11/09/2023 11/09/2023 Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου λειτούργησε την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι «καθώς ξεκινά το νέο εκκλησιαστικό έτος, χρειαζόμαστε δύναμη από τον Λυτρωτή μας. Ο Χριστός δοκίμασε τον Σταυρικό θάνατο, ώστε, δι’ αυτού να έλθει η Ανάσταση και...
11 Σεπτεμβρίου, 2023 - 10:27
Τελευταία ενημέρωση: 11/09/2023 - 10:38

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε» – Επίσημη έναρξη ενοριακών Συσσιτίων

Διαδώστε:
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε» – Επίσημη έναρξη ενοριακών Συσσιτίων

Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου λειτούργησε την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι «καθώς ξεκινά το νέο εκκλησιαστικό έτος, χρειαζόμαστε δύναμη από τον Λυτρωτή μας. Ο Χριστός δοκίμασε τον Σταυρικό θάνατο, ώστε, δι’ αυτού να έλθει η Ανάσταση και η σωτηρία του ανθρώπου. Η σχέση μας με τον Σταυρό είναι εμπειρία ζωής και όχι θανάτου, γιατί είμαστε πλασμένοι για την Ανάσταση. Όμως, η πνευματική ζωή δεν είναι εύκολη, είναι δρόμος που περνά από Γολγοθά, από εμπειρίες σταυρικές, για να νιώσουμε την ανάγκη του Θείου ελέους και ότι η ζωή μας είναι στα χέρια Του. Να έχουμε υπομονή και να δεχόμαστε το θέλημα του Θεού, ενίοτε θέλημα διαπαιδαγώγησης. Μπορεί η κοσμική λογική να θέλει να μας πείσει ότι είμαστε παντοδύναμοι, όμως, έρχονται δοκιμασίες, σαν κι αυτές που ζούμε, που μας θυμίζουν ότι δεν είμαστε Θεοί. Είμαστε πλασμένοι από τον Θεό, με ελευθερία, που έχει τίμημα, γιατί, όταν γίνεται ασυδοσία, τότε ο άνθρωπος καταδυναστεύει την φύση, γίνεται βίαιος απέναντι στους άλλους κι έρχεται η μεγάλη δοκιμασία για να καταλάβει ότι δεν μπορεί ν’ αντικαταστήσει τον Θεό».

Αναφερόμενος στην φυσική καταστροφή που έπληξε τον τόπο, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «ο Θεός επιτρέπει δοκιμασίες και πειρασμούς, για να ενωθούμε ακόμη περισσότερο και να νιώσουμε την ανάγκη του ελέους Του. Να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα, την προσευχή και την ενότητά μας».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον Εφημέριο του Ναού π. Αντώνιο Μπογιατζόγλου, υπεύθυνο του Σπιτιού Γαλήνης της ενορίας, για το εξαιρετικό του έργο στην λειτουργία και προαγωγή του ιδρύματος. Εξήρε την φιλοτιμία του και την ευαισθησία του στο φιλανθρωπικό έργο, «καθώς εργάζεται με τρόπο θυσιαστικό. Στα μάτια του βλέπω την πίστη και την αποφασιστικότητα ότι καμιά δυσκολία δεν θα μας εμποδίσει να στηρίξουμε τους εμπερίστατους αδελφούς μας. Στο πρόσωπό του τιμώ όλους του ιερείς μας, που στην πόλη μας και στο Πήλιο, με προσωπικές θυσίες, στηρίζουν το ποίμνιό τους και κυρίως τους πιο ηλικιωμένους».

Επίσημη έναρξη των ενοριακών συσσιτίων

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Ευφροσύνου του Μαγείρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Συμμετείχαν οι Ιερείς – υπεύθυνοι των ενοριακών συσσιτίων και εκατοντάδες εθελόντριες, που στελεχώνουν τα Σπίτια Γαλήνης της Τοπικής μας Εκκλησίας. Στο τέλος του Εσπερινού τελέστηκε ο Αγιασμός ενάρξεως της λειτουργίας των Σπιτιών Γαλήνης, για το νέο εκκλησιαστικό έτος.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «διανύουμε σταυρώσιμη περίοδο για την πόλη, τον Νομό και όλη την Θεσσαλία. Η αδιανόητη φυσική καταστροφή μάς δείχνει πόση ανάγκη έχουμε από το έλεος του Θεού και μάς καλεί ν’ ανταποκριθούμε στις έκτακτες ανάγκες που προκαλεί». Ο Σεβασμιώτατος εξήρε την πληθωρική συμμετοχή των εθελοντριών, τον πολύμοχθο αγώνα για την λειτουργία των συσσιτίων, ενώ απένειμε τα εύσημα τους υπευθύνους Ιερείς, που πρωτοστατούν στο έργο της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής προσφοράς. «Νιώθω ευλογημένος από τον Θεό, διότι ο καθένας τους, με την προσευχή, με τα τάλαντα και την θυσιαστική διάθεσή τους, επιτελούν ένα σύγχρονο θαύμα. Γιατί πώς αλλιώς να ονομαστεί το γεγονός, ότι με την βοήθεια του Θεού και την δική σας, δεν υπάρχει κανείς νηστικός στον τόπο μας όλα αυτά τα χρόνια. Γι΄ αυτό σας ευγνωμονώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Ο κ. Ιγνάτιος κάλεσε όλους για επιπλέον αγώνα τούτες τις μέρες και τόνισε ότι δεν είναι δουλειά μας να αποδώσουμε ευθύνες. «Άλλοι θ’ ασχοληθούν με αυτές. Εμείς οφείλουμε να πράξουμε αυτό που ξέρουμε, να προσφέρουμε αγάπη, φαγητό, να στηρίξουμε οικογένειες που δοκιμάζονται, να παρηγορήσουμε ανθρώπους που πονούν. Αυτό είναι το έργο μας και είναι προέκταση της Θείας Λειτουργίας, η συνέχεια του Μυστηρίου της Ευχαριστίας. Στο όνομα του Κυρίου μας ξεκινήστε το έργο».

Ο Σεβασμιώτατος εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας των ενοριακών συσσιτίων, παρά τις δυσκολίες σε τρεχούμενο καθαρό νερό και ηλεκτροδότηση, με επίκεντρο το Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στις εγκαταστάσεις του οποίου θα παρασκευάζεται το φαγητό και διανέμεται στα Σπίτια Γαλήνης, που αδυνατούν, σ’ αυτή την συγκυρία, με ίδιες δυνάμεις, ν’ ανταποκριθούν. Ζήτησε, τέλος, «κανείς να μην αποκάμει. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και αυτή την φορά».

Υπενθυμίζεται ότι στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος λειτουργούν το Κέντρο Σίτισης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ» και τα Σπίτια Γαλήνης των κάτωθι Ιερών Ναών:

Αγίου Δημητρίου, Αγίας Αικατερίνης, Αγίων Αναργύρων, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Αγίου Βασιλείου, Μεταμορφώσεως, Αναλήψεως, Αγίων Θεοδώρων, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Γεωργίου Αγίου Κοσμά, Αγίου Τρύφωνος και Αγίου Γερασίμου Βόλου, Ευαγγελιστρίας, Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Σπυρίδωνος και Αγίου Νεκταρίου Ν. Ιωνίας, Αγίου Γεωργίου Αγριάς, Αγίας Παρασκευής Σούρπης, Αγίου Δημητρίου Αλμυρού, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλυκών, Τιμίου Προδρόμου Ανακασιάς, Αγίου Γεωργίου Ν. Αγχιάλου, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βελεστίνου και στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Σύνολο είκοσι οκτώ (28).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων