19/11/2022 19/11/2022 Συνεχίζονται οι τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Η Νέα Ιωνία του Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, υπό...
19 Νοεμβρίου, 2022 - 12:30
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2022 - 12:33

100 Χρόνια Μικρασιατική Καταστροφή: Aφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή από την Ι.Μ Δημητριάδος

Διαδώστε:
100 Χρόνια Μικρασιατική Καταστροφή: Aφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή από την Ι.Μ Δημητριάδος

Συνεχίζονται οι τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Η Νέα Ιωνία του Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, δια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»,     η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων», συνδιοργανώνουν ένα ενιαίο συλλογικό πρόγραμμα που καλύπτει όλο το επετειακό έτος 2022 με εκδηλώσεις Μνήμης, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873, με οικογενειακή καταγωγή από την Αδριανούπολη της Θράκης.  Τις Γυμνασιακές του σπουδές έκανε στο Βέλγιο όπου μετετέθη ο πατέρας του ως Διπλωμάτης. Σε ηλικία μόλις 16 ετών παίρνει το Πρώτο Βραβείο Μαθηματικών του Βελγίου. Περατώνει τις σπουδές του στη Στρατιωτική Σχολή Μηχανικών του Βελγίου και ως μηχανικός πλέον μεταβαίνει στην Αίγυπτο για τα έργα του Ασουάν για δύο χρόνια. Εκεί, στην ενασχόλησή του με την Πυραμίδα του Χέοπος, ανακαλύπτει τη γοητεία των Μαθηματικών στην οποίαν ενδίδει και στην οποίαν αφοσιώνεται με πάθος εγκαταλείποντας την ειδικότητα του μηχανικού.

Το 1900 και σε ηλικία 27 ετών επιστρέφει στο Βερολίνο αποφασισμένος να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη Μαθηματική Επιστήμη. Το 1904 αναγορεύεται Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Γκαίτινγκεν και τον επόμενο χρόνο Υφηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο ενώ – παράλληλα – διδάσκει και σε άλλα Γερμανικά Πανεπιστήμια.

Σύγχρονός του ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879 – 1955) με τον οποίον αλληλογραφούν πάνω σε θέματα Μαθηματικών, στην οποίαν αλληλογραφία φαίνεται η εκτίμηση και ο θαυμασμός του Αϊνστάιν για τον Έλληνα Μαθηματικό, έχοντας παράλληλα την ίδια αντιμετώπιση από όλους τους συγχρόνους του. Τότε τον καλεί στην Ελλάδα ο Ελευθέριος Βενιζέλος προκειμένου να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, 1919.

Οργάνωσε το Πανεπιστήμιο, ιδρύοντας νέα τμήματα και Βιβλιοθήκη. Όμως ενώ ήταν όλα έτοιμα για να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο, τους πρόλαβαν τα γεγονότα του ’22.

 

Κατόπιν μια απόπειρας για την διοργάνωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που προσέκρουσε στους «συναδέλφους» του, το 1932 ο Κων. Καραθεοδωρή επιστρέφει στο Μόναχο, στη συνέχεια θα πάει στην Αμερική επισκεπτόμενος τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Μασαχουσέτης, για να επανέλθει οριστικά στο Μόναχο όπου θα μείνει μέχρι το θάνατό του, στις 2 Φεβρουαρίου 1950.

 

Ο Κων. Καραθεοδωρή με τη σύζυγό του Ευφροσύνη απέκτησαν 2 παιδιά, τον Στέφανο και τη Δέσποινα.

 

Η τιμητική αυτή εκδήλωση θα ξεκινήσει με την ανάγνωση της τοποθέτησης – Χαιρετισμού του π. Αποστόλου Μαλαμούση, Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου –  Αρχιερατικού Επιτετραμμένου Δημοσίων Σχέσεων με τη Βαυαρική Πολιτεία, Αντιπροέδρου «Μαγνήτων Κιβωτού», ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής.

 

Η βιογράφος του Κων. Καραθεοδωρή και πνευματικό τέκνο της κόρης του, Δέσποινα Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη, με λόγο και εικόνα   θα  ταξιδέψει το κοινό  στις Βρυξέλλες, στην Αίγυπτο, στο Βερολίνο, στη Σμύρνη, στην Αθήνα,  στο Μόναχο, στη γεμάτη ενδιαφέρον, συγκινήσεις, επιτυχίες  και απογοητεύσεις στιγμές της ζωής του ανθρώπου, που ο Αϊνστάιν αναγνώριζε ως δάσκαλό του στα μαθηματικά.

 

Η κυρία Δέσποινα Βλαχοστέργιου – Βασβατέκη, Συγγραφέας, Ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Φίλων και του Μουσείου Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων και Ακαδημαϊκών Βερολίνου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή», θα πραγματοποιήσει την Κεντρική Ομιλία με θέμα:

 

«Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΚΑΙ ΤΟ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ»

 

Θα επακολουθήσει η παράθεση απόψεων ομόχρονων του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επιστημόνων, από την πρόεδρο της Πολιτιστικής Εστίας «ΙΩΝΕΣ», Αργυρώ Μάμαλη – Κοπάνου, που θα συντονίσει και την εκδήλωση,  στην προσπάθεια να φωτίσει την πολύπλευρη προσωπικότητά του.

 

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσική  του Σεμπάστιαν Μπαχ, αγαπημένου  συνθέτη  του Κων. Καραθεοδωρή, από τους καθηγητές Μουσικού Σχολείου Βόλου, Κοντυλένια Βλαχοδημήτρη, φωνή και Ηλίας Στασινός, πιάνο.

 

Και όπως πάντοτε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος θα έχει την καταληκτική τοποθέτηση και το  κλείσιμο της εκδήλωσης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων