευτής και μεγάλος ευεργέτης της Ιεράς Μητρόπολης κ. Άγγελος Πνευματικός καθώς και πολλοί εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της Πόλης.

Στην φετινή Συναυλία, η οποία ήταν αφιερωμένη στους δύο προαχθέντες Κληρικούς της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος, το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο και τον Β΄ Γραμματέα-Πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη και την παρουσίασε η δ. Παρασκευή Καλαφάτη και συμμετείχαν παιδιά και έφηβοι, παρουσιάσθηκαν γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες Ελλήνων και ξένων συνθετών, καθώς και κάλαντα από τη Δημοτική μουσική μας παράδοση, ενώ ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης, Προϊστάμενος του Ενοριακού Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος.

Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και απένειμε ένα μικρό δώρο στα παιδιά της Χορωδίας, τα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή διακρίθηκαν σε άλλους τομείς (αθλητικούς αγώνες, μεταπτυχιακές σπουδές κ.τ.λ.), ή ακόμη συμπλήρωσαν πολλά χρόνια συμμετοχής στην Χορωδία – Ορχήστρα μας.

Εκ μέρους των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μίλησε η δ. Αντωνία Δεσίπρη φοιτήτρια του τμήματος βιοχημείας και βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς τον Σεβασμιώτατο και την Χορωδία-Ορχήστρα της Ιεράς Μητρόπολης και τους υπευθύνους της.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, συνεχάρη τα παιδιά, τα οποία μαζί με τα προ αυτών μέλη της Χορωδίας-Ορχήστρας, επί 42 ολόκληρα χρόνια πραγματοποιούν αυτή την Εκδήλωση, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον ομιλητή π. Θεοφύλακτο, ενώ ευχαρίστησε τον μαέστρο κ. Παύλο Κουρμπέτη, καθώς και τα αδέλφια του μουσικούς Κωνσταντίνο, Βασιλική και Αλεξάνδρα, την υπεύθυνο του Παιδικού Τμήματος κ. Άννα Ροδά, αλλά πρωτίστως και ιδιαιτέρως την Γενική Υπεύθυνη της Χορωδίας – Ορχήστρας κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, Καθηγήτρια – Θεολόγο, γιατί παραλαμβάνουν από τους καλούς τους γονείς, τα μικρά παιδιά στη Χορωδία και με φροντίδα, στοργή και αγάπη τα μεγαλώνουν.

 

     

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων