24/06/2023 24/06/2023 “Ποιος ευμενέστερος οιωνός και ποιος ισχυρότερος πνευματικός θεμέλιος λίθος θα μπορούσε να σφραγίσει την έναρξη αυτής της δομής από τη δική Σας πατριαρχική ευλογία;”. Αυτά είπε μεταξύ άλλων στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος μετά την τέλεση των εγκαινίων του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Άγιοι Απόστολοι» στην Αγριά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ....
24 Ιουνίου, 2023 - 20:30
Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2023 - 20:29

Η προσφώνηση του Μητροπολίτη Δημητριάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη στα εγκαίνια του Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Αγριά

Διαδώστε:
Η προσφώνηση του Μητροπολίτη Δημητριάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη στα εγκαίνια του Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Αγριά

“Ποιος ευμενέστερος οιωνός και ποιος ισχυρότερος πνευματικός θεμέλιος λίθος θα μπορούσε να σφραγίσει την έναρξη αυτής της δομής από τη δική Σας πατριαρχική ευλογία;”. Αυτά είπε μεταξύ άλλων στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος μετά την τέλεση των εγκαινίων του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Άγιοι Απόστολοι» στην Αγριά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

“Ας αποτελέσει, Παναγιώτατε, η Σεπτή Παρουσία Σας εδώ σήμερα το ωραιότερο και το δυναμικότερο ξεκίνημα της νέας φάσης του βρεφονηπιακού έργου της Μητροπόλεως μας, προς δόξαν Θεού και διακονία του λαού Του”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος.

Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σήμερα το πρωί τέλεσε τα εγκαίνια του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Άγιοι Απόστολοι» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, στην Αγριά. (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ)

Παρακάτω ολόκληρη η προσφώνηση του Μητροπολίτη Δημητριάδος

Παναγιώτατε ,

Πηγή μεγάλης χαράς και αφορμή δοξολογίας προς τον πανάγαθο Θεό αποτελεί η σημερινή παρουσία Σας στον όμορφο οικισμό της Αγριάς, η οποία, από τούδε και στο εξής, θα φιλοξενεί τον βρεφονηπιακό σταθμό «Άγιοι Απόστολοι». Ποιός ευμενέστερος οιωνός και ποιός ισχυρότερος πνευματικός θεμέλιος λίθος θα μπορούσε να σφραγίσει την έναρξη αυτής της δομής από τη δική Σας πατριαρχική ευλογία;

Το κτήριο, το οποίο βρίσκεται ενώπιόν Σας, ξεκινά σήμερα τη λειτουργία του. Το έργο, όμως, το οποίο θα στεγάσει, έλκει τίς ρίζες από το ιστορικό παρελθόν της σύγχρονης πόλης του Βόλου.

Ο βρεφονηπιακός σταθμός «Άγιοι Απόστολοι» αποτελεί συνέχεια του αντίστοιχου βρεφονηπιακού σταθμού «Μεταμόρφωση», ο οποίος στεγάστηκε σε ένα από τα ιστορικότερα κτήρια της πόλης μας.

Το πρώτο εκείνο κτήριο φιλοξένησε, το 1922, τα προσφυγόπουλα της μικρασιατικής καταστροφής. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέστη στρατηγείο των Ιταλών και στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ από το 1948 και μετά διαμορφώθηκε σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Λειτούργησε με τη μορφή αυτή ακριβώς μισό αιώνα μέχρι το 1998, τη χρονιά δηλαδή κατά την οποία αναλάβαμε την νέα μας Ποιμαντορική Διακονία. Την περίοδο εκείνη η δομή είχε ήδη παρακμάσει και θα οδηγείτο σε οριστική διάλυση, εάν η Ιερά Μητρόπολη δεν αποφάσιζε να επωμισθεί την ευθύνη και το βάρος της συνέχισης της λειτουργίας του, εντάσσοντάς το στο ευρύτερο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως.

Αυτός ο πρώτος βρεφονηπιακός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, πέραν του ότι διασφάλισε το εργασιακό μέλλον των 10 εργαζομένων του, προσέφερε πολύτιμη διέξοδο σε εργαζόμενες μητέρες, παρέχοντας φιλοξενία στα παιδιά τους.

Πολύ σύντομα, με την ευλογία του Θεού, διανοίχτηκε νέα προοπτική για το μέλλον του βρεφονηπιακού σταθμού. Το 2001 ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος εξασφάλισε συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στις ελλαδικές Μητροπόλεις. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ξεκίνησε στην Αγριά την ανέγερση ενός σύγχρονου πρότυπου βρεφονηπιακού σταθμού σε οικόπεδο το οποίο παραχώρησε η Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αλμυρού. Για να ολοκληρωθεί, όμως, το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο, πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια του προγράμματος «Ελλάδα 2021». Και ιδού, σήμερα, ενώπιόν μας, η υλοποίηση ενός οράματος, το οποίο έρχεται να ικανοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανάγκες κοινωνικές, παιδαγωγικές αλλά και πνευματικές.

Καταρχάς, το έργο αυτό προσφέρει λύση στις εργαζόμενες μητέρες της περιοχής του Νοτίου Πηλίου. Ακόμη περισσότερες οικογένειες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε χώρο ασφαλή και φιλόξενο, σε περιβάλλον εποικοδομητικό, στελεχωμένο από πρόσωπα καταρτισμένα και αφοσιωμένα στο έργο της παιδαγωγίας της πιο τρυφερής ηλικίας. Επιπλέον, ως Ιερά Μητρόπολη αισθανόμαστε πως ανταποκρινόμαστε σε ανάγκες που άπτονται ενός από τα κορυφαία, αν όχι του κορυφαίου ζητήματος της Ελληνικής κοινωνίας: Του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο σχετίζεται άμεσα με το μέλλον του έθνους μας. Τα νέα ζευγάρια, πέραν των άλλων, έχουν ανάγκη υποστήριξης μέσω αξιόπιστων βρεφονηπιακών δομών, ώστε να υπερβούν την οικονομική ανασφάλεια που χαρακτηρίζει την σύγχρονη καθημερινότητα και να νιώσουν έμπρακτη συμπαράσταση στο απαιτητικό παιδαγωγικό έργο της οικογένειας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το σύγχρονο αυτό κτήριο, το οποίο διαθέτει όλες τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης βρεφονηπιακής δομής, θα προσφέρει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία βρεφών ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών και νηπίων ηλικίας από 2,5 έως 4 ετών.

Στις ημέρες μας, ολοένα και επιτακτικότερη προβάλλει η ανάγκη προσφοράς μιας παιδείας, πού θα συνδυάζει τις πλέον σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους με την διαχρονικότητα της ορθόδοξης πνευματικότητας και του νοήματος ζωής που προσφέρει η πίστη μας. Ιδιαίτερα η ανάγκη αυτή αφορά στην προσχολική ηλικία, στην οποία, κατά γενική ομολογία, τίθενται οι βάσεις όχι μόνο της γνωστικής, αλλά και της πνευματικής συγκρότησης του ανθρώπου.

Σε ποια άλλη βαθμίδα της παιδείας υπάρχει επιτακτικότερη ανάγκη θεμελίωσης μιας προσωπικής σχέσης με τον Χριστό μας και γνωριμίας με το ήθος των Αγίων μας, από αυτήν την πλέον τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία; Ο βρεφονηπιακός μας Σταθμός ανταποκρίνεται και σε αυτό, για τούτο και η συνύπαρξή του με τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, κατ΄ αντιστοιχία της συνύπαρξης του πρώτου βρεφονηπιακού σταθμού στην πόλη του Βόλου με τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως, προσλαμβάνει όχι μόνο συμβολική, αλλά κατ΄ εξοχήν πνευματική και λατρευτική διάσταση.

Ας αποτελέσει, Παναγιώτατε, η Σεπτή Παρουσία Σας εδώ σήμερα το ωραιότερο και το δυναμικότερο ξεκίνημα της νέας φάσης του βρεφονηπιακού έργου της Μητροπόλεως μας, προς δόξαν Θεού και διακονία του λαού Του.

Απευθύνοντάς Σας το «Καλώς ωρίσατε!», περιμένουμε τις Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες Σας!

Διαβάστε σχετικά

Η αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την υποδοχή του στον ΙΑ’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκκλησιαστικῆς Ψαλτικής Τέχνης

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ: Ηχηρό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά της αλλοίωσης της παιδικής ψυχής από τα ηλεκτρονικά μέσα

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Πατριάρχης του Γένους έγινε δεκτός από τον κλήρο και το λαό του Βόλου. Το αναλυτικό ρεπορτάζ του ope.gr μπορείτε να το διαβάσετε στο σύνδεσμο που ακολουθεί: Ο Βόλος υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη – Ρεπορτάζ από τον Άγ. Νικόλαο, το Δημοτικό Θέατρο & τη Ναυτική Εβδομάδα (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της Ναυτικής Εβδομάδας 2023, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στη γενέτειρά του την Ίμβρο είπε ότι το Αιγαίο είναι θάλασσα ειρήνης. Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στον σύνδεσμο που ακολουθεί: Μήνυμα Βαρθολομαίου παρουσία Ιερώνυμου για την ειρήνη στο Αιγαίο κατά τον Αγιασμό της Ναυτικής Εβδομάδας στο Βόλο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων