20/07/2023 20/07/2023 Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Αλυκών χοροστάτησε, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία πλήθους προσκυνητών. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην τραγική εμπειρία των πυρκαγιών, που πλήττουν την πατρίδα μας και κάλεσε σε προσευχή για τους άνδρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας, «που...
20 Ιουλίου, 2023 - 12:55
Τελευταία ενημέρωση: 20/07/2023 - 13:00

Δημητριάδος Ιγνάτιος για πυρκαγιές: «Η απληστία καταστρέφει το περιβάλλον»

Διαδώστε:
Δημητριάδος Ιγνάτιος για πυρκαγιές: «Η απληστία καταστρέφει το περιβάλλον»

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Αλυκών χοροστάτησε, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία πλήθους προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην τραγική εμπειρία των πυρκαγιών, που πλήττουν την πατρίδα μας και κάλεσε σε προσευχή για τους άνδρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας, «που δίνουν την μάχη για ν’ αντιμετωπιστεί η κατάσταση, που εν πολλοίς οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που συμβαίνει στον κόσμο, η οποία, με την σειρά της, οφείλεται στην ανθρώπινη παρέμβαση. Ο Θεός μάς παρέδωσε την γη, που υπάρχει για να υπάρχουμε κι εμείς. Όμως, η απληστία του ανθρώπου καταστρέφει διαρκώς το περιβάλλον, δημιουργώντας έναν τεχνικό πολιτισμό, που βασίζεται στην εξάντληση των φυσικών πηγών. Ο άνθρωπος υπερβαίνει τις δυνάμεις του, χτίζει καινούργιους πύργους της Βαβέλ και βιώνει τις τραγικές συνέπειες των επιλογών του.

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας, τί σημαίνει η ελευθερία, που μας έδωσε ο Θεός. Εκείνος μας έπλασε από αγάπη, μας έδωσε την πνοή Του και μας κατέστησε υπευθύνους των πράξεών μας. Και παρά την πτώση μας, μάς έστειλε τον Υιό Του, για να σώσει και πάλι τον κόσμο, όπως είχε προφητεύσει αιώνες πριν ο Προφήτης Ηλίας. Όμως, η σωτηρία δεν είναι καταναγκαστική, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της ελευθερίας μας, η καλή χρήση της οποίας θα μας καταστήσει μετόχους του Παραδείσου και της αιωνιότητας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «ο Προφήτης, παρά το γεγονός ότι έζησε σε ένα εχθρικό και διαβρωμένο περιβάλλον, είχε πλήρη εμπιστοσύνη στον Θεό και ακολουθούσε το θέλημά Του. Εμείς ακολουθούμε το θέλημα του Θεού; Αν το κάναμε, θα έπρεπε να προστατεύουμε το περιβάλλον μας, για να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας την ζωή και όχι τον θάνατο. Χρειάζεται να προσδιορίσουμε και πάλι την ζωή μας σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Αυτό μας διδάσκουν οι Άγιοι με την ζωή τους».

Ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον λαό για την παρουσία του στην πανήγυρη και μάλιστα σε συνθήκες καύσωνα, αλλά ζήτησε «να μην μείνουμε σε ένα απλό προσκύνημα. Να αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη να πράξουμε ό,τι καλύτερο για το περιβάλλον, για την φύση, που μας χάρισε ο Θεός, για τις μέλλουσες γενιές».

 

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων