01/12/2022 01/12/2022 Μεγάλη ευλογία για την Νέα Ιωνία και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, αποτελεί η έλευση τεμαχίου Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοχάρη του Νεαπολίτου στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Ν. Ιωνίας. Η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της Ιεράς Πανηγύρεως της ενορίας, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, στις 5.45μ.μ., από τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη...
01 Δεκεμβρίου, 2022 - 19:15
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2022 - 19:00

Η Μητρόπολη Δημητριάδος υποδέχεται το Ιερό Λείψανο του Αγίου Θεοχάρη του Νεαπολίτου στην Αγία Βαρβάρα Ν. Ιωνίας

Διαδώστε:
Η Μητρόπολη Δημητριάδος υποδέχεται το Ιερό Λείψανο του Αγίου Θεοχάρη του Νεαπολίτου στην Αγία Βαρβάρα Ν. Ιωνίας

Μεγάλη ευλογία για την Νέα Ιωνία και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, αποτελεί η έλευση τεμαχίου Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοχάρη του Νεαπολίτου στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Ν. Ιωνίας.

Η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της Ιεράς Πανηγύρεως της ενορίας, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, στις 5.45μ.μ., από τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, ο οποίος θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων στους δρόμους της ενορίας.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στις 5μ.μ. θα τελεστούν ο μεθεόρτιος Εσπερινός, το κτητορικό μνημόσυνο και η Ιερά Παράκληση της Αγίας Βαρβάρας.

Το ιερό Λείψανο θα παραμείνει προς προσκύνηση στον Ναό έως την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Συναξάρι Αγίου Θεοχάρη

Ο Θεοχάρης καταγόταν από τη Νεάπολη (Νεβσεχίρ) της Καππαδοκίας και ήταν ορφανός. Το 1740 κλείσθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, μαζί με άλλα χριστιανόπουλα, κατόπιν διαταγής του Σουλτάνου Αχμέτ. Κάποια μέρα, όμως, ο τοπικός δικαστής εκτίμησε τα προσόντα του Θεοχάρη και τον πήρε στο σπίτι του να περιποιείται τα ζώα του.

Το νεαρό παιδί γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του αφέντη του, ο οποίος του πρότεινε να τον παντρέψει με την κόρη του, αφού πρώτα γίνει μουσουλμάνος.Ο Θεοχάρης αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει και ο δικαστής θεώρησε την άρνησή του προσβλητική και τον απείλησε με βασανιστήρια.

Ο δικαστής επανέλαβε μετά από λίγες μέρες την πρότασή του, αλλά ο Θεοχάρης αρνήθηκε και πάλι. Τότε τον βασάνισαν σκληρά και τον οδήγησαν έξω από τη Νεάπολη στις 20 Αυγούστου 1740. Εκεί τον λιθοβόλησαν και στη συνέχεια τον κρέμασαν.

Μετά την ελληνοτουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, το λείψανο του Αγίου Θεοχάρη ήλθε στη Θεσσαλονίκη και τοποθετήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων