28/12/2018 28/12/2018 Ιδιαίτερες αναφορές στο ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας και στα εθνικά θέματα εμπεριέχει το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα. Αναλυτικά το μήνυμά του: Αγαπητοί μου Χριστιανοί, -Α- Την ειρηνική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων έρχεται να ταράξη η κυβέρνηση της Χώρας, με την προσπάθειά της να βάλη την Εκκλησία στο περιθώριο. Την Εκκλησία, που υπήρχε προτού λάβη...
28 Δεκεμβρίου, 2018 - 9:35
Τελευταία ενημέρωση: 28/12/2018 - 12:38

Μητρ. Κονίτσης: Ας μη λυγίσουμε από τις επιθέσεις του “Ηρώδη”

Διαδώστε:
Μητρ. Κονίτσης: Ας μη λυγίσουμε από τις επιθέσεις του “Ηρώδη”

Ιδιαίτερες αναφορές στο ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας και στα εθνικά θέματα εμπεριέχει το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα.

Αναλυτικά το μήνυμά του:

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
Την ειρηνική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων έρχεται να ταράξη η κυβέρνηση της Χώρας, με την προσπάθειά της να βάλη την Εκκλησία στο περιθώριο. Την Εκκλησία, που υπήρχε προτού λάβη υπόσταση η Πολιτεία. Η οποία, αφού άρπαξε, κατά καιρούς, το 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας, θέλει τώρα και το υπόλοιπο 4%. Έτσι, η Εκκλησία θα καταντήση επαίτις – ζητιάνα, προκειμένου να καλύπτη τις στοιχειώδεις ανάγκες της, περιφέροντας συνεχώς τον «δίσκο της επαιτείας» στην ανάλγητη Πολιτεία …

-Β-
Αλλά, ευλογητός ο Θεός! Σήμερον, «ουράνιαι Δυνάμεις τεχθέντα τον Σωτήρα, Κύριον και Δεσπότην μηνύουσι τω κόσμω». Οι Ουράνιες Δυνάμεις, τον Σωτήρα Χριστό, που γεννάται, τον διακηρύσσουν Κύριο και Δεσπότη, στον κόσμο. Κι’ έχει ανάγκη ο κόσμος να γνωρίση τον Κύριο Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και Λυτρωτή του. Διότι, πραγματικά, μπορεί ο άνθρωπος να αναζητή σωτήρες εδώ κι’ εκεί: Στα γλέντια, στα ξεφαντώματα, στα ξενόφερτα «ρεβεγιόν», στα ταξίδια σε χώρες «ονειρεμένες», στα φαγοπότια, στις πολυτελείς ενδυμασίες και σε ο,τι «γυαλίζει» στα μάτια … Όμως, σ’ αυτά δεν υπάρχει η εωτερική χαρά και η ειρήνη, όπως πολύ παραστατικά το τονίζει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης: «Παν το εν τω κόσμω, η επιθυμία της σαρκός και η επιθυμία των οφθαλμών και η αλαζονεία του βίου, ουκ εστίν εκ του πατρός, αλλ’ εκ του κόσμου εστί» (Α΄ Ιωάν. Β΄ 16). Δηλαδή, κάθε τι που υπάρχει στον μακριά από τον Θεό κόσμο, όπως η επιθυμία των σαρκικών απολαύσεων, και η επιθυμία των πραγμάτων που αιχμαλωτίζουν τα μάτια μας, και η αλαζονική επίδειξη στην οποία σπρώχνουν τα πλούτη, όλα αυτά δεν είναι από τον Πατέρα Θεό, αλλ’ από τον κόσμο που βρίσκεται μακριά από τον Θεό.

-Γ-
Ο γλυκόλαλος ήχος της καμπάνας, τα ωραία ψάλματα και αναγνώσματα, το ευωδιαστό θυμίαμα και, προ παντός, η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, μας πηγαίνουν νοερά στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, εκεί όπου «εγεννήθη ο Χριστός». Εκεί, μέσα στον σκοτεινό και βρώμικο στάβλο, διότι «ουκ ην τόπος εν τω καταλύματι», δεν υπήρχε ούτε μια μικρή γωνιά στο πανδοχείο για την Παναγία και τον Ιωσήφ. Εκεί μας πηγαίνουν. Για να γιορτάσουμε ταπεινά και απλά και με ζεστή καρδιά. Και, αν βέβαια, είμαστε εξομολογημένοι και καθαροί, να προσέλθουμε «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» στο Ποτήρι της Ζωής, για να μεταλάβουμε «Σώμα και Αίμα Χριστού», κάνοντας έτσι «φάτνη» την καρδιά μας.

-Δ-
Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των Ιερών μας Ναών, ας προσευχηθούμε θερμά για την Εκκλησία μας, ώστε να μη λυγίση από τις μανιώδεις επιθέσεις του «Ηρώδη» · ας προσευχηθούμε για τον μαθητόκοσμο και τον φοιτητόκοσμο · για τον φιλόχριστο Στρατό μας, για τους ανέργους, για τους φτωχούς και εμπερίστατους χριστιανούς, για κείνους που έχουν γίνει θύματα της μάστιγας των ναρκωτικών και του λευκού θανάτου. Ας προσευχηθούμε για την Ελληνική Μεγαλόνησο Κύπρο, που για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζει τις απειλές της Τουρκίας, αλλά και για την Βόρειο Ήπειρο ας ζητήσουμε από τον τεχθέντα Κύριο να δώση τέρμα στα δεινά της, που έχουν κορυφωθή μετά τον βίαιο θάνατο του Βορειοηπειρώτη τριανταπεντάχρονου νέου Κωνσταντίνου Κατσίφα, στις 28 του περασμένου Οκτωβρίου.

Λοιπόν, «Χριστός γεννάται, δοξάσατε». Με ειρήνη και πνευματική χαρά, για σας, τις οικογένειές σας, την ακριτική μας Επαρχία, την Ελλάδα μας και ολόκληρο τον κόσμο. Χρόνια άγια και ευλογημένα.

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων