09/11/2023 09/11/2023 Την ολόθυμη στήριξή του στην Εβραϊκή κοινότητα του Βόλου εξέφρασε σήμερα από τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Νέας Ιωνίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μετά από τα τελευταία, μεμονωμένα, κρούσματα αντισημιτισμού, που παρατηρήθηκαν στην πόλη του Βόλου.  Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις αγαθές σχέσεις συνεργασίας και συναντίληψης της Τοπικής Εκκλησίας με...
09 Νοεμβρίου, 2023 - 13:02
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2023 - 13:05

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Καταδικάζουμε κάθε αντισημιτική πράξη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Καταδικάζουμε κάθε αντισημιτική πράξη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ολόθυμη στήριξή του στην Εβραϊκή κοινότητα του Βόλου εξέφρασε σήμερα από τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Νέας Ιωνίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μετά από τα τελευταία, μεμονωμένα, κρούσματα αντισημιτισμού, που παρατηρήθηκαν στην πόλη του Βόλου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις αγαθές σχέσεις συνεργασίας και συναντίληψης της Τοπικής Εκκλησίας με την ιστορική Εβραϊκή κοινότητα του Βόλου, που αναπτύχθηκαν επί Μητροπολίτου Ιωακείμ, την περίοδο της Κατοχής, εμπεδώθηκαν και στερεώθηκαν δε επί Αρχιερατείας Δαμασκηνού και Χριστοδούλου, μετέπειτα Αρχιεπισκόπου.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι, «ως Επίσκοπος αυτού του τόπου, νιώθω υπεύθυνος για όλους τους κατοίκους του, είμαι Πατέρας όλων. Αυτήν την παράδοση παρέλαβα.

Ο προκάτοχός μου Ιωακείμ έσωσε την Εβραϊκή κοινότητα την τραγική περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής. Γι’ αυτό, η φωτογραφία του κοσμεί την Εβραϊκή Συναγωγή της πόλης μας. Ο Προκάτοχός μου Δαμασκηνός έζησε στο στρατόπεδο Νταχάου τί σημαίνει αληθινός Ναζισμός και έφερε πάνω του τα στίγματα των βασανιστηρίων του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τιμούσε πάντοτε την μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού και του Ολοκαυτώματος και διεκήρυττε ότι στην Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ να υπάρξει αντισημιτισμός. Στα χνάρια τους βαδίζουμε κι εμείς, και δημιουργήσαμε, όλα αυτά τα χρόνια, κλίμα εμπιστοσύνης με τους Εβραίους συμπολίτες μας. Είναι δύσκολη η εποχή μας, αλλά δεν εκπροσωπεί τον λαό και την πόλη και εμάς τους ίδιους οποιαδήποτε αντισημιτική πράξη.

Γι’ αυτό, καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε αντισημιτική πράξη και σας καλώ να είστε μαζί μου σ’ αυτόν τον αγώνα, για να νιώθουν ασφάλεια όλοι στον τόπο μας. Το κήρυγμά μας θα παραμείνει πάντοτε ένα, ότι κάθε άνθρωπος είναι ζωντανή εικόνα του Θεού. Για τον λόγο αυτό, θα συμπαρασταθούμε, αν και εφόσον χρειαστεί, σε οποιαδήποτε ανθρωπιστική προσπάθεια για την ανακούφιση των θυμάτων του πολέμου και ιδιαίτερα για τα παιδιά, γιατί για μας ο κάθε άνθρωπος είναι ζωντανή εικόνα του Θεού και κάθε απώλεια ανθρώπου είναι απώλεια της ανθρωπιάς μας. Να μην παρασυρθούμε σε πράξεις διχασμού, που θυμίζουν άλλες εποχές.

Το «Ποτέ Ξανά» είναι ένα μεγάλο μήνυμα που πρέπει να διαφυλάξουμε, ως κόριν οφθαλμού, ως Έλληνες και Ορθόδοξοι πιστοί, που ξέρουμε τί σημαίνει ανθρωπιά και πολιτισμός. Είθε να τελειώσει σύντομα οι πόλεμοι. Καλώ τους Εβραίους συμπολίτες μας να νιώθουν ασφαλείς. Εμείς θα σταθούμε κοντά τους και ταυτόχρονα, σε κάθε αδικημένο και πληγωμένο άνθρωπο και ιδιαίτερα στα παιδιά».

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων