29/03/2020 29/03/2020 Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου λειτούργησε σήμερα, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών και μεταδόθηκε απ’ ευθείας από τον τηλεοπτικό Σταθμό ASTRA και τον Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία». Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από την Ευαγγελική περικοπή, αναφέρθηκε στην αναμέτρηση...
29 Μαρτίου, 2020 - 13:17
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2020 - 13:04

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Από την μάχη που δίνουμε όλοι μαζί θα είμαστε νικητές»

Διαδώστε:
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Από την μάχη που δίνουμε όλοι μαζί θα είμαστε νικητές»

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου λειτούργησε σήμερα, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών και μεταδόθηκε απ’ ευθείας από τον τηλεοπτικό Σταθμό ASTRA και τον Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία».

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από την Ευαγγελική περικοπή, αναφέρθηκε στην αναμέτρηση πίστης και απιστίας στην ψυχή του τραγικού πατέρα, ο οποίος έβλεπε το παιδί του να βασανίζεται από την ενέργεια των δαιμόνων, ενώ κανείς, ούτε οι Μαθητές, ήταν σε θέση να το βοηθήσει: «Ο πατέρας μίλησε με ειλικρίνεια. Ομολόγησε την αμφιβολία του. Και ο Κύριος θεράπευσε το παιδί και το ελευθέρωσε από την κυριαρχία των δαιμόνων. Προέκρινε δε, ως αποτελεσματικά μέσα για τη  αντιμετώπιση του διαβόλου, την προσευχή και την νηστεία…». Αναφερόμενος στο αληθινό νόημα της Νηστείας, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «αυτή δεν αρκεί μόνο να περιορίζεται στις τροφές, αλλά η στέρησή της να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να νηστέψουμε τον εγωισμό μας, τα πάθη και τις αδυναμίες μας, που μας χωρίζουν από τον Θεό και τους ανθρώπους. Η Προσευχή διατηρεί την κοινωνία με τον Θεό…».

Ο Σεβασμιώτατος στάθηκε ιδιαίτερα στην στάση του Κυρίου, «τον Οποίο καλούμαστε να μιμηθούμε. Ο Χριστός διαρκώς κατεβαίνει ανάμεσά μας και συναντά τα πάθη και τις αδυναμίες μας, καλώντας μας σε μετάνοια, αφού πρώτα μας ευεργετήσει. Δεν λειτουργεί με την ανθρώπινη Δικαιοσύνη, με την δική μας λογική. Δεν απορρίπτει, ούτε επιτιμά την ασταθή πίστη του πατέρα, όπως, ενδεχομένως, θα κάναμε εμείς, που είμαστε έτοιμοι να κατακεραυνώσουμε κάθε άνθρωπο που παλεύει μεταξύ πίστης και απιστίας, να χωρίσουμε τους ανθρώπους σε πιστούς και απίστους, εμείς οι δήθεν αναμάρτητοι. Ο Χριστός, όμως, συγκατανεύει. Είναι σπλαχνικός και ελεήμων, συγχωρεί, χωρίς καν να εξασφαλίσει την πίστη του πατέρα. Και έρχεται η πίστη και η μετάνοια…».

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κάλεσε να σκεφθούμε τί συμβαίνει στην ζωή μας τούτες τις μέρες: «χάσαμε αυτό που είχαμε, πρώτος εγώ, οι Ιερείς μας, ο λαός μας. Είχαμε την Λατρεία μας, τους Ναούς μας, τις Ακολουθίες μας, μια ζωή που ζούσαμε και χαιρόμασταν. Και να, που ήρθε μια στιγμή, που όλα ανατράπηκαν και ήρθε η στιγμή να λειτουργήσουμε όπως λειτουργεί ο Χριστός. Δεν μας αρμόζει να καταδικάζουμε, αλλά να σώσουμε, με την στάση, την συμπεριφορά, το ήθος και την πίστη μας, που τώρα αναμετριέται με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Αν σταθούμε όπως ο Χριστός θέλει, τότε θα έρθει η ώρα της λύτρωσης, γιατί ο Χριστός μετρά την κρίσιμη στιγμή την στάση του καθενός μας και μας θέλει υπεύθυνους, αναζητώντας την πίστη που θα φέρει το θαύμα. Από την μάχη που δίνουμε όλοι μαζί θα είμαστε νικητές. Ο Χριστός γνωρίζει ότι με πόνο ψυχής στερούμαστε αυτά που η Χάρις Του μας έχει χαρίσει, αλλά είναι μαζί μας και ετοιμάζεται να ανέβει στον Γολγοθά και μας θυμίζει ότι στις δύσκολες στιγμές δεν είμαστε μόνοι».

Καταλήγοντας, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «όσο πλησιάζει το Πάσχα, τόσο ο πόνος μεγαλώνει. Ας γίνει πιο έντονη η προσευχή μας. Ας σταθούμε ακόμα πιο άξιοι των περιστάσεων. Ας ισχυροποιήσουμε την ενότητά μας. Μη βιαστούμε να κρίνουμε και να κατακρίνουμε, επιρρίπτοντας διαρκώς τις ευθύνες στους άλλους, αγνοώντας τις δικές μας ευθύνες, τις αμαρτίες και τα ελλείμματά μας. Ο Χριστός μας δείχνει τον δρόμο. Δεν έκρινε την απιστία του πατέρα, αλλά θεράπευσε τον γιό του. Αν αυτή είναι η στάση μας, τότε θα γιορτάσουμε το Πάσχα…».

 

Για να δείτε το βίντεο από το κήρυγμα του Σεβ.Δημητριάδος κ.Ιγνατίου, πατήστε εδώ ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας imd.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων