24/10/2018 25/10/2018 Στις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας αλλά και τη σχέση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο αναφέρθηκε ο  Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή της TRT «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» καλεσμένος του δημοσιογράφου κ.Σωτήρη Πολύζου.   Ο κ.Ιγνάτιος, στην αρχή της εκπομπής αναφέρθηκε στο θέμα...
24 Οκτωβρίου, 2018 - 12:31
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2018 - 8:22

Μητρ.Δημητριάδος: H Εκκλησία δεν είναι όργανο του Kράτους

Διαδώστε:
Μητρ.Δημητριάδος: H Εκκλησία δεν είναι όργανο του Kράτους

Στις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας αλλά και τη σχέση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο αναφέρθηκε ο  Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή της TRT «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» καλεσμένος του δημοσιογράφου κ.Σωτήρη Πολύζου.

 

Ο κ.Ιγνάτιος, στην αρχή της εκπομπής αναφέρθηκε στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, τονίζοντας ότι «όλοι ζητάμε τους διακριτούς ρόλους. Όλοι θέλουμε μέρα με την ημέρα και η Εκκλησία να μην είναι και να μην θεωρείται όργανο του Κράτους, και το Κράτος να είναι ελεύθερο να κάνει από που πιστεύει και αυτό που του αρμόζει». Επίσης ο κ. Ιγνάτιος πρόσθεσε πως «στην συγκεκριμένη περίπτωση και νομίζω απόλυτα δικαιολογημένα, θεωρούμε ότι προκειμένου να συμβεί αυτό δεν χρειάζεται καθόλου μα καθόλου η Συνταγματική αλλαγή και η παρέμβαση στο Σύνταγμα.»

«Είναι κάτι που έχω την αίσθηση ότι περισσότερο γίνεται θα το πω καθαρά για εσωτερική κατανάλωση μέσα από κάποιες εμμονές, ίσως πολλές φορές και καθαρά ιδεολογικές και δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντικείμενο. Το κράτος μπορεί κάλλιστα με νομοθετικές ρυθμίσεις με την υπάρχουσα Συνταγματική τάξη να παρέχει και να δημιουργεί προϋποθέσεις, που συνεχώς και μέρα με την ημέρα θα είναι η διαμόρφωση των ρόλων Εκκλησίας και Κράτους προς το βελτιότερο» – ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος ανέφερε ότι »αυτή τη στιγμή τα άρθρα που περιλαμβάνει το Σύνταγμά μας, ως έχει διασφαλίζουν την ομαλή σχέση Κράτους και Εκκλησίας στην Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή έρχεται το ίδιο το Σύνταγμα και ρυθμίζει αυτές τις σχέσεις, που είναι ευαίσθητες, που έχουνε μία παράδοση ιστορική πίσω τους, που πρέπει εξαιρετικά τούτη την περίοδο να τις προσέξουμε όσο ποτέ άλλοτε. Αν θέλετε λοιπόν την άποψή μας, εμείς πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται καν να τεθεί θέμα συνταγματικής αλλαγής σε ότι αφορά τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα και έχουν σχέση με την Εκκλησία».

Για την πρόσφατη κρίση μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος υπογράμμισε ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο μακροβιότερος θεσμός, έχει τεράστια σοφία, σύνεση και εμπειρία. Βεβαίως κάθε φορά καλείται να αντιμετωπίσει κρίσεις και καταστάσεις όπως και αυτή που έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό, και θέλω να πιστεύω ότι θα εξελιχθούν όλα πάλι με γνώμονα πρώτα-πρώτα ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να έχουν εμπειρία και να εντάσσονται ουσιαστικά και σωστά στην ορθοδοξία.»

«Βεβαίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε και έχει αυτό το προνόμιο, εφόσον ουσιαστικά αυτό είχε δώσει και την πρώτη ας το πούμε έτσι αυτοκεφαλία στο Κίεβο και στη συνέχεια στη Ρωσία, να παρέμβει για να δώσει μία λύση σε αυτό το ζήτημα. Σε ένα αίτημα ενός λαού μέσω του Κοινοβουλίου, βεβαίως ακολουθώντας κανονικές διαδικασίες. Αυτές θα κριθούν στην πορεία, διότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν και πάλι στην Ορθόδοξη Εκκλησία» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ.Ιγνάτιος.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ελλάδα και τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος έδειξε ότι είναι ένα θέμα που στο μέλλον θα ξεπεραστεί. «Είναι πράγματα που έχουν να κάνουν πολλές φορές και με τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά καμιά φορά και με διευθετήσεις, όχι του οικουμενικού χαρακτήρα της Ορθοδοξίας, αλλά ανάμεσα στις δύο εκκλησίες από ζητήματα που προκύπτουν.

Στα μάτια των ανθρώπων όντως καμιά φορά αναρωτιέται κανείς, αξίζει τον κόπο; Θέλω να πιστεύω ότι αυτά είναι αυτά που εύκολα ξεπερνιούνται…» υπογράμμισε ο Σεβ. κ.Ιγνάτιος

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων