12/04/2024 12/04/2024 Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο ιερός Κλήρος και ο πιστός λαός του Βόλου υποδέχθηκαν, την Πέμπτη 11 Απριλίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, την ιερά και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Βοηθείας, προστάτου και εφόρου της Χίου και τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του νεοφανούς Οσίου Ανθίμου της Χίου, μεσούσης της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Τα ιερά σεβάσματα κόμισε...
12 Απριλίου, 2024 - 11:12
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2024 - 11:31

Ο Βόλος υποδέχθηκε την Παναγία Βοήθεια και τον Όσιο Άνθιμο της Χίου

Διαδώστε:
Ο Βόλος υποδέχθηκε την Παναγία Βοήθεια και τον Όσιο Άνθιμο της Χίου

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο ιερός Κλήρος και ο πιστός λαός του Βόλου υποδέχθηκαν, την Πέμπτη 11 Απριλίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, την ιερά και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Βοηθείας, προστάτου και εφόρου της Χίου και τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του νεοφανούς Οσίου Ανθίμου της Χίου, μεσούσης της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Τα ιερά σεβάσματα κόμισε ο Ποιμενάρχης της ακριτικής, μυροβόλου, Αγιοτόκου και μαρτυρικής νήσου, Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κ. Μάρκος, και τα υποδέχθηκε επισήμως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής Κλήρου και λαού.

Μετά την επίσημη δέηση, πραγματοποιήθηκε η Ζ΄ Αγιολογική Σύναξη, που διοργάνωσε ο Μητροπολιτικός Ναός, στο πλαίσιο του κύκλου των Αγιολογικών διαλέξεων, που είναι αφιερωμένες στους νεοφανείς Αγίους της εποχής μας. Στην εν λόγω Σύναξη ομιλητής ήταν ο Σεβ. κ. Μάρκος, ο οποίος ομίλησε για τον Άγιο Άνθιμο της Χίου, παρουσία του Δ/κτού της 1ης Στρατιάς, Στρατηγού Δημόκριτου Κωνσταντάκου.

Την εκδήλωση προσφώνησε ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Μητροπολίτη Χίου, «ο οποίος υποβλήθηκε σε μεγάλο κόπο και έκανε μεγάλο ταξίδι, για να βρεθεί απόψε κοντά μας, ανταποκρινόμενος στην αδελφική πρόσκληση του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου και της ενορίας μας. Μάλιστα, δεν ήρθε μόνος. Μας έφερε το ιερό Λείψανο του Οσίου Ανθίμου, που είναι το ορατό αποτύπωμα του Αγίου Πνεύματος στον Άγιο της Χίου, αλλά και την ιερά και Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Βοήθειας, την έφορο και προστάτιδα της ακριτικής νήσου».

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. Μάρκου, ο οποίος αναφέρθηκε, με συγκίνηση, στους μεγάλους σταθμούς της ζωής και του πολυσήμαντου πνευματικού και φιλανθρωπικού έργου του Οσίου Ανθίμου, μάλιστα σε δύσκολες και τραχείες εποχές, ιδιαίτερα στο Λεπροκομείο της νήσου, όπου έγινε ο προστάτης, παρηγορητής και θεραπευτής των πολυάριθμών ασθενών, που έπασχαν από την φοβερή νόσο του Χάνσεν, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στην αναγέννηση του γυναικείου Μοναχισμού στην πατρίδα μας, με την ίδρυση της περιώνυμης Ιεράς Μονής Παναγίας Βοηθείας στην Χίο, όπου φυλάσσεται και η φερώνυμη Ιερά και Θαματουργή Εικόνα. Ο Όσιος Άνθιμος κοπίασε υπέρ της Ορθοδόξου Πίστεως, υπήρξε εξέχουσα μοναχική φυσιογνωμία της εποχής του και επιβλήθηκε στην εκκλησιαστική συνείδηση ως πρότυπο ασκητού.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος κ. Μάρκος επέδωσε στον Μητροπολιτικό μας Ναό τεμάχιο των ιερών Αμφίων του Οσίου Ανθίμου, εις ευλογία διηνεκή και πηγή χαρίτων για τον λαό του Θεού.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον ακρίτα Ιεράρχη γιατί ανέδειξε το πόσο σημαντικός είναι ο Όσιος Άνθιμος για την Χίο, αλλά και όλη την Ορθοδοξία. Εξήρε την άκρα ταπείνωση του Αγίου, τον τρόπο της προσευχής του και κυρίως την έμπρακτη αγάπη του, γιατί δεν έμεινε σε λόγια, αλλά έκανε την αγάπη πράξη.

Τα ιερά σεβάσματα της πίστεώς μας θα παραμείνουν προς προσκύνηση στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου μέχρι και το πρωινό της ερχόμενης Τρίτης 16/4, ενώ κατά την διάρκεια της ενταύθα παραμονής τους θα εξελιχθεί πλούσιο λατρευτικό πρόγραμμα, στο οποίο ξεχωρίζουν η Ιερά Αγρυπνία, που θα τελεστεί την Παρασκευή, στις 10.00 μ.μ., μετά και την 2η Ακολουθία των Χαιρετισμών, το ιερό Ευχέλαιο, που θα τελεστεί το Σάββατο, μετά την Θεία Λειτουργία και οι δύο προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες το πρωί της Δευτέρας και της Τρίτης. Αναλυτικά το πρόγραμμα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imd.gr

Η όγδοη και τελευταία, για το τρέχον Εκκλησιαστικό έτος, Αγιολογική Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 6.30μ.μ. και θα είναι αφιερωμένη στην νεοφανή Οσία Σοφία της Κλεισούρας. Ομιλητής θα είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Αθανάσιος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων