14/12/2023 18/12/2023 Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια η πόλη του Βόλου υποδέχθηκε αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. H Pemptousia tv σε συνεργασία με το τηλεοπτικό κανάλι Astra Tv μετέδωσε ζωντανά την επίσημη υποδοχή. Παρακολουθήστε σε επανάληψη την υποδοχή:  Τον Τίμιο Σταυρό, ο οποίος φέρει τεμάχιο Τιμίου Ξύλου από τον Σταυρό...
14 Δεκεμβρίου, 2023 - 17:50
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2023 - 8:05

Ο Βόλος υποδέχθηκε τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ο Βόλος υποδέχθηκε τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια η πόλη του Βόλου υποδέχθηκε αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. H Pemptousia tv σε συνεργασία με το τηλεοπτικό κανάλι Astra Tv μετέδωσε ζωντανά την επίσημη υποδοχή.

Παρακολουθήστε σε επανάληψη την υποδοχή:

Τον Τίμιο Σταυρό, ο οποίος φέρει τεμάχιο Τιμίου Ξύλου από τον Σταυρό του Κυρίου μας, κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, και υποδέχθηκε πλησίον του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο ιερός κλήρος, τοπικοί άρχοντες και πλήθος πιστών.

Εν συνεχεία με λιτανευτική πομπή το αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου μεταφέρθηκε στο ναό όπου και θα παραμείνει εσαεί, κομίζοντας μεγάλη ευλογία για την πόλη του Βόλου. Ακολούθησε η τέλεση του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Ιγνατίου.

Γέροντας Εφραίμ: Ο Τιμίος Σταυρός να παρηγορήσει τον λαό

Μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, ο Γέροντας Εφραίμ είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι που ήρθε ο Σταυρός σε εσάς σήμερα και θα μείνει εις το διηνεκές. Και νομίζω ότι ο λαός σας είναι ευλαβής, είναι φιλακόλουθος, τιμάει τα ιερά και τα όσια, και νομίζω ότι ο Σταυρός εδώ μαζί με την Παναγία την Βηματάρισσα, που οι Βατοπαιδινοί πατέρες πάντοτε όταν εγίνετο λιτανεία, λιτανεύετο η Παναγία η Βηματάρισσα, έπρεπε πάντοτε να τη συνοδεύει ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Για αυτό υπάρχει αυτή η παραδοσιακή τυπική σχέση που έχει ο Σταυρός με την Εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας. Ευχόμαστε Σεβασμιώτατε ο Σταυρός αυτός να παρηγορήσει τον λαό, και μάλιστα όπως ανέφερε ο πατήρ Επιφάνιος, αυτές τις δύσκολες μέρες που επεράσατε και περνάτε, και ακόμα τα σημεία τα οποία ακόμα φαίνεται ο κατακλυσμός και φαίνεται πραγματικά η δεινή θέση που ήρθεν η πόλις του Βόλου και πέριξ εδώ. Αυτά όλα δεν ξέρω πώς τα επιτρέπει ο Θεός, αλλά ο Θεός δίνει και σημεία θεραπείας και ιάσεως που είναι οι εικόνες οι θαυματουργές, ο Σταυρός του Κυρίου μας και τόσα άλλα που ερχόμεθα και ανανεώμεθα και ελαφρυνόμεθα και αποκτούμε δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα της ζωής».

«Είθε ο Σταυρός αυτός που τον ασπαζομεθα να αποτελεί για μας πηγή χαράς», ευχήθηκε.

Μητροπολίτης Δημητριάδος: Η ζωή του κάθε χριστιανού είναι μία σταυρώσιμη πορεία που όμως οδηγεί πάντοτε στην ανάσταση

Από τη μεριά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος ανέφερε:

«Επιτρέψτε μου Πανοσιολογιότατε Άγιε Γέροντα πατέρα Εφραίμ να προσθέσω και εγώ τις θερμότατες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του Επισκόπου, του ιερού κλήρου και του λαού της Μητροπόλεώς μας προς το πρόσωπό σας και προς την σεβασμία Μονή για ένα ακόμα δώρο, κειμήλιο, προσφορά. Είναι 25 έτη που συνδεόμεθα σε αυτόν τον τόπο και ενθυμούμε με συγκίνηση όταν πρωτοβρεθήκατε κοντά μας και τότε μιλήσαμε για μία σχέση που θα διαρκέσει, και όντως ο Θεός την ευλόγησε, και έτσι έχετε πάντοτε αυτήν για εμάς μεγάλη και με ευγνώμονα τρόπο αντιμετωπίζουμε σκέπη σας στον τόπο μας, στην τοπική μας Εκκλησία, και σήμερα ιδιαίτερα στον Καθεδρικό μας Ναό. Η σχέση είναι πνευματική, αδελφική, είναι για εμάς ευλογία και χάρη».

«Αγαπάτε με την καρδιά σας τον τόπο, και όχι μόνο εμάς αλλά θα έλεγα όλη την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πλέον γνωστή η καρδία που αγαπά, που προσφέρει, που θυσιάζεται. Και ο Τίμιος Σταυρός που μας φέρατε, που φέρει το όνομα του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, είναι όντως ένα κειμήλιο που θα υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η ζωή του κάθε πιστού και κάθε χριστιανού, μηδενός εξαιρουμένου, είναι μία σταυρώσιμη πορεία που όμως οδηγεί πάντοτε στην ανάσταση», υπογράμμισε.

Ιερά Αγρυπνία

Στις 8:30 το βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό κατά την οποία οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν το αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, το ιερό αυτό κειμήλιο παραπέμπει ευθέως στις απαρχές του Γένους.Το αντίγραφο του Σταυρού του πρώτου Αυτοκράτορος του Γένους και μετέπειτα Αγίου και Ισαποστόλου Κωνσταντίνου του Μεγάλου, που με διαταγή του φιλοτεχνήθηκε, μετά από Θεϊκή οπτασία, όταν, στις 28 Οκτωβρίου 312μ.Χ., όταν αξιώθηκε να δει στον ουρανό, δι΄ αστέρων σχηματιζόμενο, το σχήμα του Σταυρού, με την προτροπή «Εν τούτω νίκα», προ της νικηφόρου μάχης του κατά του Μαξεντίου.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, αύριο, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, προσκεκλημένος του Δήμου Βόλου, θα ομιλήσει με θέμα: «Στώμεν Καλώς».

 

       

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων