06/05/2020 06/05/2020 Επ’ ευκαιρία της μνήμης της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Ειρήνης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε, παρουσία περιωρισμένου αριθμού πιστών, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Ειρήνης Κυανής του Δήμου Διδυμοτείχου. Ο Σεβασμιώτατος λαμβάνοντας αφορμή από το όνομα της τιμωμένης αγίας και αφού μίλησε, κατ’ αρχάς, για τη ζωή και το μαρτύριό της,...
06 Μαΐου, 2020 - 16:10
Τελευταία ενημέρωση: 06/05/2020 - 16:14

Η μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Διδυμότειχο

Διαδώστε:
Η μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Διδυμότειχο

Επ’ ευκαιρία της μνήμης της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Ειρήνης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε, παρουσία περιωρισμένου αριθμού πιστών, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Ειρήνης Κυανής του Δήμου Διδυμοτείχου.

Ο Σεβασμιώτατος λαμβάνοντας αφορμή από το όνομα της τιμωμένης αγίας και αφού μίλησε, κατ’ αρχάς, για τη ζωή και το μαρτύριό της, συνέχισε λέγων:

«…Οι αληθινοί πιστοί συνοικοδομούμενοι στον Χριστό, αγωνίζονται να μετατρέψουν τον κόσμο σε κατοικητήριο του Θεού. Η εκκλησιοποίηση του κόσμου θα τον οδηγήσει στην αληθινή ειρήνη. Ο Χριστός προσφέρει την Εκκλησία σαν το μοναδικό χώρο της όντως ειρήνης. Η Θεία Λειτουργία είναι η μοναδική και αυθεντική πορεία ειρήνης, γιατί οδηγεί τον άνθρωπο στο να μετάσχει στην ζωή του Χριστού. Στην Εκκλησία υπερβαίνονται όλες οι εθνικές και φυλετικές διακρίσεις και γίνονται «τα πάντα εν πάσι Χριστός»… Οι Πατέρες της Εκκλησίας λέγουν πως ο Χριστός μας έφερε τρεις μορφές ειρήνης. Την ειρήνη με το Θεό, την ειρήνη με τον εαυτό μας και την ειρήνη με τους συνανθρώπους μας. Ειρήνη με τον Θεό, όταν φυλάττουμε τις εντολές Του και εφαρμόζουμε τα θελήματά Του. Ειρήνη με τον εαυτό μας, όταν διώχνουμε τα πάθη και τους λογισμούς από την ψυχή μας· και ειρήνη με τους άλλους, όταν κάνουμε τα πάντα για να ειρηνεύσει ο αδερφός μας και δεν του προξενούμε σκάνδαλο. Η αναστάσιμη χαρά συνδέεται οργανικά και αναπόσπαστα με την ειρήνη, όπως άλλωστε και με όλες τις άλλες αρετές ως ενιαίος καρπός του Αγίου Πνεύματος. Η ειρήνη αποτελεί ουσιώδες γνωρίσμα της ζωής του χριστιανού. Παράλληλα προς το σύνδεσμο της αγάπης υπάρχει ο σύνδεσμος της ειρήνης. Και ο πιστός πολίτης της Βασιλείας του Θεού οφείλει να διατηρεί το σύνδεσμο αυτό… Η ειρήνη αποτελεί γνώρισμα της καινής κτίσεως καθώς πηγή της είναι ο Χριστός. Το μήνυμα Του μετά την Ανάσταση είναι «ειρήνη» προς τους αποστόλους. Η αναζήτηση της μακριά από τον Χριστό αποτελεί ματαιοπονία. Ο πόθος του ανθρώπου για ειρήνη παραμένει ανικανοποίητος, όταν ο κόσμος αδυνατεί να έρθει σε επικοινωνία με τον αναστημένο Κύριο. Η Εκκλησία είναι το Βασίλειο της ειρήνης. Ας γίνουμε συνειδητά μέλη της, ειρηνοποιοί. «Λοιπόν αδελφοί, χαίρετε, καταρτίζεσθε και παρακαλείσθε, το αυτό φρονείτε, ειρηνεύετε, και ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης έσται μεθ’ υμών». Αμήν»

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Πρόεδρο, Αρχιμ. Γαβριήλ Χειμώνα, και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ως και τον εφημέριο π. Σπυρίδωνα Ζούπα για την φιλότιμη διακονία τους στην μικρή αλλά δραστήρια ενορία της Κυανής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων