29/08/2022 29/08/2022 Για την απλότητα και την ταπείνωση που διδάσκει με το βίο του ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αλλά και την αλλοτρίωση της σύγχρονης εποχής μίλησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος κατά τον Μ. Πανηγυρικό Εσπερινό της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Αγιάς.  Όπως στο ιστορικό μοναστήρι της Αγιάς έτσι και σε άλλες τρεις ιερές μονές αλλά...
29 Αυγούστου, 2022 - 16:36
Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2022 - 16:40

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος για την απλότητα, την ταπείνωση και την αλλοτρίωση της σύγχρονης εποχής

Διαδώστε:
Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος για την απλότητα, την ταπείνωση και την αλλοτρίωση της σύγχρονης εποχής

Για την απλότητα και την ταπείνωση που διδάσκει με το βίο του ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αλλά και την αλλοτρίωση της σύγχρονης εποχής μίλησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος κατά τον Μ. Πανηγυρικό Εσπερινό της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Αγιάς.

 Όπως στο ιστορικό μοναστήρι της Αγιάς έτσι και σε άλλες τρεις ιερές μονές αλλά και πολλούς ιερούς ναούς, που υπάγονται στην Ιερά Μητρόπολη, τιμήθηκε η Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου.

Την παραμονή της εορτής ο  Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, όπου τον πλαισίωσαν Κληρικοί της εκεί επαρχίας και πλήθος προσκυνητών.

Στο κήρυγμά του ο ιεράρχης τόνισε ότι ο Πρόδρομος «υπήρξε και είναι το πρότυπο της ζωής των Μοναχών, διακριθείς για την μοναδική απλότητα και ταπείνωσή του και την διακήρυξη της αλήθειας. Και σήμερα ο Μοναχισμός στον τόπο μας έχει μια Προδρομική αποστολή, αφού, όταν βιώνεται ορθά, δείχνει σε όλους μας τί σημαίνει καθαρότητα και αφιέρωση. Γίνεται, όμως, υπόδειγμα και για όσους επιλέγουν τον έγγαμο βίο, χαρακτηριστικά του οποίου πρέπει να είναι η πιστότητα και η εμπιστοσύνη για τους ανθρώπους που συνδέονται μεταξύ τους, για να ακολουθήσουν μία πορεία αγάπης, ενότητας, προσφοράς και θυσίας στη ζωή τους. Ο Μοναχισμός είναι πρότυπο λιτότητας και αυτάρκειας και για την οικογενειακή ζωή. Δεν υπάρχει κάτι ανώτερο από την υπέρβαση του «εγώ» και την βίωση της ενότητας, μάλιστα, στη δύσκολη εποχή μας, όπου πρέπει να μάθουμε τί είναι το αναγκαίο και περιττό.

Ο υπέρ καταναλωτισμός μας οδήγησε σε τραγικά αδιέξοδα, ενώ έχουμε ανάγκη από την ουσία, για να συγκροτήσουμε μια κοινωνία ενότητας, δικαιοσύνης και αλήθειας. Ο Πρόδρομος καυτηρίασε την διαφθορά, που δυστυχώς, παρατηρείται και στην εποχή μας. Όμως, υπάρχει η Εκκλησία και η Ορθόδοξη πίστη μας, με την οποία δίνουμε μαρτυρία αντίστασης στην διαφθορά, στην υπέρ κατανάλωση και σε ό,τι επιχειρεί να μας διχάσει. Όσο κι αν περισσεύει η αμαρτία, υπέρ περισσεύει η Χάρις, γεγονός που βιώνουμε πληθωρικά στην Τοπική μας Εκκλησία. Απόδειξη, η αναγέννηση των Μονών στον τόπο μας, που γίνεται λόγος ελπίδας για όλους. Γι’ αυτό, πρέπει οι Μοναχοί μας να συνεχίζουν να είναι υπόδειγμα ζωής, προσευχής και απλότητας».

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Συκής, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου κ. Μιχάλη Μιτζικού και πλήθους προσκυνητών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων