12/09/2023 12/09/2023 Πνευματική πανδαισία και πολιτισμική ευωχία είναι οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν και να αποδώσουν την διήμερη εορταστική πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης στην πόλη της Δράμας. Πραγματικά ευτυχείς και ευλογημένοι όσοι αξιώθηκαν να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν τις λατρευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν υποδειγματικά και με ιδιαίτερη επιτυχία στις...
12 Σεπτεμβρίου, 2023 - 11:22
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2023 - 11:29

Διήμερη εορταστική πανήγυρη Ι.Ν. Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα

Διαδώστε:
Διήμερη εορταστική πανήγυρη Ι.Ν. Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα

Πνευματική πανδαισία και πολιτισμική ευωχία είναι οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν και να αποδώσουν την διήμερη εορταστική πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης στην πόλη της Δράμας.

Πραγματικά ευτυχείς και ευλογημένοι όσοι αξιώθηκαν να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν τις λατρευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν υποδειγματικά και με ιδιαίτερη επιτυχία στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2023, επ’ αφορμή της ιεράς και πανσέπτου μνήμης του συμπολιούχου της πόλης μας Αγίου Ιεροεθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης του από Δράμας.

Όπως πλέον έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια αναβιώνοντας την αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία του Αγίου Χρυσοστόμου, η έναρξη του εορτασμού σηματοδοτήθηκε από τους αθλητικούς αγώνες “ΣΤ’ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΙΑ”, τα οποία καθιέρωσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, που περιελάμβαναν αγωνίσματα στίβου και δρόμου 1000 και 1500 μ. αθλητών ΑμεΑ και παίδων στο παρακείμενο Δημοτικό Στάδιο Δράμας.

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός

Την σκυτάλη πήρε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, συγχοροστατούντος δε του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Δράμας κ. Δωροθέου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, ο οποίος εκκινώντας από τις μεγάλες δοκιμασίες που βιώνουν περιοχές της πατρίδας μας εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών, προέτρεψε τους πιστούς να παραμείνουν εδραίοι στην Χριστιανική πίστη και στις αρχές και αξίες των πατέρων και προγόνων μας χάρη στις οποίες προχώρησε και επέζησε μεγαλουργώντας το Γένος μας ανά τους αιώνες.

Στον κατάλληλα ευπρεπισμένο αύλιο χώρο του Ναού συνεχίστηκε η εξέλιξη των “ΣΤ’ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΙΩΝ” όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που παρουσίασε ο εφημέριος και κτήτωρ του ιερού ναού Αρχιμ. Γεράσιμος Βλατίτσης.

Ακολούθησε, σε μία συγκινητική τελετή, η απονομή επάθλων και η βράβευση ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών, αθλητών ΑμεΑ του συλλόγου «Αγωνιστές» της Δράμας με νίκες σε πανελλήνια πρωταθλήματα, αθλητών της Δράμας με διακρίσεις σε πανελλήνια κλίμακα και Δραμινών με προσφορά στην Δράμα. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στίβου Παρασκευή Παπαχρήστου η οποία πριν από ένα χρόνο αφιέρωσε το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε το 2018 στο Βερολίνο στην εφέστια εικόνα του ναού της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας , ο παγκόσμιος πρωταθλητής Κώστας Δουβαλίδης, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της “Δόξας Δράμας”, του “Ολυμπιακού” και της Εθνικής Ελλάδος Αντώνης Κασδοβασίλης, η πρόεδρος της “‘Ένωσης Κυριών Δράμας” Αλίκη Τσιαμούρα και ο προπονητής Στυλιανός Κουρομιχαλάκης «ψυχή» του δημοτικού σταδίου Δράμας.

Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Δράμας «Ο Άγιος Χρυσόστομος», σπονδή στην ιερή μνήμη όσων απάνθρωπα χάθηκαν κατά την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ

Λιτάνευση της ιεράς εικόνας

Την κυριώνυμο ημέρα, κατά την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και του Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών συνήγειρε το ποίμνιο με το μεστό εθνικού παλμού κήρυγμά του προκαλώντας ρίγη ιερής συγκινήσεως.

Στην πάνδημη λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Χρυσοστόμου συμμετείχε πλήθος πιστών μέσα σε ατμόσφαιρα κατανύξεως και ευλαβικότητος.

Οι διήμεροι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με τον μεθέορτο Εσπερινό και την Παράκληση στον Άγιο Χρυσόστομο, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος της πόλης μας «Οι Ρίζες μας» ανέλαβε το μουσικοχορευτικό κομμάτι του εορτασμού με ομιλία της υπεύθυνης εκδηλώσεων του συλλόγου κ. Λίτσας Τσελεμπή , μαρτυρίες προσφύγων και μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα την πονεμένη Ρωμιοσύνη.

Επρόκειτο πράγματι για ένα διήμερο θρησκευτικής εξύψωσης, εθνικής ανάτασης και ιστορικής μνήμης που έθελξε, συγκίνησε, παραδειγμάτισε και προβλημάτισε τους ευλαβείς προσκυνητές της πανσεβάσμιας μνήμης και του Ιερού Ναού του Αγίου Χρυσοστόμου.

Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων