23/10/2023 23/10/2023 Εφτακόσιες μερίδες φαγητού έφθασε να διανέμει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού για τους πλημμυροπαθείς του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής. Η Μητρόπολη ήταν δίπλα στα πληγέντα νοικοκυριά και τις οικογένειες από την πρώτη στιγμή. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος μίλησε σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το αξιόλογο έργο της Εκκλησίας που ήταν...
23 Οκτωβρίου, 2023 - 13:25
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2023 - 13:30

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεν γονατίζουμε, δεν απελπιζόμαστε»

Διαδώστε:
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεν γονατίζουμε, δεν απελπιζόμαστε»

Εφτακόσιες μερίδες φαγητού έφθασε να διανέμει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού για τους πλημμυροπαθείς του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής. Η Μητρόπολη ήταν δίπλα στα πληγέντα νοικοκυριά και τις οικογένειες από την πρώτη στιγμή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος μίλησε σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το αξιόλογο έργο της Εκκλησίας που ήταν δίπλα σε κάθε άνθρωπο που βρισκόταν σε θέσης ανάγκης και εξαίρει τη συγκινητική αλληλεγγύη που επιδείχτηκε στους δύσκολους καιρούς.

«Δεν αποκάμουμε, δεν γονατίζουμε, δεν απελπιζόμαστε», είναι το μήνυμα που στέλνει, ενώ μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ανακοινώνει πως σύντομα θα ξεκινήσουν δύο νέα προγράμματα για τρόφιμα σε μαθητές τόσο του Βόλου όσο και του Νοτίου Πηλίου.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος κινητοποιήθηκε αστραπιαία αθόρυβα και διακριτικά για να καλύψει ανάγκες. «Αναπληρώσαμε τα Σπίτια Γαλήνης που αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω των πλημμυρών και δώσαμε φαγητό στις οικογένειες του Νέου Δέλτα, που είχαν χάσει την οικοσυσκευή τους. Αξιοποιήσαμε τα μέσα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας και φθάσαμε να παράγουμε 700 μερίδες φαγητού την ημέρα. Στη συνέχεια, τα πράγματα εξομαλύνθηκαν και σήμερα διανέμουμε περίπου 600 μερίδες φαγητού.

Επίσης, τροφοδοτήσαμε τις οικογένειες με πολλούς τόνους νερό που δεχτήκαμε, διότι είχαμε χώρους για να το αποθηκεύουμε και να το δίνουμε στον Βόλο και στο Πήλιο.

Ακόμη, αξιοποιήσαμε προσφορές που είχαμε με πολλά είδη απορρυπαντικών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι άνθρωποι στον καθαρισμό των σπιτιών τους, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα», ενημερώνει.

Αυτή τη στιγμή από την εικόνα που έχει η Μητρόπολη φαίνονται ότι τα πράγματα εξομαλύνονται μέρα με την ημέρα και υπάρχει προσδοκία ότι σύντομα θα επιστρέψουμε την κανονικότητα. «Όμως εμείς είμαστε αρωγοί σε κάθε ανάγκη που υπάρχει», επισημαίνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, τονίζοντας ότι και στον τομέα της στέγασης άστεγων παρέχονται Υπηρεσίες μέσω του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων ο «Εσταυρωμένος» με την Εκκλησία να περιμένει να δει αν υπάρχει κάποια ξεχωριστή περίπτωση, για την οποία μπορεί να κινητοποιηθεί.

Μέριμνα για τους μαθητές

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού λαμβάνει μέριμνα και για τους μαθητές.

«Εμείς συνεχίζουμε να προσφέρουμε. Είχαμε συνάντηση με θεολόγους καθηγητές και με τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη και παροτρύναμε αν υπάρχουν μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να μην φοβηθούν, να μας ενοχλήσουν να βρούμε λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιγνάτιος.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ελπίζει ότι πέραν του προγράμματος για φαγητό στους μαθητές που υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας, σύντομα θα ξεκινήσει ημερήσιο πρόγραμμα φαγητού στα σχολεία, όπως συνέβη και πέρυσι, που διανέμονταν καθημερινά 150 μερίδες φαγητού.

Επίσης, θα υλοποιηθεί αντίστοιχο πρόγραμμα για τους μαθητές του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Συγκινητική η αλληλεγγύη

Μέσα από όλη αυτήν την κινητοποίηση, το ιδιαίτερο ενθαρρυντικό και άξιο μνείας ήταν η συγκινητική προσφορά για συμπαράσταση στον συνάνθρωπο που συναντούσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού απ’ όλους τους φορείς και τους εθελοντές.

«Υπήρξε τεράστια αλληλεγγύη και από την Ιερά Σύνοδο και τον αρχιεπίσκοπο. Σκεφθείτε ότι φροντίσαμε να στείλουμε πράγματα, όπως ρούχα, ακόμη και στα χωριά του κάμπου, γιατί εκεί υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη ρουχισμού.

«Θέλω να συγχαρώ μία ομάδα Χριστιανών εθελοντών που βοηθούσαν τους πλημμυροπαθείς να απομακρύνουν τις λάσπες και τα χώματα από τα σπίτια τους με πολλή διακριτικότητα.

Θα σας πω ένα περιστατικό. Όταν οι ιερείς μας πήγαν στην Καραμπατζάκη για να δώσουν είδη καθαρισμού στους πληγέντες, δέχτηκαν λεκτική επίθεση από πλημμυροπαθή που τους ρωτούσε «Που είναι η κάμερα;». Οι ιερείς ξαφνιάστηκαν και ενημέρωσαν ότι δεν είχαν κάμερα και ότι ο λόγος που βρίσκονταν εκεί ήταν για να μεταφέρουν πράγματα. Ο πλημμυροπαθής συγκινήθηκε. «Είστε οι πρώτοι που έρχονται χωρίς κάμερα. Μόνο εσείς το κάνετε», είπε. Από την πλευρά μας σταθήκαμε όσο μπορούσαμε πιο πολύ και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος συγχαίρει ακόμη τους φορείς του τόπου και γενικότερα εθελοντές, ενώ ανακοινώνει μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ την πρόθεσή του να τιμήσει το Πυροσβεστικό Σώμα, την Αστυνομία και όλους τους φορείς, που πρωτοστάτησαν να βοηθήσουν τον κόσμο και να μη έχουμε θύματα, ιδιαίτερα στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας.

Ακόμη, συγχαίρει τους ιερείς, οι οποίοι φρόντισαν από τις πρώτες ώρες ακόμη να δίνουν νερό σε πληγέντες, ώστε να μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, και μάλιστα στο Πήλιο, όπου πέρασαν από σπίτι σε σπίτι.

Ο άνθρωπος πλασμένος να αντέχει

Εκτός από την αλληλεγγύη που συνάντησε, ο Μητροπολίτης δεν θα ξεχάσει και το κουράγιο που έβλεπε να έχουν οι πλημμυροπαθείς.

«Μέσα σε όλη αυτήν την καταστροφή ανέλαβαν αμέσως να καθαρίσουν τα σπίτια τους και να βγάλουν τις λάσπες. Ήταν συγκινητική εικόνα νομίζω. Ο άνθρωπος είναι πλασμένος από τον Θεό να αντέχει», σημειώνει.

Ο ίδιος επισημαίνει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε συνέπειες από το πρόβλημα που παρουσιάζεται παγκόσμια, την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να κατανοήσουμε όλοι την ευθύνη που έχουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι να προστατέψουμε το περιβάλλον μας.

Θα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια και να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις από εδώ και πέρα για να μη συμβούν χειρότερα.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να μάθουμε ότι ο Θεός μας έδωσε τη Δημιουργία όχι για να την κατακτήσουμε ή να την ιδιοποιηθούμε, αλλά για να τη διατηρήσουμε.

Πρέπει να αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο ο ένας από τον άλλο. Δεν αποκάμουμε, δεν γονατίζουμε, δεν απελπιζόμαστε. Με προσευχή, προσοχή και δύναμη θα ξαναφτιάξουμε τον τόπο μας όπως ήταν και ακόμη καλύτερα. Εμείς συμβάλλουμε να υπάρχει ενότητα και αυτή η ενότητα είναι το μεγαλύτερό μας όπλο».

Ομάδα Χριστιανών Εθελοντών εν δράσει στα πλημμυρισμένα σπίτια

Από την κινητοποίηση των εθελοντών

Εθελοντές από όλη την Ελλάδα και στο Εξωτερικό σήκωσαν μανίκια και καθάρισαν πλημμυρισμένους χώρους

Η προσφορά για αλληλεγγύη από ομάδα Χριστιανών ήταν πραγματικά κάτι το ξεχωριστό. Ηγέτης αυτής της ομάδας είναι ο ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας στον Βόλο Μελέτης Μελετιάδης, με τον οποίο ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε.

«Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους πονεμένους, σε όλους αυτούς που πληγώθηκαν και δυσκολεύονται. Ο Χριστός είπε να αγαπήσουμε τον πλησίον μας, Αν δε το πράξουμε αυτό ως Χριστιανοί, έχουμε πρόβλημα», επισημαίνει ο ίδιος.

Μέλη που δραστηριοποιήθηκαν στον καθαρισμό σπιτιών είναι περισσότεροι από 150 έφηβοι, παιδιά, μεσήλικες, άνδρες γυναίκες κάθε ηλικίας, μέχρι και εθελοντές 70 χρονών.

Η ομάδα ενισχύθηκε από εθελοντές από την Αθήνα, τη Σαντορίνη, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα.

Ακόμη, ενισχύθηκε από εθελοντές από τη Γερμανία, την Αμερική, το Πακιστάν, το Ιράν, την Ινδία, τη Συρία.

Όλοι ήταν εξοπλισμένοι με τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής προστασίας, σήκωσαν μανίκια και ανέλαβαν δράση.

«Αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε τον καθαρισμό έχοντας στο πλάι μας εθελοντές από τη Σαντορίνη. Απομακρύνουμε τη λάσπη από ένα υπόγειο στην Αγριά. Έχουμε ήδη καθαρίσει δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, το ΕΠΑΛ στο Φυτόκο.

Εχουμε εργαλεία που ρίχνουν το νερό με πίεση, ώστε να απομακρύνονται οι λάσπες. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε ακόμη και εκσκαφείς», καταλήγει.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων