27/09/2022 27/09/2022 Στον έναστρο ουρανό της Τσαγκαράδας θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν οι επισκέπτες το βράδυ της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου  από τον πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Βιέννης. Στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, με πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιστορικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1746μ.Χ.), φιλοξενείται ήδη το 9ο Διεθνές Σεμινάριο Πειραματικού Φωτισμού – ΔΣΠΦ που διοργανώνεται από την Ελληνική...
27 Σεπτεμβρίου, 2022 - 15:17
Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2022 - 14:20

Η Τσαγκαράδα στον Αστερισμό των Ταξιαρχών

Διαδώστε:
Η Τσαγκαράδα στον Αστερισμό των Ταξιαρχών

Στον έναστρο ουρανό της Τσαγκαράδας θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν οι επισκέπτες το βράδυ της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου  από τον πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Βιέννης. Στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, με πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιστορικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1746μ.Χ.), φιλοξενείται ήδη το 9ο Διεθνές Σεμινάριο Πειραματικού Φωτισμού – ΔΣΠΦ που διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή Φωτισμού, διαπιστευμένο εθνικό εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Διεθνή Επιτροπή Φωτισμού – CIE υπό τον τίτλο «Αναστοχάσου τη Νύχτα! – Rethink the Night!».

Το ΔΣΠΦ υποστηρίζεται από εκλεκτούς επιστημονικούς φορείς, στους οποίους συγκαταλέγονται, το τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών στον Σχεδιασμό Φωτισμού της Αρχιτεκτονικής Σχολής του γερμανικού πανεπιστημίου του Wismar, η Σχολή Αρχιτεκτονικής, Σκηνοθεσίας και Τεχνολογίας του Novi Sad της Σερβίας, το Αστεροσκοπείο Kuffner της Βιέννης και από κορυφαίους χορηγούς τεχνολογικής πρωτοπορίας, όπως η Signify, η Acuity Brands/ Hydrel, η Luminit, η Madrix και ο ΔΕΔΔΗΕ που θα επιμεληθεί την τεχνική υποστήριξη των εγκαταστάσεων πειραματικού φωτισμού.

Την Παρασκευή, αμέσως μετά την ξενάγηση στον χώρο θέασης, στη θέση Πλατανάκια, θα γίνει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργασιών των ομάδων που συμμετέχουν στο ΔΣΠΦ για την ανάπλαση του νυκτερινού τοπίου στην περιοχή παρέμβασης, στην πλατεία του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο σταυροδρόμι συνάντησης των ευεργετών, στην μοναδική τετράκρηνη σταυροειδή βρύση (1766 μ.Χ.) και στον γιγάντιο κορμό του γεροπλάτανου των Ταξιαρχών.

Έτσι η Τσαγκαράδα, υποδεχόμενη συμβατές με την ποιότητα του νυκτερινού ουρανού της προσεγγίσεις εικαστικού φωτισμού, σε αρμονία με το φυσικό νυκτερινό της τοπίο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει τις δυνατότητές της να εξελιχθεί σε πρότυπο εθνικό προορισμό αστρονομικού τουρισμού και να αναδειχθεί σε εθνικό περιβαλλοντικό παράδειγμα δημόσιου φωτισμού και προ παντός νυκτερινού αστικού τοπίου, απαντώντας με εικαστική ευαισθησία και εγκρατή παρεμβατικότητα στην ενεργειακή πρόκληση της εποχής μας.

Αξιέπαινη είναι και η γενναιόδωρη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας της Τσαγκαράδας που συμβάλει ενεργά στην διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για την ομαλή διεξαγωγή του ΔΣΠΦ με τη φιλοξενία των συντελεστών και των συμμετεχόντων του να έχουν αναλάβει οι ξενώνες Amaltheia, Villa Nikolaou, Iris Guesthouse, Aleka’s House, Kleopatra’s Guesthouse, Kouka House, Diogenis hotel, Stilvi Guesthouse, Amanita Guesthouse, Georgatzi Maria, Galanaki, Archontico Konaki, Odos Kentavron Hotel, Xeniotis, 12 Months Luxury Resort, Hotel Tsagarada, Ellis full Guest House, Θαλλώ Luxurious villa, κ.ά., ενώ ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου πρόκειται να παραθέσει σχετικό αποχαιρετιστήριο δείπνο μετά τη λήξη των εργασιών του ΔΣΠΦ στους συμμετέχοντες.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων