15/06/2023 15/06/2023 Την πόλη του Βόλου θα επισκεφθεί ξανά, μετά από 21 ολόκληρα χρόνια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος θα εγκαινιάσει το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, θα κηρύξει, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου την έναρξη της «Ναυτικής Εβδομάδας 2023», τιμώμενη περιοχή της οποίας είναι η γενέτειρά του Ίμβρος, καθώς και τον Βρεφονηπιακό...
15 Ιουνίου, 2023 - 16:31
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2023 - 16:18

Στον Βόλο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά από 21 χρόνια

Διαδώστε:
Στον Βόλο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά από 21 χρόνια

Την πόλη του Βόλου θα επισκεφθεί ξανά, μετά από 21 ολόκληρα χρόνια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος θα εγκαινιάσει το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, θα κηρύξει, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου την έναρξη της «Ναυτικής Εβδομάδας 2023», τιμώμενη περιοχή της οποίας είναι η γενέτειρά του Ίμβρος, καθώς και τον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού στην Αγριά.

Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα εγκαινιάσει την Εστία των Ιώνων στη Ν. Ιωνία, θα ιερουργήσει στον Ι.Ν. Αναλήψεως και θα κλείσει την επίσκεψή του με την παρουσία του στις αγροτικής φυλακές της Κασσαβέτειας.

Συνέντευξη Τύπου

Για το σκοπό αυτό οι προετοιμασίες βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 , η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη θα γίνει στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου στον Βόλο, θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου και στη συνέχεια θα πάει στο Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης για να κηρύξει την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας, εκδήλωση στην οποία θα παραστεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 24 Ιουνίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει εγκαίνια του νέου βρεφονηπιακού σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος στην Αγριά και θα ακολουθήσει στο Συνεδριακό της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα συνάντηση με το συμβούλιο Ακαδημίας Θεολογικών σπουδών, ιεροψάλτες.

Το απόγευμα του Σαββάτου στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας θα ψαλεί Εσπερινός και θα μιλήσει ο κ. Βαρθολομαίος, ακολούθως θα εγκαινιάσει την Εστία των Ιώνων και θα παρακολουθήσει συναυλία του Μουσικού σχολείου.

Την Κυριακή 25 Ιουνίου, ο Παναγιώτατος θα ιερουργήσει στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Κυρίου και η επίσκεψη θα κλείσει με την παρουσία του αγροτικό κατάστημα κράτησης της Κασσαβέτειας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι στην περιοχή έρχεται μετά από 21 χρόνια πατριάρχης ευχήθηκε να έχουμε τη χαρά της παρουσίας του και ζήτησε τη συμμετοχή όλων.
Επίσης ανέφερε ότι ο κ. Βαρθολομαίος στην Ευαγγελίστρια που είναι πράσινη ενορία θα αναφερθεί και σε αυτό το θέμα του περιβάλλοντος και αυτό το κάνει με όλες του τις δυνάμεις.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος τόνισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αγαπάει τον Βόλο, έχει κρατήσει ισχυρούς δεσμούς με πόλη, με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο αλλά και με τον κ. Ιγνάτιος που τον γνωρίζει από τα νεανικά του χρόνια.

«Έρχεται με την καρδιά του. Όπου βρεθεί και όπου σταθεί, λέει ότι θα πάει στο Βόλο. Το λέω έτσι, γιατί νιώθω ότι έρχεται με πολύ εγκαρδιότητα. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι σημαντικό να μας έχει κατά νου», επισήμανε ο κ. Ιγνάτιος.

Η επίσκεψη αυτή είπε, προετοιμάζεται περίπου ένα χρόνο. Η καίρια στιγμή ήταν ένα χρόνο πριν όταν δεν είχαμε αποφασίσει για να αφιερώσουμε τη φετινή χρονιά στην Ίμβρο.

Η Ναυτική Εβδομάδα

Πλούσιες θα είναι οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας 2023, που θα πραγματοποιηθεί και πάλι στην παραλία του Βόλου, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και σε άλλους χώρους, από την Παρασκευή 23 έως την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023.

Στα εγκαίνια θα παραβρεθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ οι εκδηλώσεις φέτος είναι αφιερωμένες στη γενέτειρά του, την ιστορική, μαρτυρική και ταπεινή Ίμβρο ένα νησί σαν κουκίδα στο Βόρειο Ανατολικό Αιγαίο.

Από την ακριτική αυτήν περιοχή θα φιλοξενηθεί ένα φωτογραφικό πανόραμα της φωτογραφικής ομάδας «ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΖΗΣ», Πανελληνίους Συλλόγους Ιμβρίων, άλλους φορείς και καλλιτεχνικά συγκροτήματα, ενώ θα συμμετέχουν και ναυταθλητικοί, πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς που τα περασμένα χρόνια πλαισίωναν τους διοργανωτές, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιτυχία της.

Σε ανάμνηση της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη και της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2023», αντί διαφόρων δώρων στον Πατριάρχη, συγκέντρωση χρημάτων και υλικών για την εκ βάθρων ανακαίνιση του Ιερού Παρεκκλησίου της Νήσου Ίμβρου, Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Τα σημεία συγκέντρωσης είναι:
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΛΥΧΝΟΣ» – Καρτάλη Κ. 160, Βόλος και Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Παραλία Βόλου

Εκ μέρους της «Μαγνήτων Κιβωτού» ο γραμματέας Νίκος Τσούκας είπε ότι ο θεσμός γίνεται για 10η χρονιά και φέτος είναι η κορύφωσή της, λόγω της έλευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Όπως είπε την Κυριακή 25 Ιουνίου, που θα γίνουν εκλογές είχε προγραμματιστεί θα επισκεφθούν στον Βόλο 150 Ίμβριοι με διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις, αλλά ματαιώθηκε λόγω εκλογών και θα αντικατασταθεί από φωτογραφική έκθεση στην «Εξωραϊστική» της ομάδας «Σπύρος Μελετζής» με 90 φωτογραφίες της Ίμβρου και του Πατριάρχη, ενώ στο Συνεδριακό κέντρο θα υπάρχει έκθεση της. Volos lens με μοναστήρια μαγνησίας.

Επίσης θα τιμηθεί ο κ. Θόδωρος Βλάχος, ομοσπονδιακός υδατοσφαίρισης που πήρε αργυρό μετάλλιο η ομάδα στο Τόκιο. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα με ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Σημαντική σημασία στο να αναδείξουν του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού και επίσης βήμα στη νεολαία.

Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη

Παρασκευή 23 Ιουνίου
Υποδοχή-Δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου.

18.30 υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου στην κεντρική πλατεία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιο, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, τον δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο και το ευσεβές πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. Προσφώνηση της Α.Θ.Π. από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιο. Προσφώνηση της Α.Θ.Π. από τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη, κ. Επιφάνιο Οικονόμου, εκ μέρους του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού. Επίδοση εις την Α.Θ.Π., ενθυμίου. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Δημοτικό Θέατρο Βόλου

20.00 Άφιξη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου και της τιμίας Συνοδείας Αυτού στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Υποδοχή από τον δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο.

Τέλεση αγιασμού εγκαινίων του θεάτρου, από την Α.Θ.Π.. Προσφώνηση της Α.Θ.Π. από τον δήμαρχο Βόλου. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ξενάγηση στους χώρους του θεάτρου.

Ιερό Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

20.45 Άφιξη της Α.Θ.Π. εις τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου.

Προσκύνηση εις τον Ιερό Ναό.

Αγιασμός Ενάρξεως της «Ναυτικής Εβδομάδας στο Βόλο 2023», με τιμώμενη πόλη την Ίμβρο, στο προαύλιο του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, από την Α.Θ.Π. Προσφώνηση της Α.Θ.Π. από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιο.

Επίδοση του Πρώτου Αναμνηστικού της «Ναυτικής Εβδομάδος 2023» εις την Α.Θ.Π. Προσφώνηση της Α.Θ.Π. από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό.

Προσφώνηση της Α.Θ.Π. από τον δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο. Αντιφώνηση και κήρυξη ενάρξεως Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Ναυτικής Εβδομάδος 2023» από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο. Βράβευση του Βολιώτη κ. Θεόδωρου Βλάχου, προπονητή της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης ανδρών Μουσικοχορευτική Εκδήλωση: 4ο Αντάμωμα χορευτικών συνόλων Μαγνησίας.

Σάββατο 24 Ιουνίου

Βρεφονηπιακός Σταθμός «Άγιοι Απόστολοι» Αγριάς.

10.00 Άφιξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου και της τιμίας Συνοδείας Αυτού, στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, στην Αγριά. Προσκύνηση εις τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Αγριάς. Αγιασμός Εγκαινίων του Νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού «Άγιοι Απόστολοι» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Προσφώνηση της Α.Θ.Π. από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιο. Επίδοση, εις την Α.Θ.Π., ενθυμίου. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου. Ξενάγηση στους χώρους του Βρεφονηπιακού Σταθμού.

Συνεδριακό κέντρο Θεσσαλίας

11.15 Υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου και της τιμίας Συνοδείας του, στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

11.30 Συμμετοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου και της τιμίας Συνοδείας του, σε Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

13.15 Υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου και της τιμίας Συνοδείας του, στον IΑ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκκλησιαστικής Ψαλτικής Τέχνης. Απόδοση Ύμνων προς τιμή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου από τον Βυζαντινό Χορό της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και
Αλμυρού και από τον Βυζαντινό Χορό Ψαλτριών «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ». Προσφώνηση της Α.Θ.Π. από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου, κ. Δημήτριο Χατζηγεωργίου. Επίδοση, εις την
Α.Θ.Π., ενθυμίου. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας.

18.00 Άφιξη της Α.Θ.Π. και της τιμίας Συνοδείας Αυτού, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, Νέας Ιωνίας. Ακολουθία του Εσπερινού της Κυριακής, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, Νέας Ιωνίας. Χειροθεσία του ελλογιμωτάτου καθηγητού καρδιοχειρουργικής, κ. Δημητρίου Ηλιοπούλου, εις Άρχοντα Οφφικιάλιο της Μ.τ.Χ.Ε.

Τέλεση Ιερού Τρισάγιου, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των «Μελών του χριστεπώνυμου πληρώματος της Μικράς Ασίας, των τε μαρτυρικώς και των ειρηνικώς τελειωθέντων».

Προσφώνηση της Α.Θ.Π. από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιο. Προσφώνηση της Α.Θ.Π. από τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη, κ. Αμφιλόχιο Μήλτο, εκ μέρους του Ιερού Ναού.

Επίδοση, εις την Α.Θ.Π., ενθυμίου. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου.

19.30 Άφιξη εις το Κέντρο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, «Ίωνες». Τέλεση Αγιασμού Εγκαινίων του Κέντρου, από την Α.Θ.Π. Προσφώνηση της Α.Θ.Π. από την πρόεδρο της Εστίας, κα Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου. Επίδοση, εις την Α.Θ.Π., ενθυμίου.

Προσφώνηση της Α.Θ.Π. από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό. Επίδοση, εις την Α.Θ.Π., ενθυμίου. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου. Ξενάγηση εις τους χώρους της Εστίας. Υποβολή σεβασμάτων από 4 μέλη της Εστίας, δεύτερης γενιάς προσφύγων. Σύντομο Πρόγραμμα από μέλη της Χορωδίας και Χορευτικού Τμήματος της Εστίας, «Ίωνες».

Ξενάγηση εις την φιλοξενούμενη, στο Κέντρο της Πολιτιστικής Εστίας, Έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα «Σήκω ψυχή μου! Εικόνες και Μουσικές των προσφύγων του’22», από τον καθηγητή ΕΚΠΑ και γενικό γραμματέα του Ιδρύματος, κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

20.30 Συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Βόλου, προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας, Νέας Ιωνίας. Προσφώνηση της Α.Θ.Π., από την τέως διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου, Αρετή Τζανετοπούλου. Επίδοση, εις την Α.Θ.Π., ενθυμίου. Πολυχρονισμός του Παναγιωτάτου, Ήχος πλάγιος Α΄ (Βυζαντινός χορός).

Κυριακή 25 Ιουνίου

Ιερός Ναός Αναλήψεως του Χριστού

08.00 Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού, Βόλου.

Προσφώνηση της Α.Θ.Π. από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιο. Επίδοση, εις την Α.Θ.Π., ενθυμίου.

Προσφώνηση της Α.Θ.Π. από τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη, κ. Μάξιμο Παπαϊωάννου, πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, εκ μέρους του Ιερού Ναού.

Ομιλία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας

13.00 Άφιξη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας (φυλακές). Προσκύνηση εις τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου. Δενδροφύτευση στον περίβολο του Ιερού Ναού, εις ανάμνηση της Πατριαρχικής Επισκέψεως. Εκδήλωση αφιερωμένη εις την Α.Θ.Π. από τους μαθητές του σχολείου, του Ειδικού Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας. Προσφώνηση από τον κ. Στέφανο Ραφτόπουλο, διευθυντή των φυλακών. Επίδοση, εις την Α.Θ.Π., ενθυμίου.

Προσφώνηση από τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο, Θεόδωρο Μπατάκα, πρόεδρο του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος». Επίδοση, εις την Α.Θ.Π., ενθυμίου. Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου. Επίδοση ενθυμίων εις τους κρατούμενους. Αναχώρηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, για τη Φθιώτιδα.

15.30 Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγάθωνος.

Πηγή: magnesianews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων