23/03/2023 23/03/2023 Εκδήλωση για τα 202 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαρτίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας. Ομιλητής στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Δράμας, τη Λέσχη Καταδρομέων Νομού Δράμας και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Δράμας, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας...
23 Μαρτίου, 2023 - 13:31
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2023 - 13:37

Δράμας Δωρόθεος: “Εκκλησία και 1821”

Διαδώστε:
Δράμας Δωρόθεος: “Εκκλησία και 1821”

Εκδήλωση για τα 202 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαρτίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας.

Ομιλητής στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Δράμας, τη Λέσχη Καταδρομέων Νομού Δράμας και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Δράμας, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εκκλησία και 1821».

Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, ο οποίος εξήγησε πως η «ομιλία δεν έχει έναν προπαγανδιστικό ρόλο με την έννοια ότι είμαι κληρικός και επομένως να μιλήσω για την Εκκλησία και τι ωραία που αγωνίστηκε κλπ.». Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε πως «όταν μιλούμε για Εκκλησία δεν εννοούμε τη διοίκηση και μόνο τους Ιεράρχες και μόνο τους κληρικούς, εννοούμε όλο τον πιστό λαό».

Ο Μητροπολίτης Δράμας στάθηκε στο μέγεθος της επιτυχίας των Ελλήνων, οι οποίοι έζησαν δύσκολα χρόνια, καταφέρνοντας να ανταπεξέλθουν σε 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς, η οποία περιελάμβανε τρία μεγάλα γεγονότα, τους βίαιους εξισλαμισμούς, το παιδομάζωμα και τη μάστιγα των πειρατών στα νησιά.

Για την Επανάσταση του 1821, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ανέφερε: «Ο αγώνας ήταν πανελλήνιος. Το Έθνος ουσιαστικά εξεγέρθηκε ολόκληρο. Αν σε μερικά μέρη, όπως είναι η Μακεδονία μας, η Επανάσταση δεν πέτυχε, αυτό δεν οφείλεται στην αβελτηρία του ελληνικού πληθυσμού, αλλά στις επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες». Όπως είπε ο Μητροπολίτης Δράμας, στον αγώνα «συμμετείχαν ιερωμένοι και μοναχοί», προσθέτοντας πως «ο ιερεύς δεν μπορεί να συμμετάσχει σε πόλεμο. Αν σκοτώσει, καταθέτει το πετραχήλι του. Δεν λειτουργεί πλέον. Και προτίμησαν να καταθέσουν το πετραχήλι τους, εφόσον θα συμμετείχαν σε πόλεμο, παρά να μείνουν αμέτοχοι».

Το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, στις 7:00 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας δίπλα στο Επισκοπείο, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δωροθέου, θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, με θεατρική παράσταση, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων