11/02/2022 11/02/2022 Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή διάλεξη του αιδ. Γκράχαμ Μακ Γκιτς (Graham McGeoch), Καθηγητή της Faculdade Unida de Vitória της Βραζιλίας, με θέμα «Η ρωσική θεολογία της διασποράς και η θεολογία της Απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική», την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2022. Η διάλεξη αυτή ήταν η δεύτερη του...
11 Φεβρουαρίου, 2022 - 20:47
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2022 - 19:33

Διάλεξη: Η ρωσική θεολογία της διασποράς και η θεολογία απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική

Διαδώστε:
Διάλεξη: Η ρωσική θεολογία της διασποράς και η θεολογία απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή διάλεξη του αιδ. Γκράχαμ Μακ Γκιτς (Graham McGeoch), Καθηγητή της Faculdade Unida de Vitória της Βραζιλίας, με θέμα «Η ρωσική θεολογία της διασποράς και η θεολογία της Απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική», την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2022.

Η διάλεξη αυτή ήταν η δεύτερη του κύκλου εκδηλώσεων «Καιρός του Ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου για το 2022, και δόθηκε στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον γνωστό καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο Πωλ Λαντουσέρ (Paul Ladouceur).

Ο ομιλητής ανέπτυξε τα κοινά θέματα που εμφανίζονται στα δυο αυτά θεολογικά ρεύματα, την ρωσική θεολογία της διασποράς και την θεολογία της Απελευθέρωσης, όπως ενδεικτικά η φροντίδα για τους φτωχούς, η ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια και η δράση του Θεού μέσα στην ιστορία. Η παρουσία αυτών των κοινών θεμάτων καταδεικνύει την επίδραση σημαντικών θεολόγων της μιας κίνησης στην άλλη, όπως λ.χ. του Νικολάου Μπερντιάγιεφ, του Χουάν Λουίς Σεγκούντο και του Λεονάρντο Μποφφ.

Οι επαφές των δυο ρευμάτων μεταξύ τους οφείλονται εν πολλοίς στην κοινή παρουσία και επαφή τους στο Παρίσι, μια πόλη με μεγάλο συμβολικό κεφάλαιο που παρείχε δυνατότητες επικοινωνίας τόσο ανάμεσα στα χριστιανικά δόγματα, όσο και ανάμεσα στο χριστιανισμό και την κοσμική, συχνά επαναστατική διανόηση. «Θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε αν είναι δυνατόν να επεκταθεί η χρήση του όρου Ρωσική Θεολογία της διασποράς ώστε να συμπεριλάβει “περιφέρειες”, όπως η Λατινική Αμερική, όπου εγκαταστάθηκαν Ρώσοι;» διερωτήθηκε ο ομιλητής. «Μήπως αυτή η Ρωσική Θεολογία (με τις δικές της εσωτερικές ανησυχίες) που παλεύει με τη Ρωσική Θρησκευτική Αναγέννηση κινείται σε μια καθοριστικά διαφορετική κατεύθυνση από μια κοσμική Θεολογία της Απελευθέρωσης; Ή μήπως οι συζητήσεις για την ανθρώπινη ελευθερία στις δυο αυτές θεολογίες είναι γνώριμες ιδέες και έννοιες που συζητιούνται σε άγνωστους συνδυασμούς και πλαίσια;»

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την πρόσληψη συγκεκριμένων συγγραφέων των δυο ρευμάτων, με την εμπλοκή της θεολογίας στην υποστήριξη ή την υπονόμευση των ολοκληρωτικών καθεστώτων στη Λατινική Αμερική, με τα προβλήματα των γλωσσικών ορίων και των μεταφράσεων και την διάδοση της θεολογικής σκέψης μέσα από την λογοτεχνία, αλλά εν τέλει και με την εμπλοκή της θεολογίας με κινήματα όπως ο κοινοτισμός, o ειρηνισμός αλλά και η αναρχία.

Το βίντεο της εκδήλωσης, μαζί με τη συζήτηση, θα αναρτηθεί σύντομα στο κανάλι της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στο YouTube.

Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του Ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, στις 7.00μ.μ. με ομιλήτρια την Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με θέμα: «Χριστιανικά αποκαλυπτικά οράματα και κλιματική αλλαγή: μια πρόταση οικολογικής κριτικής ανάγνωσης των βιβλικών κειμένων για τα έσχατα».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων