15/08/2023 15/08/2023 Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, η Εκκλησία της Δημητριάδος γιόρτασε και φέτος το Πάσχα του Καλοκαιριού, την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πλήθος προσκυνητών συνέρρευσαν στους Ναούς, στα Μοναστήρια και στα προσκυνήματα τα αφιερωμένα στην Χάρη Της και όχι μόνο, επιβεβαιώνοντας την εδραία και βαθειά ριζωμένη στις ψυχές ιερή σχέση του λαού μας με την...
15 Αυγούστου, 2023 - 14:30

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Στο πρόσωπο της Παναγίας τιμούμε κάθε γυναίκα»

Διαδώστε:
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Στο πρόσωπο της Παναγίας τιμούμε κάθε γυναίκα»

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, η Εκκλησία της Δημητριάδος γιόρτασε και φέτος το Πάσχα του Καλοκαιριού, την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πλήθος προσκυνητών συνέρρευσαν στους Ναούς, στα Μοναστήρια και στα προσκυνήματα τα αφιερωμένα στην Χάρη Της και όχι μόνο, επιβεβαιώνοντας την εδραία και βαθειά ριζωμένη στις ψυχές ιερή σχέση του λαού μας με την Κυρία Θεοτόκο.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο προσφυγικός Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του Βουλευτού Μαγνησίας κ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, εκπροσώπων των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών Αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους πιστού λαού. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, ενώπιον του Επιταφίου της Παναγίας, εψάλησαν τα εγκώμια της εορτής, κατά το τυπικό της Σιωνίτιδος Εκκλησίας.

Ακολούθως, στο προαύλιο του Ναού τελέστηκε η αρτοκλασία και ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε επικαίρως στους προσκυνητές. Ο Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι «οι Ορθόδοξοι τιμούμε την Παναγία με ξεχωριστό τρόπο, γιατί είναι η πρώτη μετά τον Τριαδικό Θεό και στο πρόσωπό Της τιμούμε την κάθε γυναίκα, γεγονός που δεν πρέπει να λησμονούμε, γιατί πολλές φορές υποτιμάται η γυναίκα. Τιμούμε την κάθε μητέρα, που φέρει στην αγκαλιά της το βρέφος, που είναι η ελπίδα για το μέλλον του κόσμου. Τιμούμε την δεομένη προς τον Θεό γυναίκα, κατά το πρότυπο της Παναγίας, που εναποθέτει την ελπίδα της στον Θεό, που υψώνει τα χέρια όχι για να ασκήσει βία, αλλά για να προσευχηθεί, με ελπίδα και εμπιστοσύνη και γίνεται υπόδειγμα πραότητος, καρτερίας και υπομονής. Γι’ αυτό, αν έχουμε πίστη στον Θεό, ουδέποτε μπορούμε να δικαιολογήσουμε οποιαδήποτε βία στην γυναίκα. Λυπούμαστε στην εποχή μας, διότι, ενώ προοδεύσαμε στην επιστήμη, στην τεχνολογία και σε τόσους άλλους τομείς, αφήσαμε πίσω τα πνευματικά, ξεχάσαμε την αξία της ενότητας στην οικογένεια, την τιμή του κάθε άλλου ως ζωντανή εικόνα του Θεού. Γι’ αυτό, πρέπει να επιστρέψουμε στις αληθινές μας παραδόσεις, που διδάσκουν την τιμή προς την Μητέρα και την κάθε Γυναίκα, όπως τιμούμε την Παναγία… Πρέπει να στηρίξουμε τις νέες Μητέρες, με κάθε κόστος και θυσία, τις νέες οικογένειες, ν’ αναλάβουν τις ευθύνες, για να καρποφορήσει η αγάπη και η ζωή…».

Ακολούθησε η λιτάνευση του Επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους της ενορίας.

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς, παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, του Βουλευτού Μαγνησίας κ. Χρήστου Μπουκώρου και πλήθους ευλαβών προσκυνητών.

Κατά την Θεία Λειτουργία αναγνώσθηκε το εόρτιο Μήνυμα του Ποιμενάρχου κ. Ιγνατίου, ο οποίος προ της απολύσεως τόνισε ότι «οι πανέλληνες, σ’ όλο τον κόσμο, εορτάζουμε την Παναγιά, Αυτήν που μας ενώνει ως κοινή Μητέρα και ακλόνητο σημείο αναφοράς. Να Την κρατήσουμε ως Μητέρα μας, τηρώντας τις Παραδόσεις, τις αξίες που παραλάβαμε από τους πατέρες μας, που συγκροτούν την ταυτότητά μας». Ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την μεγάλη χαρά του για το πλήθος των μητέρων, που κρατούν τα παιδιά στην αγκαλιά τους, στους Ναούς και στα προσκυνήματα της Παναγίας, τούτες τις μέρες: «Πολλά διακυβεύονται στην εποχή μας. Αυτό, όμως, που μπορούμε να κρατήσουμε ως πολύτιμο θησαυρό μας είναι η Πίστη, η Παναγιά μας, οι Άγιοι, τα Μοναστήρια μας, η ενότητά μας». Ευχαρίστησε τον Ηγούμενο Νεκτάριο για το σπουδαίο έργο που επιτελεί στην Μονή και στην ευρύτερη επαρχία του Αλμυρού, καλωσόρισε τους προσκυνητές από την Ρουμανία, με επικεφαλής τον Ηγούμενο Μιχαήλ και τους Αγιορείτες Πατέρες, από την Νέα Σκήτη, που έψαλαν στην πανήγυρη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων