15/11/2023 15/11/2023 Πλήθος Κληρικών και φιλάγιων πιστών, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, συνέρρευσε χθες στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, για να παρακολουθήσει την 2η Αγιολογική Διάλεξη, που εντάσσεται στον ετήσιο κύκλο Αγιολογικών Διαλέξεων, αφιερωμένων στους νεοφανείς Αγίου της Εποχής μας. Ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο οποίος μίλησε για τον Νεοφανή...
15 Νοεμβρίου, 2023 - 18:48
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2023 - 18:29

Πλήθος κόσμου στη διάλεξη για τον Όσιο Γεώργιο Καρσλίδη στον Βόλο

Διαδώστε:
Πλήθος κόσμου στη διάλεξη για τον Όσιο Γεώργιο Καρσλίδη στον Βόλο

Πλήθος Κληρικών και φιλάγιων πιστών, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, συνέρρευσε χθες στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, για να παρακολουθήσει την 2η Αγιολογική Διάλεξη, που εντάσσεται στον ετήσιο κύκλο Αγιολογικών Διαλέξεων, αφιερωμένων στους νεοφανείς Αγίου της Εποχής μας. Ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο οποίος μίλησε για τον Νεοφανή Όσιο Γεώργιο Καρσλίδη.

Η εκδήλωση άνοιξε με απόδοση ύμνων εκ της Ακολουθίας του Οσίου Γεωργίου, από την χορωδία του Ναού, υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου κ. Ευσταθίου Γραμμένου. Ακολούθως, ο Προϊστάμενος του Ναού, Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου ευχαρίστησε, εκ μέρους των στελεχών του Μητροπολιτικού Ναού, τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο για τον κόπο στον οποίο υποβλήθηκε και τόνισε ότι «απόψε θα γνωρίσουμε έναν Ομολογητή Άγιο και παρ’ ολίγον Μάρτυρα της Εκκλησίας μας, ο οποίος έζησε ιδιαίτερα σκληρές μέρες δοκιμασίας και μαρτυρίου κατά την περίοδο της κομουνιστικής επικράτησης στην Γεωργία.

Πρόκειται για τον νεοφανή Όσιο Γεώργιο Καρσλίδη, ένα κόσμημα της Εκκλησίας και του κόσμου. Κυνηγημένος πρόσφυγας εγκαταστάθηκε στα ιερά χώματα της Μακεδονίας, το 1929, και έκτοτε αποτέλεσε και αποτελεί και μετά την οσιακή Κοίμησή του, τον φύλακα άγγελο και ένα σημείο αναφοράς και αγιότητας για τους ανθρώπους του τόπου του, για τους ξεριζωμένους Πόντιους της ανταλλαγής των πληθυσμών μετά την Μικρασιατική τραγωδία, τους κατοίκους της Δράμας και ιδιαίτερα της Σίψας. Υπήρξε ο πνευματικός Πατέρας και συμπαραστάτης, που στάθηκε πλάι στον πονεμένο άνθρωπο της εποχής του και μάλιστα, σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες επιβίωσης, περιόδους ξεριζωμού και προσφυγιάς, παγκοσμίων πολεμικών συρράξεων, κατοχής, εμφυλίου πολέμου».

Τον λόγο έλαβε, στην συνέχεια, ο προσκεκλημένος Ιεράρχης κ. Δωρόθεος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Όσιο Γεώργιο «Άγιο Αγίων, που από βρέφους είχε πάνω του την Χάρη του Θεού, ενώ η παρουσία του είναι καθημερινά ολοζώντανη».

Ο κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε στο πνεύμα που χαρακτήριζε τον Όσιο Γεώργιο, πνεύμα διακρίσεως, ταπείνωσης, ακριβείας, ακλόνητης πίστης και εμπιστοσύνης στον Θεό, υπομονής στους πόνους και στα βάσανα του βίου, απαράμιλλης φιλοξενίας, διαρκούς ενδιαφέροντος για τα προβλήματα του ποιμνίου του, αυστηρότητας στην διατήρηση του Ορθοδόξου ήθους. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον καθημερινό σύνδεσμο του Οσίου Γεωργίου με μεγάλους Αγίους της Εκκλησίας μας, όπως ο Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Παντελεήμων, οι Τρείς Ιεράρχες και πλήθος άλλων Αγίων, οι οποίοι κατέκλυζαν το Ιερό Βήμα στο Μοναστήρι του στους Ταξιάρχες Σίψας της Δράμας, την ώρα που λειτουργούσε.

Και για όλα αυτά παρέπεμψε σε πλήθος μαρτυριών, επωνύμων μαρτύρων, που διασώζονται στον πολυσέλιδο βίο του Οσίου Γεωργίου, που συνέγραψε ο Μακαριστός Γέρων Μωυσής ο Αγιορείτης. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε πλήθος θαυμάτων του Οσίου Γεωργίου, που έκανε και εν ζωή και μετά την οσιακή Κοίμησή του.

Στο τέλος της ομιλίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος επεφύλαξε μίας εξαιρετική ευλογία προς την Τοπική μας Εκκλησία και τον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό, καθώς προσέφερε τεμάχιο του ιερού Λειψάνου του Οσίου Γεωργίου του Καρσλίδου, μετά σχετικού πιστοποιητικού εγγράφου, εις διαρκή ευλογία του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καταληκτήρια προσλαλιά του Σεβασμιωτάτου κ. Ιγνατίου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Δράμας για την έλευσή του στην πόλη μας και την Αγιοπνευματική εμπειρία που μας χάρισε. Ιδιαιτέρως τον ευχαρίστησε για την προσφορά του ιερού Λειψάνου, που θα είναι πλέον σημείο κοινής αναφοράς και ενότητος των δύο Μητροπόλεων και ευχήθηκε η Χάρις του Οσίου Γεωργίου να ευλογεί και να κατευθύνει την Αρχιερατική του διακονία.

Η 3η Αγιολογική Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στις 6.00 μ.μ. και θα είναι αφιερωμένη στον αξεπέραστο Μέγα Υμνογράφο της Ορθοδόξου Εκκλησίας Όσιο Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη. Ομιλητής θα είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων